• Imprimeix

Nicaragua

13  multimèdies

Embarcador a Bilwi

Embarcador a Bilwi

Dades bàsiques*

Superfície: 129.494 km2
Població: 5,7 milions
Capital: Managua
Forma de govern: República presidencialista

Total de recursos i AOD destinat el 2011

Línia estratègica de desenvolupament: 821.900 euros  (4,35 %)

Indicadors de desenvolupament*

Índex de desenvolupament humà: Posició 124 de 194 països (IDH)
Índex del PIB: 0,542
Esperança de vida: 72,7
Educació: 72,1%
Índex de pobresa humana: 17,0
Índex de desenvolupament humà sobre gènere: 98,2% (posició 106 a l'IDH)
Deute extern: 3,511.5 milions de dòlars
AOD rebut per càpita: 149US$ per habitant

Cooperació directa

Protecció de la zona de connectivitat de les àrees naturals protegides del Golfo de Fonseca (2012-2014)
L’objectiu central del projecte és contribuir a la disminució dels nivells de vulnerabilitat ambiental i econòmica en la zona de connectivitat de les àrees naturals protegides del Golfo de Fonseca en els municipis de El Viejo i Puerto Morazán, Nicaragua. La intervenció és complementària a altres iniciatives que els governs municipals i Fundació Lider han iniciat en el territori, amb recolzament d’actors locals; Institut Nacional Tecnològic (INATEC), Oficines Ambientals Municipals, Ministeri d’Educació entre d’altres.
Lluita contra la violència envers la dona indígena i la seva família en el riu Wangki (2012-2014)
L’objecte d’aquest projecte és contribuir a millorar  les condicions de vida de les dones en les 114 comunitats del Riu Wangki incidint en la reducció de factors que generen violència contra elles.  Aquest projecte afavorirà la coordinació entre institucions públiques i les organitzacions de dones de la societat civil i que aquesta coordinació pot ser molt eficaç per a tractar el problema de la violència envers les dones.

Pana Laka, per a la millora del bon govern a la Costa Carib (2007 – 2013)
L'objectiu del projecte Pana Laka és enfortir les institucions i crear mecanismes financers, de negociació i resolució de conflictes i de concertació dels governs regionals, territorials i comunals. Amb aquest projecte l'ACCD dóna suport a les regions autònomes de la Costa del Carib de Nicaragua. La iniciativa, que combina aspectes territorials, la perspectiva de gènere i la gestió de riscos, també vol reivindicar els drets històrics dels pobles indígenes, els afrodescendents i les comunitats ètniques de la zona.

El Programa Pana Laka II/NUMADA ( a la RAAS) i Wantasbaika (a la RAAN) ha contribuït a l’enfortiment institucional dels territoris indígenes, afrodescendents del Govern Regional Autònom de la RAAN i de la RAAS, facilitant la governança autonòmica i el bon govern d’aquesta regió del país.  D’igual manera s’ha recolzat  el finançament dels Plans Regionals, Territorials i Comunals en estreta coordinació i complementarietat amb els Plans de Govern de Nicaragua i les municipalitats de la Regió.  El projecte de recolzament a la autodemarcació i titulació de territoris indígenes té com a objectiu a contribuir a enfortir la institucionalitat territorial dels territoris PrinzuWala, Karata, Maumbak, TasbaPauni, Pearl Lagoon, AwaltaraLuhpia Nani legalitzant els seus territoris.

Protecció de la reserva natural Llacuna d'Apoyo (2006-2011)
El manteniment i la protecció de la reserva natural Llacuna d'Apoyo és una de les prioritats dels departaments nicaragüencs de Masaya i Granada, així com dels municipis dels voltants d'aquesta zona protegida. L'ACCD dóna suport a aquesta tasca, desenvolupada per l’AMICTLAN (Associació de Municipis Integrats per la Conca i Territoris de la Llacuna d'Apoyo de Nicaragua), reforçant les capacitats d'aquesta organització, incentivant el desenvolupament de polítiques de protecció mediambiental, reduint la vulnerabilitat per desastres naturals i humans i creant consciència d'interès comú. El suport a Amictlan ha constat de 2 programes de 3 anys de duració cadascú: Programa PIXOA 2006-2008 i  Programa TLALOC 2009-2011.Durant el PIXOA es va incidir en la planificació territorial a  partir d’estudis de medi físic i socioeconòmic i en l’enfortiment de la pròpia associació Amictlan i d’organitzacions tan municipals com comunitàries. Amb el TLALOC es pretén consolidar la gestió conjunta de les municipalitats amb incidència en la Reserva Natural de la Llacuna d’Apoyo, per aconseguir un desenvolupament sostenible de la zona.  Realitzant accions d’enfortiment i desenvolupant accions identificades en la planificació anterior. Aquestes accions s’emmarquen dins el Pla de Maneig de la RNLA i es perfilen com els eixos del Maneig Col•laboració de la reserva.  Com a resultat del projecte es pot visitar el Centre de Visitants de la Llacuna d’Apoyo.

L’eradicació de l’analfabetisme a la RAAN (2009-2011)
Acord de col•laboració amb l'Associació d'Educació Popular Carlos Fonseca Amador-AEPCFA, el Govern Regional Autònom de l'Atlàntic Nord de Nicaragua-GRAAN i la Xarxa d'Universitats "Yo sí puedo", amb l’objectiu d'impulsar l'alfabetització d'adults a la Regió Autònoma de l’Atlàntic Nord de Nicaragua-RAAN, centrant-se en l'aplicació del mètode "Yo sí puedo", contribuint a l'adaptació del mètode a les llengües autòctones de la regió.

Projectes amb suport de l'ACCD

* Dades de l'informe de desenvolupament humà del PNUD (2009), el Fons de Població de l'ONU (2009) i el Banc de Nicaragua (2008).
Data d'actualització:  04.07.2013