• Imprimeix

Memòria, exili i drets humans

L’anomenada gestió del passat -veritat, memòria, justícia i reparació- és essencial per a prevenir violacions dels drets humans futures. Per això, una de les línies de treball de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament és el suport a la gestió d’arxius, museus, comissions de veritat i espais de memòria.

En aquest context s’emmarca el suport del Govern de Catalunya al Centro Nacional de Memoria Histórica de Colòmbia (CNMH), un organisme del govern colombià que vetlla per la recuperació de la memòria del conflicte que ha patit el país durant els darrers 50 anys.

La setmana del 25 de juny de 2018 l’ACCD organitza una sèrie d’activitats sobre memòria, centrada amb la trobada internacional del CNMH i acompanyada de molts actes paral·lels. A continuació en trobareu els detalls:

Trobada internacional de memòria: segona i tercera generació de l’exili colombià

El Centro Nacional de Memoria Histórica del Govern de Colòmbia, Corporación Opción Legal i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament organitzen, entre els dies 26 i 30 de juny, una trobada que promou un espai per al diàleg i l’intercanvi entre víctimes del conflicte colombià. Aquesta iniciativa posa l’èmfasi en l’enfocament generacional -com viuen l’exili les diferents generacions?-, parant atenció a les noves formes i llenguatges de la memòria per a aquestes persones.

Hi participen segones i terceres generacions de persones colombianes a l’exili. Si bé es tracta d’una agenda a porta tancada, hi ha tres esdeveniments oberts al públic:

  • 28 de juny, 8h: Socialització de la investigació “Memorias del exilio colombiano: huellas del conflicto más allà de las fronteras”. Auditori ACJ (Calàbria 147, Barcelona).
  • 28 de juny, 18:30 h. Colòmbia i Catalunya: la memòria de l’exili entre generacions. Pati Manning (Carrer de Montalegre, 7, Barcelona)
  • 29 de juny, 8h: Socialització Comisión para el Esclarecimiento de la Verdad, la Convivencia y la No Repetición (CEV). Aula ACJ (Calàbria 147, Barcelona).

Colòmbia i Catalunya: la memòria de l’exili entre generacions

La trobada ‘Colòmbia i Catalunya: la memòria de l’exili entre generacions’ és un acte públic de reflexió i intercanvi d’experiències al voltant de l’exili i amb un enfocament generacional. L’activitat pretén posar l’èmfasi en les vivències de les segones i terceres generacions de persones que han hagut de marxar del seu país, així com les formes i els llenguatges que prenen les seves memòries.

Des del testimoni personal, la mirada experta i la visió institucional de Colòmbia i Catalunya, s’oferirà una perspectiva comparada de l’exili als dos països. Aquesta activitat s’emmarca en la ‘Trobada Internacional de Memòria: Segona i tercera generació de l’exili colombià’, que el Govern de Colòmbia i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament organitzen a Barcelona del 26 al 29 de juny.

La jornada del dia 28 al Pati Manning és una iniciativa conjunta del Memorial Democràtic, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Centro Nacional de Memoria Histórica del Govern de Colòmbia i l’organització Opción Legal, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

Hip-hop per a la prevenció de violències i la construcció de pau

Cada gènere musical té el seu univers cultural al darrere amb la seva història, simbologia, eines i característiques en les seves maneres d'actuar o projectar-se i de ser de les seves i els seus fidels. I el hip-hop és, segurament, el gènere amb més poder cultural des de fa anys. Global, i alhora local, amb particularitats arreu i estils diversos, versàtil, no té complexos, es reinventa i es mescla. És un gènere obert i accessible on tothom pot provar de posar-s'hi, activar-se, escriure, rimar, ballar, pintar, vestir… El hip-hop és un moviment sociològic i culturalment integrador i inclusiu. Hi trobem força exemples on el hip-hop és una eina socioeducativa potent que fomenta la creativitat i el desenvolupament d'habilitats socials en adolescents o joves.

Trobada de joves 'Hip-hop per la Pau'

La trobada de joves de Hip-hop per la Pau, que tindrà lloc el divendres 29 de juny a l'Ateneu L'Harmonia de Barcelona, vol fomentar la reflexió i l’intercanvi d’experiències en la prevenció de violències en diferents contextos. La trobada s’inaugurarà amb la xerrada "Rapejar contra les violències" i seguirà amb un taller de graffiti a càrrec de Llobregat Block Party, un showcase amb Fetiche i Tribade i una sessió de micro obert.

Pòster l'Harmonia

Informació relacionada