• Imprimeix

El cinema i la defensa dels drets humans

Els propers 1 i 2 de desembre es durà a terme la primera edició del cicle 'El cinema i la defensa dels drets humans', en el marc del qual es projectaran pel·lícules que aborden exemples inspiradors de moviments i lluites per la defensa dels drets humans en diferents indrets del món. El cicle també inclourà la realització d'activitats al voltant de la temàtica.

Les quatre pel·lícules programades en el cicle de cinema aborden la temàtica dels defensors i defensores dels drets humans des de perspectives diferents, situades en indrets del món allunyats i esdevenen, a la seva manera, exemples inspiradors de moviments i lluites presents a altres territoris: El documental Señorita María, La falda de la montaña, situat a Colòmbia, presenta el personatge de la María, que lluita no contra el seu cos, sinó sobretot, contra una societat que l’aïlla i sembla negar-li el seu lloc al món. La pel·lícula Camí a l’escola (Sur le chemin de l’école), dirigida a un públic infantil i familiar, retrata les dificultats de quatre nens i nenes per arribar a l’escola en diferents indrets del món i es converteix en una oda a l’educació i en un film esperançador. El migmetratge Mesoamericanas proposa un viatge per Hondures, Mèxic, el Salvador i Guatemala de la mà de les dones que lluiten per la defensa de la terra. Finalment, el llarg Piripkura ens transporta al Brasil, seguint el viatge del Front de Protecció Etnoambiental Madeirinha-Juruena, que és responsable de registrar, cada any, els dos membres del poble Piripkura que viuen a la regió amb l'objectiu de mantenir l'àrea tancada a les empreses serradores i defensar el dret del poble indígena a seguir vivint al mateix indret.

'El cinema i la defensa dels drets humans' és un cicle organitzat per la Taula de Defensors i Defensores, formada per les entitats i institucions següents: Entrepobles, Associació Internacional per la Pau, Brigades Internacionals de Pau, Farmacèutics Mundi, Fundació Calala i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya. L'entitat Drac Màgic porta a terme la programació i gestió del cicle. 

Sessió 1. Filmoteca de Catalunya

 • Dissabte 1 i diumenge 2 de desembre a les 17:00h
 • Sessió infantil (a partir de 7 anys)

Camí a l’escola (Sur le chemin de l’école). Colòmbia, 2013, 73 min. VC. Dirigida a un públic infantil i familiar, retrata les dificultats de quatre nens i nenes per arribar a l’escola en diferents indrets del món i es converteix en una oda a l’educació i en un film esperançador.

Fotograma de la pel·lícula 'Camí a l'escola'

Sessió 2. Cinemes Girona

 • Dissabte 1 de desembre a les 18:00h
 • Sessió doble per a públic adult

Mesoamericanas. Alma Laura Hernández Arévalo, Iniciativa Mesoamericana de Defensoras de Derechos Humanos, 2017, 20 min. Migmetratge. Un viatge per Hondures, Mèxic, el Salvador i Guatemala de la mà de les dones que lluiten per la defensa de la terra

Piripkura. Bruno Jorge, Mariana Oliva, Renata Terra, Brasil, 2017, 81 min. Llarg que ens transporta al Brasil, seguint el viatge del Front de Protecció Etnoambiental MadeirinhaJuruena, responsable de registrar, cada any, els dos membres del poble Piripkura que viuen a la regió amb l'objectiu de mantenir l'àrea tancada a les empreses serradores i defensar el dret del poble indígena a seguir vivint al mateix indret.

Sessió 3. Filmoteca de Catalunya

 • Diumenge 2 de desembre a les 18:30h
 • Sessió per a públic adult

Señorita María, la falda de la montaña. Rubén Mendoza, Colòmbia, 2017, 90 min, VE. Situat a Colòmbia, presenta el personatge de la María, que lluita no contra el seu cos, sinó sobretot, contra una societat que l’aïlla i sembla negar-li el seu lloc al món.

Presentació a càrrec de la productora del film, Amanda Sarmiento, la representant de l'Associació Internacional per la Pau, Marta Saiz, i el representant de Cultura Trans, Pol Galofré. Moderat per Drac Màgic. 

Altres activitats

Xerrada: Guatemala i els macro projectes hidroelèctrics pressionant el territori

Dues defensores de DDHH guatemalenques ens explicaran les implicacions que aquestes infraestructures representen sobre el territori i la vida a través de les seves experiències de resistència col·lectiva i individual.

 • Data i hora: 27 de novembre a les 19 h  
 • Lloc: Aula Magna de la Facultat de biologia de la UB Barcelona
 • Organitzen: Farmamundi i la Plataforma de Solidaritat amb Guatemala
 • Més informació: farmaceuticosmundi.org  

Presentació del llibre “Mujeres y conflictos ecoterritoriales. Impactos, estrategias, resistencias”, de Rocío Silva Santiesteban

Amb la presència de l’autora, Rocío Silva Santisteban.

 • Data i hora: 27 de novembre a les 19 h
 • Lloc: IMET (Ramon i Cajal n. 70, Tarragona)
 • Organitza: Entrepobles
 • Més informació: entrepobles.org  

Presentació del llibre “Mujeres y conflictos ecoterritoriales. Impactos, estrategias, resistencias”, de Rocío Silva Santiesteban

Amb la presència de l’autora, Rocío Silva Santisteban; Mirta Vázquez, advocada a Cajamarca Perú de diverses defensores ambientalistes com Máxima Acuña (Premi Medioambiental Goldman) i Yvonne Ramos, defensora ambientalista de l’organització Acción Ecológica.

 • Data i hora: 28 de novembre a les 19 h
 • Lloc: LaBonnne, sala Rosa Vallespí (Sant Pere Més Baix 7, Barcelona)
 • Organitza: Entrepobles
 • Més informació: entrepobles.org
Data d'actualització:  16.11.2018