• Imprimeix

Crisi de refugi a la Mediterrània

Des que la guerra de Síria va esclatar l’any 2011, més de cinc milions de persones han hagut de buscar refugi més enllà de les fronteres del país. ACNUR calcula que fins a 13 milions de persones necessiten ajuda dins del propi país. El conflicte de Síria ha agreujat una crisi de refugiats global que, amb més de 65 milions de desplaçaments forçosos, ja és la xifra més alta des de la Segona Guerra Mundial.

El Govern actua sobre el terreny a través de dues vies principals: el suport al Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) al Líban, d’una banda, i el finançament a entitats catalanes per a projectes de cooperació i actuacions d’emergència.

 

Suport a refugiats al Líban

El Líban constitueix una línia d’acció prioritària en matèria de cooperació per al Govern, i això es tradueix en el suport a la Unió de Municipis d’Al Fayhaa a través de la iniciativa Lebanon host communities support project (LHSP). Aquest projecte té per objectiu contribuir en la gestió els serveis municipals actualment desbordats per l’augment de la població. Concretament la gestió, eliminació i reciclatge de residus però també la millora de la gestió i abastament d’aigua, i l’atenció primària i els serveis de salut a la població. Al Fayhaa és la zona on es troben aquests municipis és la zona libanesa que ha rebut més persones refugiades provinents de Síria a través dels corredors d’Homs i Alep.

La Generalitat de Catalunya destina a aquest projecte, a través del Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència; 400.000 euros. A més, l’aportació es fa en el marc d’un acord d’entesa amb altres administracions públiques catalanes de cooperació: l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, les quals conjuntament fan una aportació econòmica de 800.000 euros i, a més, proporcionen coneixements tècnics, expertesa i intercanvi d’experiències.

Romeva i Vila visiten un camp de refugiats al Líban

Suport a projectes de cooperació i emergències

A banda del suport al PNUD Líban el Govern, a través de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, finança projectes d'entitats catalanes a través de les convocatòries de subvencions de cooperació, ajut humanitari i educació per al desenvolupament. Al mapa següent podeu consultar els projectes finançats en matèria de refugi des del 2014 fins a l'actualitat. 

Declaració institucional - Dia Mundial de les Persones Refugiades

 
 Amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades, el Govern de la Generalitat s’uneix a la commemoració d’aquest dia i fa la següent declaració:

1. Manifesta la seva preocupació, malestar i frustració per l’incompliment del Govern de l’Estat en relació als compromisos adquirits amb la Unió Europea per a la reubicació i el reassentament de persones refugiades.

2. Insta el Govern de l’Estat a agilitar i no obstaculitzar l’entrada a l’estat de les persones refugiades compromeses pel propi govern.

3. Exigeix al Govern de l’Estat una descentralització del model d’acollida de les persones refugiades amb la participació dels ens locals, les entitats socials amb la coordinació del Govern de Catalunya, com es fa en d’altres països europeus, per tal d’evitar el col·lapse del sistema alhora que requereix el traspàs de la part corresponent dels fons europeus d’acollida i inclusió.

4. Demana l’obertura de vies humanitàries legals i segures amb l’objectiu que cap persona hagi d’arriscar la seva vida en viatges perillosos, seguint les experiències ja implementades a Itàlia, França i Alemanya.

5. Reitera el seu compromís amb les persones refugiades i es compromet a seguir treballant per posar a disposició de les persones refugiades un mínim de 4.500 places a Catalunya.

6. Agraeix a les administracions locals, entitats i a la ciutadania catalana el seu compromís amb la sensibilització i l’acolliment de persones refugiades.

7. Expressa la seva solidaritat amb totes aquelles persones que es troben en els principals camps de refugiats d’arreu del món, majoritàriament dones i infants, les quals mereixen una solució a la seva situació.

8. Expressa la seva solidaritat també amb els pobles i grups perseguits, com ara els kurds, els cristians d’alguns estats de l’Àfrica i del sud i del sud-est asiàtic, els yazidites de l’Iraq i de Síria, els rohingya i els kachines de Birmània, els dinka i els nuer de Sudan del Sud o les persones perseguides per la seva orientació sexual.

9. Es compromet a treballar contra les causes conjunturals i estructurals que provoquen el refugi, molt especialment el tràfic d’armes, i per tant exigeix al Govern de l’Estat que cessi en la venda d’armament a països que no respecten els drets humans i/o estan relacionats amb conflictes bèl·lics oberts.

10. Demana la unitat del poble català, de les seves institucions i les entitats en favor d’un món més just on el refugi sigui un record llunyà.
Data d'actualització:  19.06.2017