Una delegació de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament viatja aquesta setmana al país centreamericà amb l'objectiu de visitar projectes de la cooperació catalana sobre el terreny i reunir-se amb organitzacions i moviments de dones i feministes. També participarà al 'III Encuentro Regional sobre el Buen Vivir desde las mujeres y los pueblos'.

Guatemala en xifres

A Guatemala, l’analfabetisme, la mortalitat infantil i en particular la desnutrició crònica són dels més elevats en la regió d’Amèrica Llatina. El país ocupa el quart lloc en la llista de països amb la desnutrició crònica més elevada en el món, i el 49.8% dels menors de cinc anys sofreixen aquest mal. L’índex de desenvolupament humà de Nacions Unides ocupa el lloc 131 dels 187 països llistats.

Prop del 30% de la població viu en situació de pobresa extrema, molt concentrada a l’interior del país entre la població indígena, principalment les comunitats maies.

Situació de les dones a Guatemala

El conflicte armat que va tenir lloc a Guatemala entre el 1960 i el 1997 és considerat com un dels més cruents de tota la regió centreamericana. Dones i nenes van ser víctimes d'una pràctica estesa de violència sexual i feminicidi.

Avui, malgrat la fi del conflicte armat, els moviments de dones i feministes de Guatemala alerten que persisteix la violència sexual contra les dones i les pràctiques de feminicidi. La situació continua essent d’una profunda desigualtat de gènere, lluny d'avançar cap a la plena igualtat en els àmbits laboral, educatiu, de la salut, econòmic i polític.

Les dones indígenes, que conformen aproximadament el 51% de la població femenina del país, es veuen especialment afectades per aquesta situació. Com a resultat dels Acords de Pau de 1996, i amb l'objectiu de millorar la situació de la població indígena, Guatemala es va denominar com un país multilingüe, multiètnic i pluricultural, i va crear la Defensoria de la Dona Indígena. Malgrat tot, les dones indígenes sistemàticament viuen els majors nivells de discriminació, marginació i pobresa, i queda un llarg camí per recórrer per garantir la protecció dels seus drets. 

Guatemala: Dona maia

Foto: ACCD

Projectes destacats de la cooperació catalana a Guatemala

Mitjançant l'ACCD, el Govern català ha finançat diversos projectes a través de programes i convenis directes amb una gran diversitat d'actors nacionals i internacionals. A continuació detallem alguns dels més destacats:

1. Arxiu Històric de la Policia Nacional

L’Arxiu Històric de la Policia Nacional de Guatemala (APHN) és un centre que custodia una part dels fons documentals que conformen l’Arxiu General de Centre Amèrica. Aquest arxiu s’encarrega de la conservació i la custòdia del conjunt documental de l’extinta Policia Nacional de Guatemala. Amb el suport de la cooperació internacional, s’han recuperat, analitzat i digitalitzat setze milions de folis trobats durant la rehabilitació d’un edifici nou anys després del final del conflicte armat intern. Aquest projecte ha estat una peça clau en els processos judicials oberts a Guatemala. 

El Govern de Catalunya hi ha donat un suport intens i sostingut en el temps, a través d'un ajut directe al Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) a Guatemala. En la mateixa línia, el juny del 2014 es va signar un conveni de col·laboració amb el coordinador nacional de l’Arxiu Històric de la Policia Nacional de Guatemala, Gustavo Meoño Brenner per a la recuperació de la memòria històrica del país, que ha patit més de 40 anys de guerra i situacions de violència. 

 

2. Prevenció, control i tractament de les infeccions de transmissió sexual i VIH/SIDA a Escuintla

La Fundació Sida i Societat porta a terme, amb el suport de l'ACCD, diversos projectes que tenen a veure amb la disminució de la incidència del VIH-Sida i altres infeccions de transmissió sexual (ITS) en diverses comunitats de Guatemala. Segons aquesta fundació, més de 87.000 persones tenen el VIH a Guatemala, amb una prevalència en adults del 0.08%. Els àmbits d'actuació de la Fundació Sida i Societat passen per la prevenció i educació per a la salut; la millora de l'atenció socio-sanitària; l'enfortiment del sistema nacional de salut; la incidència política i sensibilització; i la investigació aplicada. 

El projecte 'Prevenció, control i tractament de les infeccions de transmissió sexual i VIH/SIDA a Escuintla' ha estat escollit per la consultoria independent Avaluem com a exemple de bones pràctiques de la cooperació catalana. Podeu consultar-ne l'informe al web d'Avaluem.

Un altre projecte de la Fundació Sida i Societat ha estat l'elaboració d'una aplicació informàtica per al Ministeri de Salut de Guatemala. Aquesta aplicació millora l’accés a la informació i la gestió clínica perquè sigui accessible des dels hospitals del país, i permet automatitzar els informes i els indicadors de salut. Des de 2014, Guatemala és l’únic país de la regió que disposa de les dades informatitzades de tots els seus pacients.

 

3. Acompanyament internacional de defensors de drets humans a Guatemala

Finalment, el Govern de Catalunya finança un programa plurianual d'acompanyament i presència internacional per a la protecció de defensors i defensores de drets humans a Colòmbia, Guatemala i Mèxic. Es tracta d'una iniciativa de les Brigades Internacionals de Pau (PBI), una organització no governamental que manté equips d'observadors i acompanyants internacionals a diversos països amb situació de conflicte, on activistes pels drets humans i la justícia social són subjecte de repressió i violència. 

A Guatemala, les PBI acompanyen les següents organitzacions:

 • Asociación de Mujeres Indígenas de Santa María Xalapán
 • Consejo de Pueblos de K'iche' (CPK)
 • Coordinadora Central Campesina Chortí Nuevo Día
 • Coordinadora Nacional de Viudas de Guatemala, CONAVIGUA
 • Consejo de las Comunidades de Cunén
 • Edgar Pérez Archila y el Bufete de Derechos Humanos
 • Las 12 comunidades de San Juan Sacatepéquez
 • Las Comunidades en Resistencia pacifica de La Puya
 • Unión Verapacense de Organizaciones Campesinas, UVOC

 

APNH

Arxiu Històric de la Policia Nacional de Guatemala

Signatura conveni Generalitat de Catalunya-AHPN

Signatura del conveni Generalitat de Catalunya-AHPN

guatemala-sida-i-societat

Fundació Sida i Societat

Brigades de Pau Internacionals

Brigades Internacionals de Pau a Guatemala

Informació relacionada

III Encuentro Regional sobre el Buen Vivir

L'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha finançat també l'organització Asociación para la Cooperación con el Sur-Las Segovias (ACSUR) en el seu projecte per l'enfortiment de l'organització, el pensament polític, les estratègies i el lideratge de les dones organitzades de Guatemala i Nicaragua, per al ple exercici de la seva ciutadania.

Precisament en el marc d'aquest projecte se celebra els dies 17 i 18 d'abril el III Encuentro Regional sobre el Buen Vivir desde las mujeres y los pueblos; “Sanando nuestro territorio cuerpo en relación con la tierra”, organitzat conjuntament per les entitats guatemalenques Sector de Mujeres, Grupo de Mujeres Venancias y AMISMAXAJ. Aquesta III trobada, que comptarà amb la participació de la Directora General de Cooperació al Desenvolupament, Marta Macias, té per objectiu "enfortir l'acció política i de resistència davant la violència, el racisme i la discriminació, i posicionar el nou imaginari de l'ésser dones". 

III Encuentro Regional sobre el Buen Vivir

III Encuentro Regional sobre el Buen Vivir

Associacions pels drets de les dones a Guatemala

 • Asociación Guatemalteca de Educación Sexual y Desarrollo Humano (AGES). Fundada el 1978 per un grup de dones professionals de la sanitat, aquest grup té un enfocament holístic cap a l'educació de les dones, joves i infants. La seva missió és assegurar l'accés igualitari a l'educació i la salut per a dones i homes, i educar les comunitats sobre salut sexual i reproductiva. 
 • Sector de Mujeres de la Asamblea de la Sociedad Civil (ASC). Porta a terme tallers de capacitació per a líders de comunitats, i treballa particularment en temes de salut, habitatge, desenvolupament econòmic, i educació, així com l'anàlisi del procés de pau de Guatemala.
 • Centre d'Acció Legal en Drets Humans (CALDH), àrea de la dona. Realitza tallers sobre els instruments internacional a favor de les dones, com els Plans d'Acció d'El Caire i Beijing. També presta assessoria jurídica a grups de dones.
 • Grupo Guatemalteco de Mujeres (GGM)
 • Agrupación de Mujeres Tierra Viva (AMTV). Lluita per la defensa dels drets de les dones i l'eliminació de tot tipus de desigualtat com la pobresa, la falta d'alimentació, salut i educació. Té programes d'ajuda legal, documentació i salut materno-infantil preventiva. 
 • Alianza Cívica de Asociaciones Femeninas (ACAF). Lluita per conscienciar homes i dones sobre els drets cívics que els assisteixen i la obligació d'exercir-los.
 • Asociación Guatemalteca de Mujeres Universitarias (AGMU). Treballa per activitats educacionals mitjançant seminaris, tallers, xerrades i conferències, amb l'objectiu de millorar la condició social, econòmica i jurídica de la dona. També procura que el govern doni compliment a les resolucions internacionals sobre la dona. 
 • Consejo de Mujeres Mayas de Guatemala (CMMG)
 • Coordinadora Nacional de Viudas de Guatemala (CONAVIGUA). Organització de dones maies que han perdut els seus marits com a conseqüència de la violència de l'estat guatemalenc. Treballen en contra del reclutament forçós a l'exèrcit, abusos als drets humans, i pel dret de no fer el servei militar per objecció de consciència.
 • Flores Unidas. És un grup de dones maies entre els refugiats guatemalencs a Mèxic.
 • Ixmucané. Es tracta d'una organització fundada a Mèxic el 1993 per dones maies que formen part dels refugiats de Vertiente Norte.
 • Mamá Maquín. Una organització de dones maies fundada per refugiats a Mèxic el 1990. Duu el nom d'Adelina Caal Maquín, que va morir a la massacre de Panzos l'any 1978.
 • Associación La Cuerda
 • Asociación de Mujeres de Petén Ixqik 
 • Actoras de Cambio
 • Red de Mujeres de Aguacatán
 • Red de Mujeres Ixiles
 • Unión Nacional de Mujeres Guatemaltecas (UNAMG)
 • Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras De Derechos
 • Grupo de Mujeres Ixchel
 • Articulación de Mujeres Rurales en Guatemala (RECMURIC)

Altres entitats catalanes amb projectes a Guatemala

A banda dels projectes i organitzacions esmentats a l'apartat anterior 'Projectes destacats de la cooperació catalana a Guatemala', altres entitats del país porten a terme actuacions de cooperació i solidaritat al país centreamericà. A continuació podeu consultar-ne una relació i, en els casos que s'escaigui, l'enllaç per saber-ne més de cadascun dels projectes: 

 • AlterNativa. Intercanvi amb Pobles Indígenes. Consolidació del Moviment Regional de Dones Maies de Sololà per a la promoció de la incidència social i política de la dona indígena.
 • Arquitectes sense Fronteres. Salut reproductiva accessible.
 • Associació Entrepobles. Autogestió social i econòmica de 30 comunitats agrupades en ORCONES-Guatemala.
 • Associació Cooperacció. Dignificació de les dones supervivents de violació sexual durant la guerra a Guatemala.
 • Associació de Periodisme Fora de Quadre. Elaboració i difusió dels documentals després de la pau; Guatemala i Ruanda i formació als centres educatius sobre cultura de pau.
 • Brigades Internacionals de Pau (PBI). Acompanyament i presència internacional per a la protecció de defensors i defensores de drets humans a Colòmbia, Guatemala i Mèxic.
 • Educació sense Fronteres. Consolidació de l'aplicació del Programa Kemon Ch'ab'äl per part del MINEDUC.
 • Farmacèutics Mundi. Reducció de la mortalitat materna millorant els serveis d'atenció primària en salut de les dones, amb enfocament de drets sexuals i reproductius al departament d'Alta Verapaz.
 • Fundació Calala Fondo de Mujeres. Iniciativa mesoamericana de dones defensores dels drets humans a Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Hondures, Mèxic i Panamà.
 • Fundació d'Infermeria Catalana-FUDINCA. Gestió sostenible de l'Agenda de Desenvolupament Maia.
 • Fundació Privada Promoció i Desenvolupament - PROIDE. Fase final per a la consolidació i traspàs de la carrera en Educació Bilingüe Intercultural a dos centres universitaris regionals de la Universitat Estatal San Carlos de Guatemala.
 • Fundació Privada Sida i Societat. Prevenció, control i tractament de les infeccions de transmissió sexual i VIH/SIDA a Escuintla.
 • SUDS-Associació Internacional de Solidaritat i Cooperació. Enfortiment de l'organització, el pensament polític, les estratègies i el lideratge de les dones organitzades de Guatemala i Nicaragua.
Data d'actualització:  13.04.2015