L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha engegat una campanya per sensibilitzar de la necessitat de fer un ús responsable dels aparells electrònics i avançar cap a la legislació en matèria d’extracció de minerals en zones de conflicte, molt particularment a la República Democràtica del Congo.

Connecta't amb el consum responsable

La situació de violència, inestabilitat i vulneració constant dels drets humans que existeix a la RD del Congo des dels anys 90 és indestriable de l’explotació del coltan (contracció de columbita i tantalita) i d’altres minerals del grup de les “terres rares”, essencials per a fabricar els circuits de la majoria d’aparells electrònics moderns. Es calcula que prop del 80% de les reserves mundials de coltan es troben a la regió africana dels Grans Llacs, i molt especialment al Congo.

Aquesta riquesa ha atret grups armats d’arreu de la regió, cronificant un conflicte de llarga durada que s’ha acarnissat amb la població més feble i desprotegida i ha estès la violència sexual contra les dones i les nenes. També ha introduït pràctiques com el treball forçat infantil en el cas de la mineria il·legal.

Les Nacions Unides han advertit que “hi ha una relació causal directa entre el negoci dels minerals a l’est del Congo i les atrocitats perpetrades per grups armats contra congolesos civils”.

Què hi podem fer?

  • Allargar la vida del nostres dispositius electrònics
  • Informar-nos d’aquells aparells que són més sostenibles o bé que poden garantir una certificació d’obtenció dels minerals en origen responsable.
  • Educar-nos sobre el problema i interessar-nos per aquells que el denuncien o proposen solucions

En qüestions d’electrònica podem fer un consum ètic i responsable. Allargar la vida dels aparells, reciclar-los i informar-nos de quins productes són més sostenibles és a l’abast de tots.

Respecte a la responsabilitat de les companyies fabricants, alguns països han fet avenços importants. Els Estats Units, per exemple, han aprovat una legislació innovadora que obliga les empreses nord-americanes a detallar anualment la seva cadena de subministrament de minerals i donar garanties de no contribuir al finançament de grups armats.

A la Unió Europea, el Parlament Europeu té previst votar, el desembre de 2015, una iniciativa per regular l’extracció responsable de minerals provinents de zones en conflicte.

A Catalunya es va crear l’any 2009 la plataforma d’Entitats que reclamen la transparència i regulació de l’extracció de minerals per la fabricació de productes d’alta tecnologia. La Xarxa està integrada per Bretxa, Farmacèutics Mundi, Justícia i Pau, Lliga dels Drets dels Pobles, Solidaritat Castelldefels Kasando, Escola de Cultura de Pau i VSF Justícia Alimentària Global.

Connecta't amb el consum responsable

La campanya 'Connecta't amb el consum responsable', impulsada per l'ACCD, destaca la importància de donar a conèixer les causes del conflicte al país centre-africà, i assenyalar-ne la relació amb un fet tan quotidià com el consum d'aparells electrònics.

Connecta't amb el consum responsable

El Congo en xifres

80%

de les reserves mundials de coltan es troben al Congo

20 anys

fa que dura el conflicte armat a l’est del Congo

5 milions

de víctimes mortals, 2.5 milions de desplaçats i un nombre incalculable de víctimes de violència sexual, especialment contra dones i nenes

1 000 000 000 000

La indústria de la telefonia mòbil mou un bilió d’euros, aproximadament un 2% del PIB mundial

2014

A mitjans del 2014, el govern nord-americà va aprovar una llei pionera obligant les empreses a detallar la seva cadena de subministrament de minerals

2015

El desembre de 2015, el Parlament Europeu votarà una iniciativa similar

Xarxa d’Entitats pel Congo

És una coalició formada per diverses entitats i persones especialitzades que neix l’any 2009 per tal d’enfortir les estratègies de participació i de col·laboració entre les pròpies entitats catalanes i les congoleses per denunciar, crear opinió i informar sobre el conflicte de la RDC. És un espai de coordinació, que treballa des d’una vessant multidisciplinària i es construeix en base al diàleg, la reflexió i la incidència social i política, a mig i llarg termini. Aquestes són les entitats que en formen part: 

  • Bretxa. Comunicació audiovisuals pel canvi social. Projecte audiovisual "Syntoniser Amani"
  • Escola de Cultura de Pau. Investigació, docència i sensibilització en conflictes i construcció de pau
  • Farmacèutics Mundi. Cooperació i ajuda humanitària. Atenció mèdica i psicosocial a víctimes de la violència sexual.
  • Justícia i Pau. Sensibilització i denúncia.
  • Lliga dels Drets dels Pobles. Sensibilització i denúncia. Campanya “Congo, perill de riqueses. Un conflicte per l’alta tecnologia”.
  • Solidaritat Castelldefels Kasando. Cooperació i educació pel desenvolupament amb la RDC.
  • VSF Justícia Alimentària Global. Cooperació per a la promoció de la sobirania alimentària i la defensa dels drets humans.

Projectes finançats per l'ACCD en el context del Congo

Lliga dels Drets dels Pobles

Suport a les "Maisons d'Ecoute" per les víctimes de violència sexual a Butembo.

Producció del documental "Uchungu na tumaini. Crònica del Dolor i l'esperança".

Centre Delàs d'estudis per la Pau

El triangle de l'oblit: RD Congo, República Centre-Africana i Sudan del Sud. De la investigació a la incidència a Catalunya

Igman
Número especial de la revista ONGC "Més enllà de l'Ebola. Crisis i conflictes oblidats"

Justícia i pau Teixint aliances a la RD del Congo i Europa per frenar els minerals del conflicte

Fundació Humanitaria Dr Trueta Diagnòstic precoç del càncer de cèrvix a l'Hospital general regional de Kole, RD Congo

ACNUR Lluita contra la violència sexual i la discriminació socioeconòmica de les dones a la República Democràtica del Congo

La Bretxa Els Conflictes Minerals: una agenda d'investigació, sensibilització i incidència a Catalunya
Farmamundi El gènere com a condicionant en l'accés a la salut i als medicaments al món. Rodatge d'un documental al Congo.

Enllaços

Campanyes nacionals

Enginyers sense fronteres
elpreudelabundancia.org

Perill de Riqueses
perillderiqueses.org

Justícia i Pau
justiciaipau.org

Xarxa RDC
entitatscongo.blogspot.com.es

La Bretxa – Àfrica
bretxaafrica.blogspot.com.es

 

Campanyes internacionals

Blood in the Mobile
bloodinthemobile.org

Tecnología Libre de Conflicto
tecnologialibredeconflicto.org

Raise hope for Congo
raisehopeforcongo.org

 

Notícies i articles d’opinió

Carme Colomina (Diari Ara)
Minerals estratègics

Emma Riverola (El Periodico)
Mòbil de sang

María Villellas Ariño (El País)
Violencia sexual, conflictos armados y teléfonos móviles

Josep M. Royo (El País)
Las otras capitales del Congreso Mundial de los Móviles

Josep Ramon Jiménez (DevReporter)
Darrere el Mobile World Congress: qui parla de la violència contra les dones i els infants a la RD del Congo?

Data d'actualització:  24.03.2015