Enguany es celebra el vintè aniversari de la Quarta Conferència Mundial de Dones, que es va celebrar a Pequín (Xina) l'any 1995. Aquella trobada va cloure amb la Declaració i Plataforma d'Acció de Pequín, un dels plans més ambiciosos mai aprovats en el terreny dels drets de les dones.

Protesta 8 març a Nova York

Vint anys després, es constata que, malgrat la voluntat política desencadenada per la Plataforma d'Acció de Pequín, cap país no ha aconseguit completar aquest programa. Les dones guanyen menys que els homes i és més probable que treballin en ocupacions de baixa qualitat. Una tercera part de les dones pateix violència física o sexual al llarg de la seva vida. Les bretxes en els drets reproductius i l'atenció de la salut causen la mort de 800 dones en donar a llum cada dia.

En aquest context, el vintè aniversari de la conferència de Pequín (Beijing+20) és una oportunitat per renovar vincles, revitalitzar compromisos, enfortir la voluntat política i mobilitzar el públic. Hi ha cada cop més evidències que l'apoderament de les dones apodera la humanitat en el seu conjunt: amb un tractament igualitari de les dones, les economies creixen més ràpidament, i lesl famílies tenen més salut i estan més ben educades.

La celebració de la cincuanta-novena sessió de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW59) de les Nacions Unides, celebrada a Nova York del 9 al 20 de març del 2015, és una oportunitat única per actualitzar els compromisos acordats a Pequín el 1995. El compromís del Govern de Catalunya amb la campanya Beijing+20 es manifesta també amb la participació a la trobada de Nova York.

El Govern català a CSW59

Entre el 9 i el 20 de març se celebra a la seu central de l'ONU, a Nova York, la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW59). L’objectiu de la reunió és revisar l’avenç en la defensa i promoció dels drets de les dones quan es compleixen 20 anys de la Cimera mundial de Beijing i dels acords subscrits per 189 governs, així com establir l’agenda que fixarà les actuacions a dur a terme en els propers anys en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni.

El Govern de Catalunya ha pres part d'aquesta trobada amb la participació de la directora de Cooperació al Desenvolupament, Marta Macias, i la directora de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, que acompanyen una delegació de 20 representants d’entitats que formen part del Consell Nacional de Dones de Catalunya (CNDC). Aquest Consell, entitat reconeguda com a consultiva per part del Consell Econòmic i Social, ha presentat una Declaració al 59è període de sessions de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona on fa seguiment de l’evolució de la situació de les dones a Catalunya respecte els objectius marcats en la cimera de l’any 1995.

En aquest període de sessions hi participen representants dels estats membres de l'ONU, així com entitats de les Nacions Unides i ONG's acreditades davant l'ECOSOC. Durant les dues setmanes de durada es realitzarà una revisió dels progressos aconseguits en la implementació de la Declaració i Plataforma d'Acció de Beijing vint anys després de la seva adopció.

La Directora General de Cooperació, Marta Macias, durant la CSW59

"Apoderant les Dones, apoderant la humanitat. Imagina-t'ho!"

El lema del 20è aniversari de Beijing és «Apoderant a les Dones, Apoderant a la Humanitat: Imagina-t'ho!» i recrea un món on totes les dones i les nenes tenen dret a prendre les seves pròpies decisions, com ara tenir accés a l’educació, desenvolupar-se personal i professionalment  i viure en sense violència ni cap tipus de discriminació. També destaca la Declaració de Beijing, firmada per 189 governs fa 20 anys per materialitzar els drets humans de les dones. En aquestes dues dècades, tot i els avenços, encara persisteixen moltes desigualtats estructurals i moltes discriminacions.

L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament se suma a la campanya d’ONU Dones, amb la qual s’ha coordinat per disposar dels materials en català. La infografia 'Els drets humans de les dones' explica els continguts de la CEDAW (Convenció sobre l’Eliminació de totes les formes de Discriminació contra la Dona) i mostren dades la situació de desigualtat contra la dona que perviu arreu del món. Cliqueu aquí per accedir a la infografia de la campanya.

Moment durant una sessió de CSW59

Què és la CEDAW?

La Convenció sobre l’Eliminació de totes les formes de Discriminació contra la Dona (CEDAW) va ser adoptada el 1979 per l'Assemblea General de les Nacions Unides. Sovint es descriu com una declaració internacional de drets de les dones. La Convenció consta d'un preàmbul i 30 articles, i defineix el que constitueix discriminació contra la dona, establint una agenda per a l'acció nacional per tal de posar fi a aquesta discriminació.

Amb l'acceptació de la Convenció, els Estats es comprometen a emprendre una sèrie de mesures per posar fi a la discriminació contra la dona en totes les seves formes, incloent:

  • incorporar el principi d'igualtat entre homes i dones en la seva ordenació jurídica, abolir totes les lleis discriminatòries i adoptar les adequades que prohibeixen la discriminació contra les dones;
  • establir tribunals i altres institucions públiques per garantir la protecció efectiva de les dones contra la discriminació; i
  • garantir l'eliminació de tots els actes de discriminació contra les dones per part de persones, organitzacions o empreses.

 

La Convenció estableix les bases per aconseguir la igualtat entre dones i homes a través d'assegurar l'accés equitatiu de les dones, i en igualtat d'oportunitats, a la vida política i pública - incloent el dret a votar i presentar-se a les eleccions -, així com l'educació, la salut i l'ocupació. Els Estats es comprometen a adoptar totes les mesures apropiades, fins i tot de caràcter legislatiu i les mesures especials de caràcter temporal, de manera que les dones puguin gaudir de tots els seus drets humans i llibertats fonamentals.

Què és la CEDAW

Materials de campanya

L'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha dut a terme la traducció a la llengua catalana dels principals materials infogràfics de la campanya de les Nacions Unides Beijing+20. 

Les dues infografies principals estan disponibles en els següents apartats:

 

També podeu seguir la difusió que l'ACCD en fa a través del seu canal de Twitter, a @cooperaciocat.

Aquests materials són a disposició del públic per contribuir a difondre la campanya Beijing+20 entre el públic de parla catalana. Si voleu utilitzar-los, considereu els termes d'ús establerts per ONU Dones:

  1. Cal incloure en tots els casos la font de la imatge (UN Women i/o #Beijing20); ja sigui amb enllaç a beijing20.unwomen.org, @menció o #hashtag.
  2. Està prohibit alterar les imatges, incloent el logo;
  3. Està prohibit utilitzar les imatges i els arxius per qualsevol altre ús que no sigui la difusió de la campanya de #Beijing20;
  4. Està prohibit utilitzar les imatges amb ànim de lucre.
Infografies UN Women
Data d'actualització:  09.03.2015