• Imprimeix

Dia Internacional de tolerància zero contra la Mutilació Genital Femenina

El 6 de febrer es commemora el Dia internacional de tolerància zero contra la mutilació genital femenina (MGF). Per primera vegada, la lluita per l’eradicació d’aquesta pràctica és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible declarats per l’Organització de les Nacions Unides.

20150206_MutilaciAGenitalFemenina

Imatge: MONUSCO

Des de la defensa de la plena igualtat de gènere, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) està compromesa amb la prevenció de la MGF mitjançant el finançament de projectes i programes als països amb més incidència d’aquesta pràctica; amb la participació als protocols del Govern de Catalunya al respecte; i a través de tasques de sensibilització al públic català.

A continuació trobareu més detalls per ampliar la informació sobre aquesta pràctica, especialment pel que fa als projectes de cooperació catalana al sud, així com un recull d'enllaços a publicacions especialitzades, facilitats per algunes de les organitzacions referents en el camp de l'estudi i la prevenció de la MGF.

El 6 de febrer és el Dia internacional de tolerància zero contra la Mutilació Genital Femenina

La mutilació genital femenina en context

La mutilació genital femenina (MGF) és reconeguda internacionalment com una violació dels drets humans de les dones i nenes, i és alhora una de les màximes manifestacions de violència masclista. La MGF comprèn tots els procediments que, de forma intencional i per motius no mèdics, alteren o lesionen els òrgans genitals femenins.

La pràctica de la MGF reflecteix una desigualtat de gènere molt arrelada, i constitueix una forma extrema de discriminació de les dones. És practicada majoritàriament en menors i constitueix també una violació dels drets de l'infant. Així mateix, viola els drets a la salut i els drets sexuals i reproductius, la seguretat i la integritat física, el dret a no ser sotmesa a tortures i tractes cruels, inhumans o degradants, i el dret a la vida en els casos en què el procediment acaba produint la mort.

La MGF és una pràctica molt dolorosa físicament i psicològicament i, lluny d'aportar cap benefici per la salut, té greus conseqüències a curt i a llarg termini. La MGF pot produir hemorràgies greus, problemes urinaris, quists, infeccions, infertilitat, complicacions en el part i mort de les nounades.

Segons la Organització Mundial de la Salut, en els 28 països de l’Àfrica Subsahariana i Orient Mitjà en els quals es practica la mutilació genital femenina, aproximadament 140 milions de nenes i dones han estat víctimes d’aquesta pràctica. Cada dia, 6.000 nenes d’entre 4 i 10 anys són mutilades, segons dades d’UNICEF, tot i que la prevalença varia molt d’uns països a altres. Malgrat que a finals dels 80 es va començar a prohibir en molts estats, continua sent una pràctica extesa que comporta alts riscs per la salut física i psicològica de qui la pateix.

El Govern de Catalunya i el compromís amb la prevenció de la MGF

En el període 2010-2015, el Govern de Catalunya ha finançat, a través de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, diversos projectes de cooperació relacionats amb la temàtica de la MGF. A continuació trobareu les entitats finançades, el títol del projecte i la web per a ampliar-ne la informació.  

Entitat

Títol del projecte

Import

 

Associació Cooperacció

2010

Dones de Mali: Drets sexuals i reproductius de les dones. República de Mali.

805.000€

 

 

Oxfam Intermón

2010

Apoderament social, econòmic i polític de les dones pastoralistes i agropastoralistes a la regió Somalí, Etiòpia.

   

738.000€

 

Fundación Wassu

2015

Apoderament per a la prevenció de la mutilació genital femenina (MGF) a les comunitats gambianes: entre origen i destí.

45.000€

 

 

Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament

2015

El nostre cos, el nostre territori: Els drets sexuals i drets reproductius al Senegal, Colòmbia i Perú i les seves experiències de resistència – entitat agrupada:  Xarxa Europea de Dones periodistes.

70.000€

 

 

Xarxa de Consum Solidari

2015

Garantir el dret a una vida lliure de violència de gènere per les dones de la regió de Kolda (Senegal).

80.000€

 

 

Cooperació Activa al Camp de Tarragona

2015

Millora de l’abast i eficiència de la xarxa d’atenció primària al municipi de Touba M’boul (format per 22 comunitats rurals).

 

18.000€

 

 

Accions de sensibilització a Catalunya

L'ACCD també ha fomentat les activitats formatives i de sensibilització sobre la MGF. D'aquestes, destaca la jornada celebrada el novembre de 2014 a Barcelona sota el títol: "Una visió transnacional de la mutilació genital femenina i de les dones dels drets sexuals i reproductius". Aquesta sessió va ser organitzada per la Direcció General d'Afers Religiosos, la Direcció General d'Immigració i l'ACCD, i va comptar amb la participació d'actors del sud, en concret de Bacary Tamba Tostan, Soukeyna Ndao Diallo i Dia Dialment, de l'Associació d'Advocats del Senegal. Es va aprofundir sobre la contextualització de la MGF al Senegal, el marc dels drets sexuals i reproductius de les dones i la utilització d’un enfocament de drets i de gènere per a discutir les experiències comunitàries de treball per a la prevenció i tractament de la MGF al Senegal i Catalunya.

 

La Generalitat intensifica la prevenció i reparació a les víctimes de mutilacions genitals femenines

El 6 de febrer és el Dia Internacional de Tolerància Cero amb la Mutilació Genital Femenina (MGF). La Generalitat de Catalunya està intensificant les mesures de prevenció i reparació a les víctimes d'aquesta pràctica a través d’un treball transversal i interdepartamental que permet assolir avenços significatius en la lluita contra aquesta xacra, que constitueix una violació dels drets humans de les dones i n'amenaça la salut física i psíquica.

Data d'actualització:  04.02.2016