• Imprimeix

Beca DevReporter 2018

El dimarts 10 d’abril es va presentar la tercera edició de la Beca Devreporter, impulsada per Lafede.cat en el marc del projecte europeu ‘Frame, Voice, Report!’. La beca té per objectiu fomentar el periodisme de qualitat a partir de la col·laboració entre periodistes o mitjans i ONG catalanes. Els temes prioritaris hauran d’estar relacionats amb els ODS i, més en concret, amb Migracions, Gènere i Justícia climàtica. L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Ajuntament de Barcelona en són cofinançadors.

Llistat de reportatges becats:

Al reportatge «Vida Mantera», SOS Racisme i els periodistes de Catalunya Plural Yeray S. Iborra, Sònia Calvó i João França van abordar en profunditat la realitat de la venda ambulant a la ciutat de Barcelona, buscant les causes a la pròpia ciutat, a les fronteres europees, i en el país d’origen de la majoria de persones que s’hi dediquen, el Senegal. El reportatge es va poder publicar a eldiario.es i al seu digital associat Catalunya Plural. També se’n va fer un reportatge audiovisual, «Plegar la manta», que es va emetre al programa 30 Minuts de Televisió de Catalunya.

 

«El dret a l’aigua», és un projecte presentat per Enginyeria sense Fronteres que van realitzar la periodista Majo Siscar i el fotoperiodista Pau Coll, ens va acostar als defensors i defensores del dret a l’aigua a El Salvador i es va difondre al diari Ara amb dues peces “La dona que li ha guanyat la batalla a Coca-Cola” i “Quan l’aigua t’escurça la vida”-, i a d’altres mitjans com eldiario.es, La Jornada, Catalunya Ràdio, i al magazín Fórmula Fin de Semana de l’emissora mexicana Radiofórmula.

 

«La Mara Salvatrucha derrota a Trump a Long Island», presentat per l’Assemblea de Cooperació per la Pau amb el periodista de Ruido Photo Edu Ponce i en col·laboració amb el mitjà salvadoreny elfaro.net, retrata la situació de molts joves salvadorenys que han emigrat als EUA. Es veuen atrapats entre la necessitat de fugir del país amb l’índex d’homicidis més alt del món i les dificultats per fer-se el seu lloc en un nou entorn també assetjat pels pandilleros. El reportatge es va difondre a elfaro.net, i també al mitjà nord-americà Univisión, eldiario.es i La Directa.

 

El Dret a la Salut al Marroc. NOVACT i La Marea. Documental amb els testimonis de les poblacions afectades per la vulneració del dret a la salut universal, pública i gratuïta a la regió de Taza-Alhucemes-Taouanate.

 

Els impactes de la mineria a la R.D. Congo. Justícia i Pau & Gemma Parellada. Reportatge multimèdia sobre els minerals que alimenten les noves tecnologies i les problemàtiques humanes, socials i mediambientals que provoquen a la República Democràtica del Congo (RDC).

 

Les Dames Blaves. Enginyeria sense Fronteres & Bérengère Sarrazin. Documental sobre les dones peruanes en lluita per la preservació del medi-ambient i de l’aigua i contra el projecte de mineria Conga a Cajamarca, Perú.

 

Les compres a cegues de la Generalitat. Setem Catalunya & Crític. Reportatge multimèdia que analitza la compra pública de la Generalitat de Catalunya en tres àmbits (roba, electrònica) per comprovar si es contemplen criteris socialment responsables respecte a les empreses proveïdores contractades que impacten en els països del Sud.

 

Haití, el repte de la reconstrucció. Arquitectura sense fronteres & El Periódico. Microsite i articles que documenten l’estat de la reconstrucció i les condicions en que es troben les persones afectades pel terratrèmol de 2010.

 

La batalla mundial per l’habitatge. Observatori DESC & Alternativas Económicas. Reportatge escrit i vídeos sobre l’impacte dels fons d’inversió en el dret a l’habitatge, a través del cas concret de Blackstone als Estats Units, l’Estat espanyol i Brasil.