• Imprimeix

Hip-hop per a la prevenció de violències i la construcció de pau

Cada gènere musical té el seu univers cultural al darrere amb la seva història, simbologia, eines i característiques en les seves maneres d'actuar o projectar-se i de ser de les seves i els seus fidels. I el hip-hop és, segurament, el gènere amb més poder cultural des de fa anys. Global, i alhora local, amb particularitats arreu i estils diversos, versàtil, no té complexos, es reinventa i es mescla. És un gènere obert i accessible on tothom pot provar de posar-s'hi, activar-se, escriure, rimar, ballar, pintar, vestir… El hip-hop és un moviment sociològic i culturalment integrador i inclusiu. Hi trobem força exemples on el hip-hop és una eina socioeducativa potent que fomenta la creativitat i el desenvolupament d'habilitats socials en adolescents o joves.

 

Quan

En moltes ciutats marcades per la criminalitat, les exclusions socials i altes taxes de violència, grups de joves articulen projectes de preservació o reconstrucció del teixit social i prevenció de les violències a través del graffiti, el break o el rap. A Catalunya, també existeixen interessants projectes d’integració i de conscienciació contra les discriminacions.

Adreçada a educadores, educadors, professionals que treballen amb joves, en medi obert o en l'animació sociocultural, aquesta Càpsula representa una oportunitat única de conèixer experiències entorn el hip-hop d’Amèrica Central i del Sud que tenen la intenció de prevenir violències, de construir teixit social, i preservar la memòria històrica… Tindrem els joves que condueixen i són protagonistes d'algunes d’aquestes propostes a Colòmbia, el Salvador i Hondures. L'activitat tindrà un format de fòrum obert per a qüestions relacionades amb els projectes, les seves metodologies, pràctiques, etc.

Amb la participació de:

COLÒMBIA

Leonard Rentería: poeta, raper i estudiant de Psicologia a Buenaventura. Cantant del grup Resucita2, així com promotor de processos de formació des del hip-hop com a espai de vida i resistència, i de processos organitzatius, comunitaris encaminats a la defensa dels drets humans en contextos vulnerables i en situació de conflicte armat.

Diana Avella: artista de hip-hop de Bogotà i llicenciada en Llengua Castellana. Al 2010 va acompanyar la campanya "Juntos por la Vida" per l’objecció de consciència i la vida dels joves dels sectors populars. Va participar en la creació del “Colectivo Distrital De Mujeres Hip Hoppers” i ha acompanyat processos de formació per a joves des del hip-hop en sectors populars de Bogotà.

EL SALVADOR

La Straw Mc. (Brenda Yesenia): originària de Santa Tecla. Dels seus 24 anys, n'ha destinat més de deu a la cultura del hip-hop. Rapera activista del col·lectiu “Hip Hop Femenino El Salvador” que té com a visió crear espais per a les joves artistes, apoderar les dones a través dels elements del hip-hop i mostrar-lo com una eina per a l'activisme i el canvi social, implementant tallers amb joves d'escassos recursos i fòrums informatius sobre l'estigma que hi ha sobre la cultura hip-hop.

HONDURES

Mc Koco. (Ángel Valladares): de la ciutat de Tegucigalpa, des de l'any 2008 encapçala el “Colectivo de Cultura Hip Hop el Arte de las Calles”. Un consorci d'artistes units per a realitzar diferents activitats com tallers, fòrums, conferències, concerts, etc. amb la finalitat de fer una crida a la consciència dels ciutadans buscant ressaltar els valors que comporten el camí de la pau, utilitzant la que considera que és la vertadera filosofia que té la cultura hip-hop basada en valors com el respecte, l'amor, la diversió i la pau. Aquest procés ha tingut la participació d'artistes nacionals i internacionals i ha servit com a espai de difusió d'un missatge positiu entre nens, nenes, adolescents i adults.

Horaris

9:30 h

Preus

Activitat gratuïta

On

Casal de Barri Pou de la Figuera

Sant Pere Més Baix, 70

Barcelona