• Imprimeix

Trobada internacional de memòria: Exili i gènere

El Govern dona suport al Centro Nacional de la Memoria Histórica de Colòmbia en l'organització d'una trobada sobre el paper de les persones exiliades en la construcció de la memòria col·lectiva a Colòmbia i a partir de l'intercanvi d'experiències amb Catalunya, Guatemala i El Salvador.

15/05/2017 13:05
Memòria. Una aliada per la pau
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, inaugura dimarts 16 de maig a les 9.00 h la trobada internacional de memòria “Exili i gènere” que tindrà lloc a la Direcció General per a la Immigració (C/ Calàbria, 147 de Barcelona). Hi intervindran també la cònsol general de Colòmbia, Diana Rocía Celis Mora, i el cònsol general d’El Salvador, Francisco Altschul.

Durant el matí la jornada continuarà amb l’exposició d’experiències internacionals de memòria entre les quals n’hi haurà dues de catalanes, el Memorial Democràtic i  l’Associació Catalana d’Expresos Polítics, a més de l’Archivo Histórico de la Policía Nacional de Guatemala i el Museo de la Palabra i la Imagen d’El Salvador. També es dedicarà una sessió a debatre sobre les experiències de memòries colombianes a l’exili amb entitats instal·lades a Europa com el Círculo del Trastierro; a Argentina amb Mirgrantes y Exiliados/as Colombianos/as por la Paz; i de Veneçuela amb Exilio Colombiana en México y Desplazamiento Transfronterizo.

A la tarda s’han programat dues sessions més, la primera sota el títol “Gènere i exili”, amb experiències d’Espanya, Regne Unit, Alemanya i l'Equador; i la segona titulada “Gènere i Colòmbia” que comptarà amb tres entitats colombianes que han abordat la memòria des de la perspectiva de gènere.
 
 
Aquesta trobada, així com una sèrie de les reunions de treball paral·leles, és una iniciativa del Centre Nacional de la Memòria Històrica de Colòmbia amb finançament de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Els participants són colombianes i colombians en situació d’exili, organitzacions i/o entitats relacionades amb la construcció de memòria, i les víctimes de conflictes armats a Europa, Amèrica Central i Amèrica del Sud.


Cinema documental 'Memòria: una aliada per la pau'

El Departament d'Afers Exteriors organitza, amb la col·laboració del cinema Texas de Barcelona, la primera edició de la mostra de cinema documental “Memòria: una aliada per la pau”.  Entre els dies 16 i 18 de maig es podran veure al cinema Texas (C/ Bailèn, 205 – Barcelona) documentals sobre les experiències de recuperació de la memòria històrica a Catalunya, Colòmbia, Guatemala i El Salvador.

Durant la mostra es projectaran una selecció de documentals, en molts casos inèdits a Catalunya, que exposen els diversos angles de la memòria històrica, amb l’accent posat en la importància de conèixer i reconèixer el passat. Els diferents films exposen la necessitat de fer front a les violacions de drets humans que han deixat societats fracturades i així avançar cap a la restauració de la justícia, la reconciliació i la pau.
Els documentals seleccionats per a la mostra són:
 
 
 
 
  • Tengan puestos los ojos sobre Guatemala, Gabriela Martinez Escobar (2013)
  • Prudencia Ayala, Museo de la Palabra y la Imagen d’El Salvador (2013)
  • Los ofendidos, Marcela Zamora (2016)
  • Ravensbrück, el infierno de las mujeres, Ricard Belis (2005)
  • Los niños de Rusia, Jaime Camino (2001)
  • No hubo tiempo para la tristeza, Jorge Mario Betancur Gómez (2013) 
  • Retratos de familia de Alexandra Cardona (2013)
 
La mostra compta amb la col·laboració d’institucions en l’àmbit de la memòria històrica a l’Amèrica Llatina: el Centro Nacional de Memoria Histórica de Colòmbia, l’Archivo Histórico de la Policía Nacional de Guatemala i el Museo de la Palabra y la Imagen d’El Salvador. També s’hi ha implicat el Memorial Democràtic, l’Arxiu Nacional de Catalunya, la Subdirecció General de Memòria, Pau i Drets Humans i l’Institut Català Internacional per la Pau.