• Imprimeix

Silvia Berrocal: "Vaig ser capaç de perdonar qui va matar el meu fill"

El dijous 23 es va estrenar a Catalunya la pel·lícula 'El Silencio del Río', del cineasta Carlos Tribiño, als cinemes Texas de Barcelona. La projecció va anar seguida del testimoni de Silvia Irene Berrocal i Edilberto Daza, persones defensores dels drets humans acollides a Catalunya.

27/11/2017 18:11
Col·loqui cinemes Texas

"Sentim por, però per les venes ens corre la necessitat de defensar els drets més bàsics; sobretot els drets de les dones". Silvia Irene Berrocal

La líder social del departament d'Antioquia (Colòmbia) Silvia Irene Berrocal resumeix així el sentiment de centenars de defensors dels drets humans arreu del món. L'activista, que es troba acollida a Catalunya en el marc del Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans 2017, va assistir a la presentació a Catalunya d''El Silencio del Río' juntament amb el també defensor dels drets humans colombià Edilberto Daza. Els dos van explicar la situació extrema que els ha portat a cercar refugi temporal a Catalunya, com a conseqüència de la seva persistència en la defensa i dels de les dones, les reivindicacions de les comunitats camperoles i la denúncia de la violència a la Colòmbia actual. Berrocal ha liderat el procés de “Perdón Público” per a les famílies víctimes de la massacre de Chinita, on va perdre el seu fill, i ha aconseguit promoure un acte de perdó el 30 de setembre de 2016 en el municipi d’Apartadó, gràcies al qual afirma que "va ser capaç de perdonar" qui va matar el seu fill.

"La por segueix... Els paramiltars han ocupat els espais que va deixar la guerrilla". Edilberto Daza

Daza, líder camperol dels departaments de Meta i Guaviare, ha treballat durant 35 anys com a defensor dels drets humans amb la Fundación DHOC i ha realitzat diverses denuncies per violacions d’aquests drets. Per aquests motius ha partit amenaces de mort, ha estat seguit i estigmatitzat, també d'ençà de la signatura de l'acord de pau entre el Govern de Colòmbia i les FARC.

Precisament la violència en l'àmbit rural és la protagonista d'El Silencio del Río', l'òpera prima de Carlos Tribiño. Una pel·lícula que relata, amb emoció continguda, un paisatge que abans fou bonic. Aquest paisatge, i la seva gent, són el marc per al viatge d’iniciació de l’Anselmo, un dolorós descens al món dels morts que el convertirà en adult abans d’hora.

Silvia Irene Berrocal i Edilberto Daza, persones defensores dels drets humans a Colòmbia acollides en el marc del Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans 2017.