• Imprimeix

Connecta’t amb el consum responsable

L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha engegat una campanya per sensibilitzar de la necessitat de fer un ús responsable dels aparells electrònics i avançar cap a la legislació en matèria d’extracció de minerals en zones de conflicte, molt particularment a la República Democràtica del Congo.

04/03/2015 09:03
Primera captura: Campanya 'Connecta't amb el consum responsable'
Segona captura: Campanya 'Connecta't amb el consum responsable'
Tercera captura: Campanya 'Connecta't amb el consum responsable'

La situació de violència, inestabilitat i vulneració constant dels drets humans que existeix a la RD del Congo des dels anys 90 és indestriable de l’explotació del coltan (contracció de columbita i tantalita) i d’altres minerals del grup de les “terres rares”, essencials per a fabricar els circuits de la majoria d’aparells electrònics moderns. Es calcula que prop del 80% de les reserves mundials de coltan es troben a la regió africana dels Grans Llacs, i molt especialment al Congo.

Aquesta riquesa ha atret grups armats d’arreu de la regió, cronificant un conflicte de llarga durada que s’ha acarnissat amb la població més feble i desprotegida i ha estès la violència sexual contra les dones i les nenes. També ha introduït pràctiques com el treball forçat infantil en el cas de la mineria il·legal.

Les Nacions Unides han advertit que “hi ha una relació causal directa entre el negoci dels minerals a l’est del Congo i les atrocitats perpetrades per grups armats contra congolesos civils”.

Què hi podem fer?

En qüestions d’electrònica podem fer un consum ètic i responsable. Allargar la vida dels aparells, reciclar-los i informar-nos de quins productes són més sostenibles és a l’abast de tots.

Respecte a la responsabilitat de les companyies fabricants, alguns països han fet avenços importants. Els Estats Units, per exemple, han aprovat una legislació innovadora que obliga les empreses nord-americanes a detallar anualment la seva cadena de subministrament de minerals i donar garanties de no contribuir al finançament de grups armats.

A la Unió Europea, el Parlament Europeu té previst votar, el desembre de 2015, una iniciativa per regular l’extracció responsable de minerals provinents de zones en conflicte.

A Catalunya es va crear l’any 2009 la plataforma d’Entitats que reclamen la transparència i regulació de l’extracció de minerals per la fabricació de productes d’alta tecnologia. La Xarxa està integrada per Bretxa, Farmacèutics Mundi, Justícia i Pau, Lliga dels Drets dels Pobles, Solidaritat Castelldefels Kasando, Escola de Cultura de Pau i VSF Justícia Alimentària Global.

Connecta't amb el consum responsable

La campanya 'Connecta't amb el consum responsable', impulsada per l'ACCD, destaca la importància de donar a conèixer les causes del conflicte al país centre-africà, i assenyalar-ne la relació amb un fet tan quotidià com el consum d'aparells electrònics.