• Imprimeix

Economia social i teatre contra les discriminacions, nous programes de cooperació al Marroc

La directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Carme Gual, es desplaça al Marroc per l’obertura oficial de dues actuacions de cooperació al desenvolupament: suport a l’economia social i solidària per al desenvolupament econòmic de les dones, i el teatre com a eina de prevenció de la discriminació.

13/03/2018 14:03
Economia social i teatre contra les discriminacions, nous programes de cooperació al Marroc
Economia social i teatre contra les discriminacions, nous programes de cooperació al Marroc

La primera de les accions és el llançament del programa de suport a l’economia social i solidària en col·laboració amb el Consell Regional de Tànger-Tetuan-Al Hoceima (CRTTA). L’objectiu és promoure aquest sector com a motor de desenvolupament econòmic de les dones i dels joves de la regió. El programa inclou accions de formació, finançament per a iniciatives innovadores en el sector i enfortiment de capacitats dels actors regionals.

L’obertura institucional coincideix amb les jornades de treball organitzades per l’Agència Catalana de Joventut a Tànger sota el títol de “La valorització de les dones joves de la Mediterrània, un sector clau per estimular l’economia social i solidària”. Aquestes jornades compten amb la participació de socis de l’ACCD com la governació de Sussa i el propi CRTTA, a més de representants d’altres països.

Durant la missió al Marroc Carme Gual presentarà el projecte “Els joves de la regió de l’Oriental, actors clau al servei de la interculturalitat, la prevenció i la lluita contra les discriminacions”. Aquest projecte es porta a terme amb el Consell Provincial de Driouech i l’associació Asticude i pretén sensibilitzar i apoderar els joves com a actors actius de lluita contra les discriminacions, el racisme i la xenofòbia a través del teatre. Es tracta d’una intervenció innovadora en l’àmbit de la migració, que té l’objectiu de visibilitzar les noves realitats socials al Marroc mitjançant l’art per promoure una societat diversa i cohesionada, on les diferències siguin integrades com a font de riquesa. Aquest projecte es porta a terme a centres d’educació secundària i integra també diverses accions internacionals, com un intercanvi a la ciutat d’Amiens, França, amb altres grups de joves que treballen a través de la cultura.

Seguiment de projectes

D’altra banda, el viatge servirà per realitzar reunions de seguiment amb diverses organitzacions que col·laboren amb l’ACCD. Es farà una reunió amb Oxfam i els seus socis al país per tal de conèixer les accions de lluita contra la violència vers les dones, incloses al programa pluriennal 2017-2018 finançat per l’ACCD. També es visitarà el projecte finançat a l’Assemblea de Cooperació Per la Pau (ACPP) a Nador i que té com a objectiu formar professionalment a persones migrades residents al Marroc per tal de garantir els seus drets econòmics.

La missió també inclou una visita al programa PRODEMA del Casal dels Infants, que treballa a cinc escoles de primària per prevenir l’abandonament escolar de les nenes i joves a través de la participació de les mares en els espais educatius. Finalment, es mantindran reunions amb d’altres entitats sòcies com CERAI, que porta a terme un projecte de suport a iniciatives d’economia social i solidària a la zona de Rif.