• Imprimeix

El Govern impulsa la mobilitat de coneixements amb Moçambic

Un conveni entre l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Direcció Provincial de Salut d’Inhambane permet la formació de professionals de la salut pública de Moçambic amb responsabilitats de direcció i gestió. L’activitat formativa ha anat a càrrec del Departament de Salut i l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.

14/12/2016 15:12
Formació a Moçambic

El Govern ha impulsat entre els dies 5 i 9 de desembre una formació en gestió directiva per a professionals de la salut de la província d’Inhambane, a Moçambic, i en recerca estratègica en salut. Les sessions han estat impartides per personal especialitzat del Departament de Salut i l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, així com de l’Institut Nacional de Salut de Moçambic.

La formació s’ha ofert en el marc del conveni entre l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i la Direcció Provincial de Salut d’Inhambane (DPS-I) per al finançament del projecte “Enfortiment de les capacitats de la Direcció Provincial de Salut d’Inhambane en planificació, gestió i recerca estratègica en salut”.

L’objectiu general de la formació ha estat proporcionar aprenentatges per al desenvolupament competencial de coneixements, habilitats i actituds necessàries per a dur a terme una bona gestió de centres de salut, serveis sanitaris i programes de  salut pública a Moçambic.

Dels 47 alumnes que s’han format, la gran majoria són metges que treballen a la xarxa pública de salut dels 14 districtes de la província, personal de direcció clínica i caps dels departaments de la Direcció Provincial de Salut d’Inhambane.    

La valoració final de part d’alumnes, formadores i Direcció Provincial de Salut d’Inhambane ha estat molt positiva, i permetrà als responsables dels centres de salut, hospitals i diferents departaments de planificació i gestió de la DPS-I millorar la gestió dels serveis sanitaris i programes de salut pública a Inhambane, així com aportar una nova visió estratègica i metodològica a l’hora de planificar.

A la cerimònia de clausura del curs el director provincial de Salut d’Inhambane ha agraït la col·laboració del Govern de Catalunya, i ha subratllat que la transferència d’experiències i coneixements és una eina que permet enfortir les capacitats del sector a la província i estrènyer els llaços d’amistat entre Catalunya i Inhambane.

Clúster de cooperació a Moçambic

Moçambic és l’escenari del primer clúster de la cooperació catalana, un mecanisme per avançar i enfortir l’acció coordinada i/o conjunta de la pluralitat d’actors catalans, tot respectant-ne la seva autonomia i diversitat. Una multiplicitat d’actors ha confluït a Moçambic en l’última dècada: l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació de l’Hospital Clínic (Fundació Manhiça), ONG catalanes com Enginyers sense Fronteres, Arquitectura sense Fronteres, Medicus Mundi, Ulls del món, i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, que l’ha considerat país prioritari des dels seus inicis i on ha concentrat gran part dels seus recursos destinats a cooperació directa. Per tot això, el 2016 el Govern hi ha impulsat la primera experiència de clúster de cooperació al desenvolupament.