• Imprimeix

Comença el projecte per a l’apoderament econòmic de les dones a Al-Hoceima

Aquest febrer ha arrencat el projecte “Enfortiment dels drets econòmics i de representació social de les dones emprenedores” a la província d’Al-Hoceima, al Marroc. Es tracta d’una iniciativa de l’ONG CERAI amb l’entitat marroquina Fòrum de les Dones del Rif i el suport financer de l’ACCD.

05/02/2018 17:02
Inici projecte CERAI Al-Hoceima 2018

Un acte a la comuna d’Imzouren amb la participació de totes les entitats involucrades va donar el tret de sortida al projecte, que consisteix en la segona fase de la intervenció iniciada el 2015. L’actuació parteix de la premissa que el desenvolupament econòmic de la dona rural és indispensable en el seu apoderament personal i social.

Durant la primera etapa del projecte, el Centre d'Estudis Rurals i d'Agricultura Internacional (CERAI) i el Fòrum de les Dones del Rif (AFFA RIF) van treballar amb l’objectiu de reforçar les capacitats d'emprenedoria social, gestió econòmica i sostenibilitat de les dones rifenyes. Van aconseguir que almenys 25 dones rurals desenvolupessin una proposta d'emprenedoria pròpia o per a la comunitat, i el procés va culminar amb la creació d'almenys 15 microempreses agroalimentàries femenines, iniciatives de petita escala que són sostenibles, equitatives i resilients.

La segona fase del projecte pretén els objectius següents:

  1. Consolidar l’associació de dones emprenedores del Rif a través de l’acompanyament, la formació i la dotació d’eines per a l’assoliment dels seus projectes personals;
  2. Enfortir les capacitats d’emprenedoria a través de formacions en capacitats comercials, de màrqueting i participació en esdeveniments rellevants al Marroc i Catalunya;
  3. Visibilitzar els drets econòmics de les dones a través del teatre, cine-fòrums i d’altres activitats culturals a la província d’Al-Hoceima i a Catalunya.

Els obstacles per l'autonomia econòmica de les dones del Rif

Al pobles rifenys, especialment els de zones rurals aïllades, les dones -a més de ser invisibilitzades- són les que suporten el pes de l'emigració masculina, amb uns índexs d'analfabetisme molt elevats i una realitat sociocultural molt més dura i difícil que en d'altres regions del país per exercir els seus drets. La perpetuació del sistema patriarcal tradicional disfressa de normalitat allò que en realitat és desigualtat i un tracte injust cap a la dona en les feines, tant en l'àmbit domèstic com en el productiu. La dona, que no pot valoritzar la seva aportació a l'economia domèstica en l'àmbit reproductiu o de les cures, tampoc ho pot fer en l'àmbit productiu, ja que la seva contribució es considera ajuda familiar, una prolongació de l'espai domèstic en el qual tampoc disposa d'autonomia per a prendre decisions. D'altra banda, les dones són responsables de la gestió dels recursos naturals: s'encarreguen de buscar aigua i llenya per cuinar i escalfar, porten a terme la cures del bestiar, etcètera. Molts d'aquests treballs no només no són valoritzats sinó que són a més perjudicials per a la seva salut i benestar.

En aquest context destaca el treball de transformació i apoderament que realitza CERAI des de fa més d’una dècada. Va iniciar les seves accions amb formacions en alfabetització per a les dones rurals; posteriorment aquestes formacions es van enfocar en l’alfabetització jurídica, indispensable per al coneixement dels seus drets i com a pas previ per a la seva reclamació i reconeixement. Actualment aquest procés d’apoderament personal ha assolit un etapa avançada en el qual les dones, coneixedores dels seus drets, han accedit a la seva autonomia econòmica a través de l’emprenedoria.