• Imprimeix

El Govern signa la declaració dels programes de protecció a persones defensores dels drets humans

Coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans, set iniciatives per la protecció de defensors i defensores d’arreu de l’Estat fan pública una declaració institucional que reclama el compliment de la legislació internacional.

10/12/2018 11:12
Missió amb IAP a Barrancabermeja, Colòmbia

Setmana d’efemèrides molt rellevants en clau de drets humans. Avui, Dia Internacional dels Drets Humans, es commemora el 70è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Tot just ahir es complien els 20 anys d’ençà de la Declaració de les Nacions Unides sobre Defensors i Defensores dels Drets Humans, i el proper dia 18 farà cinc anys que es va aprovar la resolució sobre la protecció de dones defensores.

La defensa, promoció i protecció dels drets humans són la raó de ser de la cooperació catalana. És per aquesta raó que la política pública de cooperació incorpora un enfocament de gènere i basat en drets humans, que impregna totes les iniciatives impulsades per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la resta d’unitats del Govern que fan actuacions d’Ajut Oficial al Desenvolupament.

Una de les iniciatives destacades del Govern en aquest camp és el Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans, que des del 2017 fa possible l’acollida temporal a Catalunya persones que es troben en situació de risc als seus països d’origen per motiu del seu activisme pels drets humans.

Aquesta setmana el Govern suma la seva veu a d’altres sis institucions d’arreu de l’estat que també porten a terme iniciatives de protecció temporal, per a signar una declaració que exigeix als estats d’arreu del món que compleixin amb les seves obligacions en matèria de defensa, promoció i protecció dels drets humans, i que garanteixin un entorn segur i propici, en el qual persones defensores estiguin protegides de forma efectiva i on sigui possible defensar els drets humans, entre d’altres punts.

Els signants del document són els programes següents:

  • Programa asturiano de atención a víctimas de la violencia en Colombia
  • Programa vasco de protección para defensoras y defensores de los derechos humanos
  • Programa català de protecció a defensors i defensores de drets humans
  • Programa municipal “Barcelona protegeix a periodistes de Mèxic”
  • Programa de acogida temporal a personas defensoras de derechos humanos de la ciudad de Madrid
  • Programa d'acollida de persones perseguides o amenaçades al seu territori o al seu país per a la defensa dels drets humans de la Generalitat Valenciana
  • Programa de Protecció i Acollida de Defensores i Defensors de Drets Humans de València