• Imprimeix

La beca DevReporter promou la realització de dotze projectes periodístics per una informació internacional responsable

La iniciativa forma part del projecte d’abast europeu ‘Frame, Voice, Report’ i compta amb el finançament del Govern a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Ajuntament de Barcelona. Aquest dijous té lloc la primera sessió de formació amb ONG i periodistes.

13/11/2018 16:11
Reunió del jurat de la beca DevReporter (Foto: LaFede.cat)

Reunió del jurat de la beca DevReporter (Foto: LaFede.cat)

Dotze equips formats per entitats de cooperació al desenvolupament i periodistes portaran a terme projectes periodístics gràcies al suport de la beca DevReporter. Des de l’any 2015 aquest instrument promou el treball conjunt entre el sector del periodisme i el de la cooperació al desenvolupament amb l’objectiu de millorar la cobertura informativa dels temes de justícia global i apoderar les entitats en les eines de comunicació i difusió.

L’edició de 2018 s’emmarca dins d’un projecte europeu de més abast, anomenat ‘Frame, Voice, Report!’ que ha permès augmentar la dotació econòmica fins als 240.000 euros. LaFede.cat, referent de la beca a Catalunya, ha rebut un total de 38 projectes periodístics, d’entre els quals la valoració conjunta d’una empresa consultora i un jurat independent n’ha escollit dotze.

Els reportatges becats es començaran a treballar ara, i es preveu que es facin públics durant la primavera del 2019. Alguns dels temes tractats són les migracions internacionals i el refugi, i la qüestió de gènere. La discriminació per raó d’orientació sexual està present en d’altres propostes, així com les conseqüències de la guerra i les violacions dels drets humans per part d’empreses transnacionals.

Aquests són els títols dels dotze projectes becats i l’entitat sol·licitant:

 • ACS, el joc brut de Florentino a Mèxic, Taula per Mèxic
 • Alerta Defensores: dones defensant els drets humans en Mesoamèrica, Calala Fondo de Mujeres i Suds
 • Arsal: L’impacte de la guerra en 300 km2, Associació Catalunya-Líban
 • Cadenes globals, de les corporacions a la cura de la vida, Cooperacció
 • Cocalera women facing the challenges of the peace process in Colombia, Associació Catalana per la Pau
 • Després de Berta Cáceres: Globalitzar la resistència, Entrepobles
 • Fugir per estimar i ser: clandestinitat i exili de la comunitat LGBTI al Marroc, Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i Servei Civil Internacional
 • El Sàhara, un desert en moviment, Alianza por la Solidaridad
 • In the belly of the Congo, Fundació Montblanc
 • La diàspora pakistanesa a Barcelona, CIDOB
 • Now you are a woman, Casal Lambda
 • Voices from the vereda, Institut de Drets Humans de Catalunya i Lliga dels Drets dels Pobles

El jurat ha estat format per tretze persones que representaven als diferents sectors que impulsen i promouen una informació internacional responsable, incloent-hi periodistes, entitats i administracions donants.

A banda del finançament del projecte, la iniciativa DevReporter promou que les organitzacions i els periodistes becats participin en un procés conjunt de formació i intercanvi, la primera sessió del qual serà aquest dijous 15 de novembre.

El projecte ‘Frame, Voice Report!’ és fruit d’un consorci liderat per la plataforma CISU (Dinamarca) i que compta amb la participació d’organitzacions de segon nivell de diversos països i regions: Lafede.cat (Catalunya) RESACOOP (Rhône-Alpes, França), COP (Piemont, Itàlia), KEPA (Finlàndia), 11.11.11 (Flandes, Bèlgica) i la fundació Wilde Ganzen (Països Baixos). Compta amb finançament de la Unió Europea i, a Catalunya, l’ACCD i l’Ajuntament de Barcelona.

Convocatòria DevReporter 2019

Les entitats que no han resultat becades en aquesta edició tenen la possibilitat de conèixer més en detall com s’ha valorat el seu projecte. Això els permetrà incorporar les millores corresponents de cara a la propera convocatòria, que es presentarà públicament el proper dijous 29 novembre a la seu de Lafede.cat (carrer de les Tàpies, 1-3, Barcelona). El termini de presentació de propostes estarà obert fins a mitjans de febrer del 2019.