• Imprimeix

Les lluites compartides dels moviments de dones i feministes del sud global

L’any 2015 l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament va impulsar una nova línia de subvencions pionera adreçada a moviments de dones i feministes de cinc països prioritaris de la cooperació de la Generalitat (Marroc, Colòmbia, República Democràtica del Congo, Moçambic i Senegal). L'anomenada Línia 2 de la convocatòria 2015 donava compliment a l’aposta del Pla director 2015-2018 de potenciar l’acompanyament directe als moviments de dones i feministes del Sud, des de l’enfocament de gènere i basat en drets humans.

02/11/2018 16:11
Dones Guatemala

Aquest mes de novembre les entitats protagonistes d’aquesta línia de finançament venen a Catalunya amb l’objectiu de compartir els avenços, dificultats, lliçons apreses i els reptes dels moviments de dones i feministes en els diferents països. Les seves representants participaran a diversos actes públics –tant propis de l’ACCD com d’impulsats per d’altres actors de la cooperació catalana- així com a una intensa agenda de treball a porta tancada.

Una de les primeres activitats en què participarà la delegació internacional és la jornada pública al Pati Manning de Barcelona « Moviments de dones i feministes del sud global: lluites compartides ». L’acte tindrà lloc el dilluns 5 de novembre i comptarà amb la inauguració per part del conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada. 

Aquesta jornada forma part d’un seminari més ampli, que es fa a porta tancada entre els dies 5 i 7 de novembre, i que a banda de promoure l’intercanvi d’experiències, analitzarà els resultats de la convocatòria de subvencions del 2015 per tal d’extreure’n bones pràctiques que es poden aplicar a diferents contextos, així com reflexionar sobre aquest i d’altres instruments de finançament per l’apoderament de les dones.

Entre els dies 8 i 10 de novembre, una bona part dels moviments feministes convidats participaran al XIV Fòrum internacional contra les violències de gènere organitzat per la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere. Aquest any el fòrum està centrat en la violència institucional, i comptarà amb una taula rodona específica sobre les violències masclistes a Moçambic i Senegal amb la participació d’una representació de les coparts de l’ACCD.

Finalment, entre el 12 i el 14 de novembre es promourà una mobilitat de coneixements entre organismes públics i entitats de la societat civil de Moçambic, Senegal i Catalunya sobre la prevenció i l’abordatge multidisciplinari i multidimensional de les violències masclistes en el marc de les polítiques de gènere existents en cada país.

Podeu seguir tota l’actualitat a les xarxes socials amb l’etiqueta #FeminismesSudGlobal.