• Imprimeix

El Govern referma el compromís amb la UNRWA per millorar la situació dels refugiats de Palestina

La secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Natàlia Mas Guix, s’ha reunit amb la directora executiva de la UNRWA a Espanya, Raquel Martí, per valorar línies d’actuació conjunta.

17/10/2018 15:10
Natàlia Mas Guix (Exteriors) i Raquel Martí (UNRWA)

L’Agència de les Nacions Unides pels Refugiats de Palestina a l’Orient Mitjà (UNRWA) treballa des de l’any 1949 per a donar atenció a la població refugiada palestina en sectors clau com l’educació, els serveis socials, l’assistència sanitària i l’ajuda humanitària. Aproximadament 5 milions de persones palestines refugiades reben ajut de la UNRWA a Cisjordània i Gaza per tal de garantir el seu desenvolupament humà, segons dades de la pròpia agència.

En el marc d’una trobada entre la directora executiva de la UNRWA a Espanya, Raquel Martí, i la secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Natàlia Mas Guix, amb la participació de la directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Carme Gual, el Govern ha refermat la voluntat de mantenir el seu suport a l’agència de les Nacions Unides.

Aquest 2018 la Generalitat de Catalunya ha finançat, a través de l’ACCD, el projecte “Promovent els drets sexuals i reproductius de les dones refugiades de Palestina a Gaza a través de l’accés a serveis de salut materna infantil” amb una dotació de 150.000 euros. L’objectiu del projecte és garantir l’accés als drets sexuals i reproductius de qualitat de les dones refugiades de Palestina residents a Gaza mitjançant serveis de planificació familiar i cures perinatals integrals per a mares i nadons fins als 12 mesos.

L’any passat, el suport de l’ACCD es va traduir en una dotació de 100.000€ per al projecte “Programa de Salut Mental comunitària: millorant la salut mental de la població infantil de la Franja de Gaza”, que tenia per objectiu promoure la resiliència i la salut mental dels i les menors de Gaza en situació de vulnerabilitat mitjançant activitats psicosocials estructurades, teràpies de grup i sessions d’orientació per identificar, donar suport i tractar de manera especialitzada als menors víctimes d’abandonament, de violència o amb traumes derivats del conflicte prolongat que viuen. El projecte forma part d’un dels programes d’emergència de la UNRWA a Gaza i ha estat en execució fins l’agost de 2018.

Encara l’any 2017, en el marc de la convocatòria de subvencions Oberta 2017, l’ACCD va finançar amb 30.000€ el projecte "Seguim sent refugiats i refugiades de Palestina". Aquest suport ha permès a la UNRWA Catalunya crear una exposició itinerant per a fomentar el coneixement crític i la sensibilització de la ciutadania catalana prenent com a fil conductor la situació humanitària de la població refugiada de Palestina. D’altra banda, l’agència disposa d’una seu a Barcelona inaugurada aquest 2018 amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.