• Imprimeix

Cooperació commemora el Dia Mundial de les Persones Refugiades amb activitats de sensibilització a Tortosa i Tarragona

En motiu del 20 de juny, Dia Mundial de les Persones Refugiades, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha organitzat una sèrie d’activitats a les Terres de l’Ebre i Tarragona.

20/06/2018 22:06
Presentació del programa 'Biblioteques sense Fronteres'
Jordi Virgili presenta el Pla català de refugi
Taula 'Els reptes de la societat catalana davant la crisi de refugi'

Les activitats han començat aquest matí a la Biblioteca Marcel·lí Domingo, de Tortosa, amb una taula de debat sobre la resposta institucional i ciutadana a la crisi de refugi. Hi ha participat el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila i Motlló, així com representants de del Departament d'Ensenyament a les Terres de l'Ebre, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Tortosa, Creu Roja Tarragona, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i l’associació Atzavara-arrels, entre d’altres entitats.

Sobre la resposta institucional a la crisi de refugi, el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, ha explicat que “cap administració hauria de donar-hi resposta en solitari: cal trobar solucions consensuades. No només en asil i acollida, també en cooperació al desenvolupament”. Vila ha recordat una vegada més que en matèria de refugi “Catalunya està preparada per assumir el repte que la comunitat internacional decideixi”.

Les activitats han continuat a Tortosa amb la presentació pública del programa “Biblioteques sense Fronteres: Compromeses amb un món més just”. Es tracta d’una iniciativa conjunta entre l’ACCD i el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, que durant l’any 2018 promourà el coneixement i la sensibilització sobre la crisi de refugi entre el públic de les biblioteques d’arreu de Catalunya. Aquesta presentació ha comptat amb l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé; la cap de la Central de Biblioteques de les Terres de l’Ebre, Cristina Estrada; i la directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, Irene Prades, a més de Manel Vila.

A la tarda, Jordi Virgili, tècnic del Comitè Català d'Acollida a les Persones Refugiades, ha explicat els detalls del Pla català de refugi. Aquest programa inclou iniciatives molt exitoses, com l’estratègia de mentoria que permet a ciutadans voluntaris acompanyar persones refugiades en el seu dia a dia a Catalunya.

A partir de les 6 de la tarda, la Biblioteca Marcel·lí Domingo ha acollit la preestrena, amb el suport de Pack Màgic, la pel·lícula documental Miss Kiet’s Children, que aborda l’arribada d’un grup d’infants refugiats a una escola dels Països Baixos. La projecció ha anat seguida d’un col·loqui amb docents de diversos centres educatius de les Terres de l’Ebre.

L’estrena oficial de Miss Kiet’s Children a Catalunya serà aquest divendres, 22 de juny, simultàniament a diversos cinemes del país. El film ha estat subtitulat en català amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura.

També a les 6 de la tarda, el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, s’ha desplaçat a Tarragona per participar a la inauguració de l’exposició 'Dones refugiades de Palestina: set dècades de resiliència i dignitat', elaborada per UNRWA Catalunya amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Ajuntament de Barcelona.

La jornada d’activitats en motiu del Dia Mundial de Persones Refugiades és una iniciativa de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, organitzada conjuntament amb la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament i el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.