• Imprimeix

Michael Robinson rep la menció especial de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament pels valors dels "Informe Robinson" en el marc del Barcelona Sports Film Festival

Manel Vila va lliurar el premi a Michael Robinson “perquè en els seus “Informes” sempre ha cuidat l’esforç, la tenacitat, el respecte, el treball en equip i la resiliència. És un orgull que ens acompanyi avui i lliurar-li la primera distinció.”

03/05/2018 13:05
Manel Vila entrega el premi a Michael Robinson al Barcelona Sports Film Festival
Michael Robinson al Barcelona Sports Film Festival
Manel Vila al Barcelona Sports Film Festival
Michael Robinson a Can Brians

“A partir d’aquesta edició, el Govern de Catalunya, a través de la direcció general de Cooperació, ens sumem al BCN Sport Film amb una menció al millor documental d’esport i solidaritat”. D’aquesta manera Manel Vila, director general de Cooperació, acompanyat de Carme Gual, directora de l’Agència Catalana de Cooperació, anunciava ahir a l’acte d’inauguració la col·laboració amb el BCN Sport Film Festival d’acord amb l’estratègia de “significar l’esport com una eina essencial per millorar les condicions de vida de les persones on treballem des de la política pública de cooperació.”

En aquesta edició, la direcció general ha escollit Michael Robinson per al primer reconeixement oficial en el marc del festival. Robinson va participar en les dues primeres sessions del BCN Sports Film Festival. Al matí, al centre penitenciari de Can Brians conjuntament amb la direcció general de Serveis Penitenciaris com una de les activitats que realitzen en diversos centres també en el marc del Festival. La segona sessió, va tenir lloc a la tarda la taula rodona “L’esport té la capacitat de transformar el món” a la Filmoteca de Catalunya, amb la col·laboració de  la Secretaria general de l’Esport. Finalment, a la inauguració oficial del Festival al vespre al Museu Olímpic de Barcelona, Robinson va rebre un dels tres reconeixements oficials del Festival, promogut per la direcció general de Cooperació, pel seu compromís amb els drets humans i la capacitat de transformació de l’esport que transmet a través dels “Informes Robinson”.

Projecció de “Refugiadas en el fútbol” a Can Brians

“La situació de les nenes protagonistes d’aquest documental podria ser extrapolable a la vostra”, va comentar Michael Robinson durant el torn de paraules posterior a la projecció, a la qual van assistir més d’un centenar de persones del centre penitenciari. “L’esport et dóna l’oportunitat d’adquirir hàbits, de generar un espai de convivència i tolerància, d’esforçar-se per aconseguir alguna cosa, i d’oferir als altres el millor d’un mateix. No cal guanyar al marcador. Sempre guanyes com a persona, perquè pots aconseguir el respecte i l’estima de les altres persones”. Robinson va reconèixer que li era difícil parlar tenint en compte la situació de manca de llibertat de les persones internes, i els va animar a fer de l’esport un instrument de canvi personal. En aquest sentit, va comentar que “a les nenes nigerianes que van fugir de la violència de Boko Haram els van prendre tot, han viscut situacions terribles i és a través del futbol que aconsegueixen tirar endavant. No he vist mai ningú amb tant dignitat. I això és el que els dóna futur.” 

Robinson va protagonitzar també la presentació de la sessió de la Filmoteca de Catalunya “Sport has the power to change the World”, amb Marta Carranza, presidenta de la Fundació Barcelona Olímpica i comissionada d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona; Manel Vila, director general de Cooperació al Desenvolupament; Jaume Mora, membre de l’International Sociological Sport Observatory; Antoni Reig, director del Consell Català de l’Esport; Mariona Miret, responsable de programes de la Fundació FC Barcelona i el director de la Filmoteca, Esteve Riambau; i la presència de Carme Gual, directora de l’Agència Catalana de Cooperació. Més enllà dels beneficis de l’esport com a eina de desenvolupament de les persones, la idea més compartida va ser la necessitat d’establir un mètode de treball i uns objectius clars per aconseguir una veritable transformació social. La Filmoteca va projectar tres documentals: “Are you volleyball?”, del iranià Mohammad Bakhsi; “A Copa dos refugiados” del brasiler Luciano Pérez; i “Un joc anomenat esperança”, de la Fundació FCBarcelona

La inauguració oficial de la 9a edició del BCN Sport Film Festival va tenir lloc al vespre al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch, presidida per Marta Carranza, presidenta de la Fundació Barcelona Olímpica i comissionada d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona i de Franco Ascani, president de la FICTS. Tot seguit ha estat el torn dels homenatges. Aquest any, el BCN Sports Film Festival ha volgut retre homenatge a Josep Lluís Vilaseca, per la seva trajectòria com a dirigent esportiu; i a Maria Pau Corominas, per la seva trajectòria esportiva, ja que amb 16 anys va ser la primera dona catalana i espanyola en una final olímpica, als Jocs Olímpics de Mèxic l’any 1968. El tercer, va ser el de Michael Robinson, per la seva dedicació a la difusió dels valors humans de l’esport i la seva capacitat de transformar les societats a través dels seus “Informe Robinson”.

Nova línia estratègica

L’esport com a eina per al desenvolupament i la transformació social és una línia de treball endegada en l’anterior legislatura, i que ja s’ha incorporat com un element a potenciar en la planificació de la política pública de cooperació catalana i en el procés d’elaboració del nou pla estratègic d’acord a l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenibles. Destaquen específicament l’ODS 3, que garanteix una vida sana; l’ODS 4, que promou una educació inclusiva i equitativa; l’ODS 5, referit a la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones i les nenes; l‘ODS 11, per a que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles; l’ODS 16, per promoure societats justes, pacífiques e inclusives; i també l’ODS 17, per impulsar xarxes i aliances que sumin sinèrgies i complementin capacitats. Segons Manel Vila, “en aquest espai podem significar Catalunya, la tasca dels nostres clubs, les federacions, l’esport popular, el de base, el de les escoles, les nostres experteses, i compartir aquest sector per ampliar la nostra diplomàcia i la nostra capacitat transformadora al món.”