• Imprimeix

El Govern col·labora amb una nova edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans

10 municipis catalans reben activistes pels drets humans de Colòmbia, Guatemala, Hondures, Brasil i Espanya. Dos dels defensors són Silvia Berrocal i Edilberto Daza, que es troben a Catalunya des del novembre passat acollits en el marc del Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans.

09/04/2018 10:04
Logo Ciutats Defensores dels Drets Humans

Aquesta setmana comença la sisena edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, una iniciativa del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i que compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Institut de Drets Humans de Catalunya. S’estrena així una nova etapa del projecte, amb una edició de primavera –que s’estrena aquesta setmana amb 10 nous municipis- i una edició de tardor, amb els 15 municipis que tradicionalment hi han participat.

Durant tota la setmana els activistes visitaran Caldes de Montbui, Cornellà de Llobregat, Mataró, Mollet del Vallès, Reus, Rubí, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Les activitats, que podeu consultar al web del projecte, estan pensades per donar a conèixer la tasca que realitzen els defensors i defensores dels drets humans, i per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites.

La delegació està composada per:

-           Chema Caballero, coordinador de l’ONG DYES i col·laborador al bloc “África no es un país” d’El País. La seva carrera professional quedà marcada per gairebé dues dècades de treball a Sierra Leone. Dirigí un programa pioner de rehabilitació de menors soldat i fou pèrit en menors soldat per al Tribunal Especial per a Sierra Leone.

-           Dimir Viana, actor, director i autor teatral, músic, educador i activista de Belo Horizonte (Brasil) que treballa la conjunció entre l’art i el compromís social. Conegut per la seva feina amb el teatre de l’Oprimit, també treballa l’art i el desenvolupament comunitari com a la Caravana d’artesania o un grup d’art i mobilització social lligat a la recollida selectiva de materials reciclables.

-           Edilberto Daza, líder camperol dels departaments del Meta i Guaviare (Colòmbia), ha patit en carn pròpia el desplaçament forçat, amenaces, un atemptat i diverses detencions il·legals. Per això, des del novembre, es troba a Catalunya en el marc del Programa català de protecció de defensors i defensores dels drets humans. Membre de la Fundación DHOC, des de la qual verifiquen el compliment del cessament d’hostilitats i la correcta implementació dels pactes, també realitza accions de pedagogia de pau i de protecció de líders socials, així com de defensa de la terra i la justícia ambiental.

-           Patricio Vindel,  ex director d’OPROUCE (Organización Pro-Unión Ceibeña) a Hondures, va rebre greus amenaces que el van obligar a abandonar el seu país i a demanar l’asil a l’Estat espanyol. L’entitat donava suport a les persones LGTB+ i en defensava els seus drets davant de les continues amenaces i violència contra elles, especialment contra persones trans.

-           Silvia Berrocal, gestora comunitària a Apartadó (Colòmbia) i membre de la Fundación Forjando Futuros i de la Corporación de víctimas sobrevivientes del conflicto en Urabá – Visionando la Paz (COMUPAZ).  Mare d’una de les persones assassinades per les FARC a la massacre al barri obrer La Chinita, ha participat activament en les negociacions de pau entre les FARC i l’executiu colombià a l’Havana. Aquest compromís li ha comportat amenaces per a la seva seguretat. Per això, des del novembre, es troba a Catalunya en el marc del Programa català de protecció de defensors i defensores dels drets humans.

-           Yolanda Oquelí, activista mediambiental i líder comunitària de l’organització Frente Norte del Área Metropolitana (FRENAM – Resistencia La Puya), moviment de resistència pacífica i lluita contra les empreses multinacionals extractives referent a Guatemala. A causa de la seva tasca de defensa del medi ambient i els drets humans ha estat criminalitzada, involucrada en diversos processos judicials i ha patit un atemptat contra la seva vida, del qual se’n sortí amb una bala allotjada a prop del fetge però que ha quedat impune. El gener va haver de sortir de Guatemala en busca d’un lloc segur per a ella i la seva família i actualment resideix a Catalunya acollida per un programa d’Amnistia Internacional.

 

Els deu municipis participants al projecte de Ciutats Defensores dels Drets Humans s’han compromès en una declaració institucional –que podeu llegir al web del projecte- per mantenir i ampliar les polítiques públiques locals de suport als defensors i defensores de drets humans a escala internacional, en un context generalitzat de pressions, amenaces i assassinats, i en l’any en què es commemora el vintè aniversari de la Declaració de Barcelona sobre Ciutats i Drets Humans (1998).

Ciutats Defensores dels Drets Humans