• Imprimeix

L’esport, nova eina estratègica per a la política pública de cooperació

Avui és el dia internacional de l’esport per al desenvolupament i la pau, que reconeix l’impacte de l’activitat física en el desenvolupament econòmic i social dels pobles i en la promoció de la pau i el desenvolupament sostenible.

06/04/2018 15:04
Futbolistes celebren després d'una competició al camp de refugiats de Zam Zam, Darfur. UN Photo/Albert González Farran

UN Photo/Albert González Farran

L’esport és un dels eixos estratègics que la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament incorporarà en la definició del nou Pla director 2019-2022, amb potencial per a esdevenir una de les singularitats de la cooperació catalana. En aquest sentit, el mes de gener es va organitzar la jornada “Esport i cooperació al desenvolupament: El suport a les persones refugiades i a la població desplaçada a través de l’activitat esportiva recreativa”, amb el Consell Català de l’Esport per a presentar dos informes en relació a l’esport i les persones refugiades o desplaçades. 

L’esport també facilita la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, especialment l'ODS 3, que garanteix una vida sana; l'ODS 4, per una educació inclusiva i equitativa; l'ODS 5, per a la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones i les nenes; l'ODS 11, per aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles; l'ODS 16, per promoure societats justes, pacífiques e inclusives; i també l'ODS 17, per impulsar xarxes i aliances.

Alguns projectes subvencionats per l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament l’any 2017 ja aposten per aquesta línia de treball especialment amb la població jove, tant com a mecanisme d'integració social i de prevenció de violències, així com per fomentar la integració, la convivència, la salut, la tolerància, la responsabilitat, l’autoestima, el respecte i la cultura de pau.

"L'esport té la capacitat de transformar el món. Té el poder d'inspirar i d'unir a la gent com poques altres coses. Té més capacitat que els governs de fer caure els murs" -Nelson Mandela.

Dia Internacional de l’Esport per al Desenvolupament i la Pau