• Imprimeix

El Govern de Catalunya destina més de 10 milions d’euros a un centenar d’actuacions de cooperació amb enfocament de gènere

La cooperació catalana ha treballat històricament per a l’apoderament de les dones en tots els seus àmbits. Més recentment, amb l’aprovació del Pla director de cooperació al desenvolupament 2015-2018, la Generalitat de Catalunya ha reforçat aquest compromís i ha apostat per situar els drets humans de les dones com un dels elements distintius de la cooperació catalana.

07/03/2018 18:03
Targetó 8M

De les 132 actuacions executades l’any 2017 amb suport de l’ACCD, un total de 96 han comptat amb un enfocament de gènere i basat en drets humans –és a dir, un 72 % de les actuacions-. Això inclou els projectes executats per ONG i finançats a través de les diverses convocatòries de subvencions, i també els convenis i resolucions amb d’altres administracions públiques. Aquests projectes i programes plurianuals tenen lloc a 20 països diferents, entre els quals destaquen Colòmbia, Guatemala, Moçambic i el Senegal, a més de múltiples actuacions a Catalunya.

L’enfocament de gènere és el tret més característic de la cooperació catalana. Per exemple, a Moçambic l’apoderament de les dones i la lluita contra les violències masclistes és el fil conductor de totes les actuacions que s’hi porten a terme des de Catalunya. Actualment hi ha en execució diferents projectes que permeten una articulació multi-nivell i multiactor: tres d’iniciativa directa amb el Ministeri de Gènere, Infància i Acció Social del Govern de Moçambic i amb la Direcció Provincial de Gènere i Acció Social d’Inhambane (en aliança amb la Diputació de Barcelona), així com la contribució a un fons global de Nacions Unides liderat per UNFPA. També donem suport a la societat civil de forma directa i en aliança amb el Govern de Flandes. Les ONG catalanes com Arquitectura sense Fronteres, Medicus Mundi i Enginyers sense Fronteres contribueixen a aquesta estratègia de treball des de les seva expertesa i especialització. 

Transformar les desigualtats de gènere

La directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Carme Gual, ha declarat en motiu del Dia Internacional de les Dones que “la cooperació de Catalunya contribueix a transformar les desigualtats de gènere als països on treballa, tot promovent l’intercanvi entre lluites compartides”.

Gual ha explicat que “des de l’ACCD treballem dia a dia per contribuir a enxarxar i apoderar les dones d’arreu i assolir un món més just, solidari i en pau. Per Silvia Berrocal, de Colòmbia. Per les dones de les  comunitats rurals de Moçambic, per Wafae Charaf, del Marroc, per l’Inaam Abdallah, de les treballadores domèstiques del Líban, però també per la meva filla i pel futur de la resta de nenes, noies i dones del món que lluiten cada dia per poder exercir amb totals garanties els seus drets fonamentals, drets que són reconeguts per les lleis de molts països, però que són lluny d’ésser efectivament respectats.”

Dades obertes

En motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, publiquem una eina interactiva per conèixer tots els projectes finançats per l'ACCD l'any 2017 amb un enfocament de gènere i basat en drets humans. Aquesta visualització il·lustra la capacitat transformadora de la cooperació catalana arreu del món, i també a Catalunya.