• Imprimeix

Dos anys de l’assassinat de Berta Cáceres

El 2 de març de 2016 va morir assassinada Berta Cáceres, activista de l’ètnia lenca d’Hondures, reconeguda defensora del medi ambient, i amenaçada per aquesta raó. El director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, reivindica el seu record i se suma a la demanda de justícia.

02/03/2018 09:03Berta Cáceres Flores, líder del Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (COPINH), va ser assassinada després d’anys de compromís amb la defensa de medi ambient i denúncia de projectes extractius que posaven en risc la seva comunitat. Els mesos anteriors a la seva mort, l’organització que liderava Cáceres va aconseguir aturar, a través de la mobilització, la construcció d’una presa a la comunitat de Río Blanco. Per aquesta tasca va ser reconeguda amb el premi Goldman, conegut com el Nobel del Medi Ambient.

El COPINH ha organitzat una mobilització mundial de protesta davant les ambaixades d’Hondures amb el lema: “Berta Cáceres, llavor de llibertat! Captura ja dels autors intel·lectuals!”.

Cada cop més, activistes dels drets humans són amenaçats, perseguits i assassinats arreu del món. Per això, l’any 2017 el Govern de Catalunya va recuperar el Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans (PCPDDH). Es tracta d’una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya en la que també col·labora l’Ajuntament de Sant Cugat i que gestiona la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat.

El PCPDDH té per objecte oferir protecció a defensors i defensores dels drets humans en situació de risc a causa de la seva activitat de defensa dels drets humans per mitjans pacífics. El programa consta d’una acollida de 6 mesos a Catalunya, un programa d’atenció psicosocial, formatiu i d’incidència, i l’acompanyament i seguiment al retorn al país d’origen. L’any 2017 el programa ha acollit els líders comunitaris colombians Silvia Berrocal i Edilberto Daza.