• Imprimeix

L'esport com a instrument per al desenvolupament de les persones refugiades i desplaçades

Aquest dimecres s’ha celebrat a Barcelona la jornada “Esport i cooperació al desenvolupament. El suport a les persones refugiades i a la població desplaçada a través de l’activitat esportiva recreativa”. S’hi ha presentat un informe que explora l'impacte de l'esport per a la transformació positiva al Líban, Jordània i Colòmbia.

11/01/2018 13:01
Presentació de l'informe sobre esport i cooperació I
Presentació de l'informe sobre esport i cooperació II

Els valors del món de l’esport poden esdevenir un instrument al servei de la cooperació al desenvolupament? Com es pot vincular l'esport amb el suport a les persones refugiades i poblacions desplaçades? Aquestes són algunes de les preguntes a les quals respon l’informe “Esport pel Desenvolupament. Programa per incrementar el suport als refugiats i població desplaçada a través d’activitats esportives i recreatives”, encarregat per la Direcció General de Cooperació. El document s’ha presentat a la Jornada “Esport i cooperació al desenvolupament”, organitzada per la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament juntament amb el Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, dimecres 10 de gener al Museu Colet de Barcelona.

Les autores de l’estudi, Bet Millet i Carla Burriel, han desgranat els continguts dels dos volums de l’informe, que incorporen una proposta d’intervenció, a mode de prova pilot, a Jordània i Líban, utilitzant l’activitat fisicoesportiva com a eina pel desenvolupament. Les autores han repassat “els elements imprescindibles per tal de crear una guia d’intervenció innovadora, potent i transformadora, basada en l’ús de l’esport per afrontar les situacions crítiques de trauma, risc i indefensió que pateixen els refugiats i les poblacions desplaçades”. El segon volum de l’informe es centra a Colòmbia en clau d’anàlisi de la situació actual de postconflicte i recerca d’iniciatives existents d’esport per al desenvolupament. En aquest cas es tracta d’un pas previ per a una proposta d’intervenció futura en la línia d’allò plantejat a Jordània i el Líban.

El director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, ha explicat que “l’esport per al desenvolupament és un eix que cal incorporar en la definició del nou Pla Director i podria esdevenir una de les singularitats de la cooperació catalana”.

Per la seva banda, el director del Consell Català de l’Esport, Antoni Reig, ha subratllat les possibilitats “d’educar a través de l’esport”, entenent el terreny de joc com un espai que “iguala, promou la tolerància i uneix”.

Més de 80 persones han assistit a la jornada, que ha comptat amb la participació de persones vinculades a l’esport, la cultura i la cooperació i que han explicat les seves experiències, com Jaume Mora (International Sociological Sport Observatory), Mariona Miret (Fundació FC Barcelona), Carles Meilan (CET10), Francesc de Dalmases (Fundació CATmón) i Laia Ruich (UNICEF).