• Imprimeix

Catalunya acull dos activistes colombians en el marc del Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans

Silvia Irene Berrocal i Edilberto Daza són dos líders comunitaris colombians, amenaçats per la seva tasca en defensa dels drets humans. Acompanyats per Oxfam Intermón i l’Associació Acció Internacional per la Pau (IAP Catalunya) respectivament, seran acollits durant els propers sis mesos amb el programa de protecció del Govern de Catalunya.

07/11/2017 12:11

Aquest dimarts han arribat a Catalunya Silvia Irene Berrocal i Edilberto Daza, dos activistes colombians que s’acullen al Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans. Durant els propers sis mesos s’allotjaran a Catalunya, on participaran en tasques formatives, activitats educatives, accions d’incidència política i trobades institucionals.

El Programa és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya que té per objectiu acollir defensors i defensores dels drets humans que es troben en una situació de risc, per tal d’oferir-los durant sis mesos un suport integral mitjançant l’atenció psicosocial, la formació i la incidència, així com facilitar el posterior acompanyament i seguiment al seu país d’origen. 

Els defensors i defensores seran acompanyats també per les entitats catalanes que han promogut la seva participació al programa, en aquest cas Acció Internacional per la Pau per Edilberto D.B. i Oxfam Intermón per Sílvia Irene B.G.

Les persones acollides

Edilberto Daza (51 anys) és un líder camperol dels Departaments de Meta i Guaviare de Colòmbia.  És dirigent de la Fundación por la Defensa de los Derechos Humanos y el Derecho Internacional Humanitario del Oriente y Centro de Colombia (DHOC) i la Asociación Campesina de Medianos y Pequeños Productores del Río Cafre (Agroguejar-Cafre), a través de les quals ha treballat durant 35 anys com a defensor dels drets humans i ha realitzat diverses denuncies per violacions d’aquests drets. Per aquests motius, ha partit amenaces de mort, ha estat seguit i estigmatitzat per part de grups insurgents i es troba desplaçat al Departament de Meta.

La candidatura d’Edilberto D.B. va ser presentada per l’associació Acció Internacional per la Pau (IAP Catalunya), en col·laboració amb Associació Catalana per la Pau i Intersindical-CSC.

Silvia Irene Berrocal (62 anys) és una líder comunitària d’Apartadó (Departament d’Antioquia, Colòmbia), membre de la Fundación Forjando Futuros i impulsora de la Corporación de víctimas sobrevivientes del conflicto en Urabá – Visionando la Paz (COMUPAZ), a través de la qual s’estan gestionant processos de reivindicació dels drets de les dones víctimes a la regió d’Urabá. Ha liderat el procés de “Perdón Público” per a les famílies víctimes de la massacre de Chinita, aconseguint realitzar un acte de perdó el 30 de setembre de 2016 en el municipi d’Apartadó. Arran d’aquest procés ha patit amenaces i té mesures de protecció que són insuficients per a garantir la seva seguretat. La seva candidatura va ser presentada per Oxfam Intermón.

Sobre el Programa

El Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans es realitza amb el suport de diverses unitats del Govern de la Generalitat de Catalunya: la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament -a través de la Subdirecció General de Memòria, Pau i Drets Humans- i l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, així com l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. D'altra banda, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat és l'entitat col·laboradora, encarregada de la gestió del programa. També hi tenen un rol actiu les diferents entitats catalanes que han presentat les candidatures de defensors i defensores, en aquest cas l’Associació Acció Internacional per la Pau (en col·laboració amb Associació Catalana per la Pau i Intersindical-CSC) i la Fundació Oxfam Intermón. Finalment, la Fundació Formació i Treball col·labora en l'equipament de l'allotjament de les persones defensores acollides a Catalunya.