• Imprimeix

El Museo de la Palabra y la Imagen d’El Salvador, guardonat per un projecte finançat pel Govern de Catalunya

El projecte per a l’enfortiment de les capacitats de joves defensors i defensores de drets humans, promogut pel Museo de la Palabra y la Imagen d’El Salvador i finançat per l’ACCD l’any 2015, ha estat guardonat amb el Premi Iberoamericà d’Educació en Drets Humans que atorga l’Organització d’Estats Iberoamericans. 

03/11/2017 11:11
Entrega premi MUPI

El Museo de la Palabra y la Imagen (MUPI) és una organització salvadorenya sense ànim de lucre, i té com a missió recuperar, preservar i ensenyar al públic els elements de la cultura i la història d’El Salvador. El Govern de Catalunya hi ha col·laborat repetidament en la seva línia de suport a la recuperació de la memòria històrica a l’Amèrica Central.

L’objectiu del projecte finançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) ha estat enfortir la Red Centroamericana de Jóvenes en Defensa de los Derechos Humanos (REDEF) d’El Salvador per a millorar-ne la gestió i treball col·laboratiu, i mobilitzar més joves en la defensa, denúncia i resposta a les violacions dels drets humans.

Recuperació de la memòria històrica l’Amèrica Llatina

El suport a la memòria històrica d’El Salvador per part del Govern no és un projecte aïllat, sinó que forma part d’una estratègia comuna a l’Amèrica Llatina, on la recuperació de la memòria, a través de l’educació i la difusió, així com la gestió d’arxius de drets humans, esdevenen una forma de prevenir noves violències, lluitar per la impunitat i rescabalar els drets de les víctimes.

En aquest context s’emmarca l’acord signat amb el Centro Nacional de Memoria Histórica (CNMH) de Colòmbia, un òrgan públic del Govern colombià que té per objectiu contribuir a la reparació de les víctimes del conflicte i al dret a la veritat. Amb aquest acord es dona suport a iniciatives a Catalunya vinculades amb la memòria de l’exili colombià.

Aquest mes d’octubre, el CNMH ha organitzat a Barcelona el projecte Muj-ERES, que permet a les víctimes, a través de les arts escèniques, il·lustrar el trauma de la guerra i simbolitzar el ressorgiment d’una societat colombiana en pau. Des del Govern també s’ha donat suport al CNMH per la celebració de com jornades d’intercanvi d’experiències amb d’altres centres de memòria de Catalunya i l’Amèrica Llatina. 

També a Guatemala s’ha treballat per a la recuperació de la memòria històrica del país, en particular amb el suport a l’Arxiu Històric de la Policia Nacional de Guatemala. Es tracta del conjunt documental de l’extinta Policia Nacional de Guatemala, que documenta els abusos de la policia militar guatemalenca durant la guerra civil. La cooperació internacional ha permès recuperar, analitzar i digitalitzar setze milions de folis trobats després del final del conflicte armat. Aquest projecte ha estat una peça clau en catorze processos judicials oberts a Guatemala.

A banda del suport econòmic, el Govern també ha col·laborat amb l’AHPN mitjançant una assistència tècnica de l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), que durant el mes de setembre ha enviat un treballador públic a Guatemala per contribuir a la sistematització de l’arxiu.

El treball per a la recuperació de la memòria històrica a Colòmbia, Guatemala i El Salvador és una prioritat transversal del Govern de Catalunya, com ho demostra el fet que, per a dur a terme les iniciatives esmentades, l’ACCD ha treballat estretament amb institucions diverses com el Memorial Democràtic, l’Arxiu Nacional de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau.

El Salvador