• Imprimeix

El músic senegalès Baaba Maal presenta a Catalunya NANN-K, un moviment per apoderar comunitats rurals a l’Àfrica

Durant 40 anys el popular músic senegalès Baaba Maal ha connectat Àfrica a través de les seves melodies. Ara ho fa amb NANN-K, un moviment per apoderar i implicar comunitats rurals en el desenvolupament de l'Àfrica. Baaba Maal ha visitat la seu de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament a Barcelona per presentar aquest projecte.

08/08/2017 10:08
Entrevista a Baaba Maal

NANN-K significa “escolta això” en pulaar, la llengua materna de Maal. La voluntat d'aquest moviment, segons Baaba Maal, és donar suport a persones de Senegal i la resta d’Àfrica a desenvolupar el seu propi negoci en el món de l'agricultura, la ramaderia i la pesca. Un dels vessants més importants del projecte és l’apropament d’aquests treballadors al món digital i les noves tecnologies per tal d’ésser competitius i estar connectats amb la resta del planeta.

NANN-K va néixer a Dakar (Senegal) el 2016, tot i que Baaba Maal fa molts anys que treballa pel desenvolupament sostenible global amb l'Organització de les Nacions Unides i entitats com Oxfam. "Vull ser una inspiració per a que la gent cregui en sí mateixa. Ho tenen tot -l'aigua, la terra, la mà d'obra... Només necessiten organització i estar connectats", explica el músic a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).

Pensant localment i actuant de forma global, NANN-K s’ha centrat especialment en dos col·lectius de la societat africana que –tot i el seu potencial- no han tingut mai oportunitats reals de liderar en qüestions econòmiques o socials: els joves i les dones. De fet, la data d’inici del projecte (8 de març, Dia Internacional de les Dones) va ser escollida per honrar la seva participació en el desenvolupament de negocis a l'Àfrica ja que –segons explica Maal- “les dones han fet un gran canvi a l’Àfrica des que són conscients que tenen un rol importantíssim a jugar”.

Entre altres coses, NANN-K ajuda a aconseguir préstecs per posar en marxa negocis, desenvolupa programes de formació i inspira la creació d’estructures cooperatives que permeten a les petites explotacions familiars mantenir-se independents mentre s'introdueixen en una xarxa de suport més gran. A més, aquest projecte ha permès importants oportunitats de diàleg i cooperació entre els agricultors i el govern del Senegal.

Durant la seva visita a Barcelona, Baaba Maal va comentar la importància dels senegalesos i africans que viuen a altres indrets del món pel desenvolupament de la seva pròpia societat. “Comptem molt amb la gent de la diàspora perquè ens ensenyin tot el que han après de les comunitats que els han acollit”, deia abans d’expressar la seva voluntat d’internacionalitzar el moviment en un futur.  

Si voleu saber més sobre Baaba Maal i el seu projecte NANN-K, podeu veure l’entrevista en vídeo sobre la presentació del moviment a l’ACCD.