• Imprimeix

El Govern felicita l'Archivo Histórico de la Policía Nacional de Guatemala en el seu dotzè aniversari

Aquest 5 de juliol fa dotze anys que Guatemala va recuperar part de la seva història. Dotze anys que –de manera totalment fortuïta- va trobar-se l’Archivo Histórico de la Policía Nacional de Guatemala amagat darrere la paret d’un magatzem d’explosius que havia de ser desmantellat; uns 80 milions de folis de documentació històrico-administrativa de la policia nacional del país des de la seva creació, l’any 1881, fins a la signatura dels Acords de Pau guatemalencs el 1996.

05/07/2017 13:07
20150423-ahpn

Actualment, la institució darrere l’Archivo Histórico de la Policía Nacional (AHPN) està duent a terme una minuciosa tasca d’identificació, classificació, conservació i digitalització dels documents en estreta col·laboració amb la Generalitat de Catalunya. És per això que –amb motiu del dotzè aniversari del descobriment de l’Archivo Histórico de la Policía Nacional de Guatemala- el Govern de Catalunya, a través dels directors de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Francesc Balada, i del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas, felicita l’organització guatemalenca i el seu director, Gustavo Meoño.

Fins avui, milions de folis ja han estat digitalitzats i oberts al públic amb l’objectiu de visibilitzar la importància històrica, cultural i fins i tot legal que tenen els arxius. I és que l’Archivo Histórico de la Policía Nacional de Guatemala ha estat durant aquests anys una peça clau per a la investigació de delictes comesos en l’època en que el país va patir gravíssimes violacions dels drets humans sota una dictadura militar.

 

Guatemala