• Imprimeix

Jornada d’agermanaments municipals amb Nicaragua

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament organitzen una trobada oberta per analitzar la tradició dels agermanaments de municipis catalans i nicaragüencs i reflexionar sobre la vigència d’aquest instrument de cooperació.

26/05/2017 10:05
Agermanament Nicaragua

L’agermanament de municipis és una forma de cooperació municipal molt estesa a Catalunya. En l’àmbit del desenvolupament, l’agermanament permet una relació horitzontal directa i d’intercanvi sostingut al llarg del temps. Nicaragua és un dels casos paradigmàtics d’aquesta pràctica. Des dels anys 80, quan van tenir lloc els primers agermanaments catalans amb el país centreamericà, avui se’n poden comptabilitzar una quarantena, segons dades del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD).

El FCCD i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) han organitzat una trobada per dissabte 27 de maig, en la qual participaran membres de municipis catalans i l’ambaixador de Nicaragua, Carlos Midence, a més de representants del FCCD i l’ACCD.

L’objectiu de la trobada és avaluar la situació actual dels agermanaments amb la participació activa de tots els actors; conèixer de primera mà la línia de treball del Govern de Nicaragua en relació als agermanaments a través de l'Ambaixada de Nicaragua a Madrid; i finalment consensuar accions futures en base a l'avaluació i al debat d'aquesta jornada.

Les relacions amb els municipis nicaragüencs han passat per diferents fases i contextos, tant a Catalunya com a Nicaragua, i és necessari elaborar un diagnòstic de la situació actual, promoure una reflexió conjunta per avaluar la vigència de l’eina, i estudiar quins canvis cal implementar per reactivar aquestes relacions solidàries i en quin marc cal inserir-les els propers anys perquè contribueixin a fer una cooperació de qualitat.

El FCCD ja ha posat en marxa processos de reflexió amb els municipis catalans que s’han agermanat al llarg dels anys amb municipis de Cuba i wilaies i daires del Sàhara Occidental.

 

PROGRAMA DE LA JORNADA: 

9:30- 10h - Inscripcions

 

10h- 10:30h - Presentació de la Jornada

Alba Martínez, tresorera del Fons Català i tinenta d’alcalde de Sant Boi de Llobregat

Manel Vila, director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya

 

10:30- 11:30h Història i situació dels agermanaments catalans amb Nicaragua

Ponència i debat

Ponent: Jaume Botey, exregidor de l’Hospitalet, doctor en Antropologia i professor d’Història de la UAB

Ponent: David Minoves, coordinador tècnic del Fons Català

 

11:30-12:00h  Pausa cafè

 

12:00- 13:30h Política d'agermanaments del GRUN  

Ponència i debat

Ponent: Carlos Midence, ambaixador de Nicaragua a Madrid

 

13:30- 14:30   Debat i Conclusions

Plenari