• Imprimeix

El conseller Romeva inaugura la trobada internacional sobre memòria històrica 'Exili i gènere'

La trobada ha estat organitzada pel Centro Nacional de la Memoria Histórica de Colombia amb la col·laboració del Departament d'Afers Exteriors. Hi han participat entitats de memòria de Catalunya, Alemanya, Espanya, Colòmbia, Guatemala, El Salvador, Equador, Argentina i Veneçuela, entre d'altres països. Paral·lelament, el Departament d'Afers Exteriors ha organitzat, al cinema Texas de Barcelona, la primera edició de la mostra de cinema documental sobre les experiències de memòria històrica a Catalunya, Colòmbia, Guatemala i El Salvador.

16/05/2017 19:05
20170516_JornadaMemoria3
20170516_JornadaMemoria2
20170516_JornadaMemoria

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha inaugurat aquest dimarts a Barcelona la Trobada internacional de memòria 'Exili i gènere' organitzada pel Centro Nacional de la Memoria Histórica (CNMH) de Colombia, i que ha comptat amb la col·laboració del Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència. En la inauguració també hi ha intervingut la cònsol general de Colòmbia, Diana Rocía Celis Mora; i el cònsol general d'El Salvador, Francisco Altschul.

El titular d'Afers Exteriors ha definit la trobada internacional com "un exercici de reflexió col·lectiva sobre la memòria històrica" i ha lamentat el retard amb què s'ha abordat la memòria històrica a Catalunya, ja que "s'ha intentat d'institucionalitzar la desmemòria". El conseller ha assegurat que la memòria històrica "és una prioritat" per al Govern català i, ha insistit en "la necessitat del dret de compartir i reconstruir la memòria col·lectiva" i en "la construcció de la política exterior basada en la sinergia, la cooperació i la complicitat de recuperar el passat".

A la jornada s'han exposat diverses experiències internacionals de memòria, entre les quals la del Memorial Democràtic i l'Associació Catalana d'Expresos Polítics, a més de l'Archivo Histórico de la Policía Nacional de Guatemala i el Museo de la Palabra i la Imagen d'El Salvador. També s'ha dedicat una sessió a debatre sobre les experiències de memòries colombianes a l'exili amb entitats instal·lades a Europa com el Círculo del Trastierro; a Argentina amb Migrantes y Exiliados/as Colombianos/as por la Paz; i de Méxic i Veneçuela amb Exilio Colombiano en México y Desplazamiento Transfronterizo.

A la tarda s'han programat dues sessions més, la primera sota el títol "Gènere i exili", amb experiències d'Espanya, Regne Unit, Alemanya i Equador; i la segona titulada "Gènere i Colòmbia", amb tres entitats colombianes que aborden la recuperació de la memòria des de la perspectiva de gènere.

Cine documental 'Memòria: una aliada per la pau'

Paral·lelament, el Departament d'Afers Exteriors ha organitzat amb la col·laboració del cinema Texas de Barcelona la primera edició de la mostra de cinema documental 'Memòria: una aliada per la pau'. Entre els dies 16 i 18 de maig es poden veure als Texas (C/ Bailèn, 205 de Barcelona) diversos documentals sobre les experiències de recuperació de la memòria històrica a Catalunya, Colòmbia, Guatemala i El Salvador.

Durant la mostra es projectaran una selecció de documentals, en molts casos inèdits a Catalunya, que exposen els diversos angles de la memòria històrica, amb l'accent posat en la importància de conèixer i reconèixer el passat. Els diferents films exposen la necessitat de fer front a les violacions de drets humans que han deixat societats fracturades i així avançar cap a la restauració de la justícia, la reconciliació i la pau. 

A més del CNMH, l'Archivo Histórico de la Policía Nacional de Guatemala i el Museo de la Palabra y la Imagen d’El Salvador també s’hi ha implicat el Memorial Democràtic, l’Arxiu Nacional de Catalunya, la Subdirecció General de Memòria, Pau i Drets Humans i l’Institut Català Internacional per la Pau.