• Imprimeix

Romeva: "Al Líban Catalunya referma el seu compromís amb les persones refugiades"

El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, ha viatjat al Líban per avaluar els projectes de cooperació que Catalunya hi està desenvolupant i establir noves aliances. El conseller ha visitat avui el camp de refugiats i el Centre de Salut del municipi de Halba, a la zona d’Akkar fronterera amb Síria, on el Govern hi impulsa un dels 17 projectes que realitza a través de diverses ONG’s, les Nacions Unides i el Govern del Líban. Demà el cap d’Exteriors es reunirà amb representants de diverses agències de les Nacions Unides, del Govern del Líban i amb la representant de la UE

15/05/2017 01:05
20170514_Cooperacio_Liban.jpg_1217214540

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha viatjat al Líban on ha visitat dos projectes que el Govern hi implementa a través de diverses ONG, les Nacions Unides i el Govern del Líban. Aquesta és la segona vegada que el conseller Romeva viatja al Líban ja que, el 2016 va encapçalar una delegació catalana en aquest país que va permetre ampliar la cooperació catalana per fer front a la crisi de la Mediterrània passant en aquest any d’executar 6 projectes de cooperació a 17 projectes al Líban i als països limítrofs.

Romeva ha visitat aquest matí el camp de refugiats i el Centre de Salut del municipi d’Halba, la capital de la regió d’Akkar fronterera amb Síria on el 35% de la població és refugiada. El Govern hi porta a terme un projecte que facilita material sanitari i l’accés als serveis mèdics especialitzats a persones refugiades. Aquest és un dels 17 projectes que el Govern impulsa a través d’ONGs que treballen sobre el terreny, en aquest cas les ONG Associació Catalunya-Líban, la Fundació Pau i Solidaritat i Socors Popular Libanès. El conseller també ha visitat l’assentament de persones refugiades al mateix municipi i s‘ha reunit amb el governador i els diputats de la regió d’Akkar, l’alcalde d’Halba i el president de la unió de municipis de la regió.

El conseller ha expressat que amb les actuacions que la cooperació catalana realitza al Líban, “Catalunya referma el seu compromís amb les persones refugiades”.  Romeva ha manifestat que “volem col·laborar a construir una resposta necessària en la crisi de la Mediterrània” i ha apuntat que “la societat catalana ho demana i amb aquestes actuacions volem millorar la situació de les persones refugiades dels conflictes de la zona, especialment el sirià”. En aquest sentit ha especificat que “l’arribada de persones refugiades té un impacte especialment fort en el món local pel què fa a la gestió dels bàsics serveis, volem reforçar aquests serveis per a tota la població”.

A la tarda el conseller s’ha reunit amb l’alcalde de Tripoli i el presidet de la Unió de Municipis i ha visitat la planta de residus a la Unió de Municipis d’Al Fayhaa, una obra realitzada a través de les actuacions de la cooperació catalana previstes en el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) i el Ministeri d’Afers Socials del Líban (MOAS), que forma part de la iniciativa Lebanon host communities support project (LHSP). Aquest projecte té per objectiu contribuir en la gestió els serveis municipals actualment desbordats per l’augment de la població. Concretament la gestió, eliminació i reciclatge de residus però també la millora de la gestió i abastament d’aigua, i l’atenció primària i els serveis de salut a la població. Al Fayhaa és la zona on es troben aquests municipis és la zona libanesa que ha rebut més persones refugiades provinents de Síria a través dels corredors d’Homs i Alep.

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència; l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament actuen conjuntament al Líban a través d’un acord amb el PNUD. La contribució catalana és doble. En primer lloc hi aporta econòmicament 800.000 euros i en segon lloc, proporcionarà coneixements tècnics, expertesa i intercanvi d’experiències.

Demà  dilluns el cap d’Exteriors es reunirà amb representants de diverses agències de les Nacions Unides, la representant de la Unió Europea al Líbani amb el Ministeri d’Afers Socials del Govern del Liban per analitzar noves vies d’actuació conjunta amb el Govern de la Generalitat. Aquest viatge dóna continuïtat, manteniment i aprofundiment de les actuacions de cooperació en origen per fer front a la crisi a la Mediterrània amb projectes al Líban, Jordània, Síria, Iraq, Grècia i per garantir vies segures que cerquen refugi al mar d’Itàlia i Grècia.

La crisi a la Mediterrània prioritària al Pla de cooperació 2017

El conseller Romeva va presentar el dia 4 de maig el primer Pla de cooperació al desenvolupament que elabora el Departament d’Exteriors amb un pressupost propi, i el qual remarca la cooperació de les polítiques prioritàries en matèria d’acció exterior. Aquest Pla, que reverteix les polítiques de retallades amb un increment del 65,5%, reforça el compromís de la cooperació catalana amb la resposta a la situació que viu la Mediterrània oriental.

El nou Pla inclou una nova convocatòria per a projectes pluriennals, màxim de 30 mesos, que permetin una cooperació més estable, sostinguda en el temps i més eficient i transformadora de la realitat on s’implementa. En aquesta convocatòria es dóna prioritat als projectes d’actuació a la Mediterrània.

El Líban és el país que té la concentració més alta de persones refugiades per càpita del món, un de cada quatre habitants és refugiat. La seva condició de veïnatge amb Síria i de país pont a la Mediterrània ha fet que des de l’inici de la guerra s’hi hagin desplaçat fins a 1,1 milions de sirians. A aquesta xifra cal sumar-li també 450.000 refugiats palestins i gairebé 10.000 d’iraquians, en un país de 4,4 milions d’habitants.

Líban