• Imprimeix

Romeva: "Amb el Pla de cooperació posem els fonaments d'una política pública de cooperació, de país i més integrada en l'acció exterior de Catalunya"

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha comparegut, aquest dijous a la tarda, davant la Comissió d’Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència del Parlament de Catalunya per presentar el primer Pla de cooperació al desenvolupament 2017 que elabora el Departament d’Afers Exteriors amb un pressupost propi.

03/05/2017 10:05
Pla Anual

El Pla remarca la cooperació com una de les polítiques prioritàries en matèria d’acció exterior. La dotació pressupostària augmenta fins a 15,4 milions d’euros arribant als 30,2 milions d’euros, el què significa un creixement del 65,5% respecte l’any 2016. D’aquesta manera la cooperació catalana recupera el nivell pressupostari de l’any 2011. “Aquest augment pressupostari trenca així amb la dinàmica reduccionista de la cooperació catalana i reverteix les polítiques de retallades”, ha explicat el conseller Romeva.

El titular d’Afers Exteriors ha assegurat que amb el Pla “posem els fonaments d'una política pública de cooperació, de país i més integrada en l'acció exterior de Catalunya”. El conseller ha subratllat “la necessitat de reforçar la capacitat transformadora de Catalunya al món, el seu rol de país compromès i responsable amb els afers globals” i ha expressat la voluntat de “donar suport i millorar les competències dels actors catalans per donar resposta a les seves necessitats i actuar més eficientment en el context actual”.

També ha explicat que “la igualtat de gènere, els drets humans, la pau, la seguretat humana i els Objectius de Desenvolupament Sostenible són les prioritats” i ha afegit que es materialitzen “més planificació, coordinació de tots els actors catalans, transparència, coneixement, innovació, noves formes de finançament i més presència de la cooperació catalana en espais internacionals”. 

L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) dobla el pressupost de l’any passat i gestionarà 17,9 milions d’euros. La resta del pressupost, 12,3 milions d’euros, corresponen a les actuacions d’Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD) que el Govern implementa a través de tots els departaments.

Amb aquest Pla se situen les bases de la política pública de la cooperació catalana, integrada en l’acció exterior de Catalunya, que es resumeix en cinc línies d’actuació: promoure la igualtat de gènere; la seguretat humana fonamentada en el pau; avançar en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides; millorar la visibilitat internacional de la cooperació catalana amb la promoció d’acords bilaterals i la internacionalització de les ONG catalanes; i una concepció àmplia de l’Ajut Oficial al Desenvolupament que garanteixi la coherència de les polítiques públiques amb la cooperació al desenvolupament.

 

Convocatòries, àrees geogràfiques i temàtiques d’intervenció prioritària

El Govern manté la convocatòria existent per projectes. Però, amb el nou Pla de cooperació al desenvolupament 2017 s’incorporen noves convocatòries, com és el cas de la convocatòria d’actuacions d’emergència i la convocatòria per a programes de cooperació a llarg termini. En aquesta darrera convocatòria es destinen 11 milions d’euros a projectes plurianuals, d’una durada de fins a 30 mesos, que permeten una cooperació sostinguda en el temps, eficient i transformadora. Es proposen actuacions en 6 àrees geogràfiques i temàtiques d’intervenció prioritària que s’alineen al context global:

  • Mediterrània, crisi de refugi. El Pla reforça el compromís de la cooperació catalana amb la situació que pateix la Mediterrània oriental. El novembre del 2016 les cooperacions catalanes ja van signar un acord amb el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) per actuar conjuntament al Líban, un dels països que ha rebut més refugiats.
  • Marroc, governança pública.  El 2017 serà prioritari el suport a la governança pública al Marroc amb accions per a l’enfortiment institucional i el procés de regionalització avançada. 
  • Moçambic, salut global. El gran objectiu en aquest país és donar suport als esforços que s’estan fent en l’àmbit de la salut global i la igualtat de gènere.
  • Senegal, enfortiment de la descentralització. Catalunya impulsarà projectes vinculats a la governança pública i l’enfortiment de la descentralització, especialment en l’àmbit de les polítiques de gènere i de migracions.
  • Amèrica Central, lluita contra la violència. Es planteja contribuir a mitigar el gran obstacle que té la regió per al desenvolupament humà sostenible i el gaudi dels drets humans: la violència, especialment urbana. 
  • Colòmbia, el post conflicte armat. La signatura de l’acord de pau entre el govern i les FARC-EP és un moment clau per a la història del país i també per a la resta de conflictes i processos de pau existents al món. El Pla reitera el compromís de Catalunya amb el procés de pau.

El Pla anual 2017 pretén, doncs, continuar bastint els fonaments d’una nova política pública de cooperació. Una política plenament integrada en l’acció exterior de Catalunya; per donar respostes a unes necessitats en un context global complex; promotora d’aliances; compromesa amb projectes transformadors; i que contribueix amb educació en valors, informació i debat a fomentar una ciutadania conscienciada i compromesa amb els afers globals i la defensa dels drets humans.

L'Agència Catalana de Cooperació dobla el pressupost de l'any passat i gestionarà 17,9 milions