• Imprimeix

El director general de Cooperació al Desenvolupament es reuneix amb Laura Zuniga, filla de Berta Cáceres

La filla de Berta Cáceres ha recollit el premi Artemio Precioso de Greenpeace a la memòria de la seva mare, històrica activista hondurenya que va lluitar per la protecció del recursos naturals del territori i els drets del poble lenca. El director destaca la importància de consolidar els programes d’acompanyament internacional d’activistes i defensors i defensores dels drets humans.

28/03/2017 18:03
Manel Vila es reuneix amb Laura Zuniga, filla de Berta Cáceres (Hondures)

El director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, ha rebut aquest dilluns a Laura Zuniga, filla de Berta Cáceres. Zuniga va recollir divendres passat el premi Artemio Precioso, atorgat per Greenpeace, i en la seva estada a l’estat espanyol s’ha trobat amb representants de diverses administracions i organitzacions de la societat civil.

Manel Vila ha recordat durant la trobada les paraules de Michael Forst, el relator especial de l’ONU sobre la situació de los defensors de drets humans, que va declarar que Hondures “és un dels països més perillosos del món” per a la defensa dels drets humans, “en particular pels qui promouen els drets relacionats amb el medi ambient i la terra”.  

Vila ha explicat que aquesta situació “posa de manifest la importància dels programes d’acompanyament internacional per contribuir a protegir la vida de les persones que defensen els recursos naturals de la seva terra i de les seves comunitats”. En aquest sentit, ha destacat la bona feina d’entitats i ONG catalanes i internacionals. El director ha denunciat la impunitat dels responsables dels assassinats, així com les pressions que pateixen les comunitats. “Ha passat un any de la mort de Berta Cáceres i no només no ha passat res, sinó que continuen les amenaces, les violacions dels drets humans i els assassinats”, ha declarat.

Berta Cáceres, activista hondurenya de la comunitat indígena lenca, va dedicar la seva vida a exposar les violacions dels drets humans i els crims mediambientals, especialment els projectes d’empreses transnacionals que han posat en perill el riu Gualcarque.

L’any 1993 Cáceres va cofundar el Consell Cívic d’Organitzacions Indígenes Populars (COPINH). Els membres d’aquesta organització han estat perseguits i amenaçats contínuament per les seves tasques de denúncia de les empreses involucrades en crims mediambientals, i davant la desprotecció freqüent per part de les autoritats.

Un dels majors èxits de Cáceres fou aconseguir que el Banc Mundial es retirés del projecte d’Agua Zarca, una gran presa hidroelèctrica que posava en perill la vida al riu Gualcarque, en territori de la seva comunitat. El 2 de març de 2016, homes armats la van assassinar a casa seva. Si bé s’han produït algunes detencions de llavors ençà, continua pendent la investigació de l’homicidi per part d’una comissió internacional independent, tal i com ha criticat el relator de l’ONU, Michael Forst.