• Imprimeix

Els departaments d’Afers Exteriors i Territori i Sostenibilitat signen un pla de treball per eixamplar la política de cooperació del Govern

Els dos departaments ja treballen conjuntament en l’àmbit de la cooperació tècnica en la gestió de residus a Bolívia. El pla inclou la formació del personal del Departament de Territori i Sostenibilitat en matèria de cooperació al desenvolupament i coherència de polítiques pel desenvolupament, així com la millora del còmput d'hores dedicades a actuacions d'Ajut Oficial al Desenvolupament.

08/03/2017 15:03
Moment de la signatura del Pla de treball

El director general de Cooperació al Desenvolupament del Departament d’Afers Exteriors, Manel Vila, i el cap del Gabinet Tècnic de la Secretaria General del Departament de Territori i Sostenibilitat, Carles Rossinyol, han signat avui un pla de treball per aprofundir la feina conjunta entre els dos departaments en matèria de cooperació al desenvolupament.

Un dels treballs conjunt que ja s’està portant a terme és l’acord de col·laboració entre el Departament d'Exteriors -a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD)-, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i el Ministeri de Medi Ambient i Aigua de Bolívia per implementar un programa de gestió en residus que, aprofitant l’experiència catalana, ha permès al país llatinoamericà desenvolupar la gestió dels residus, prioritzant la prevenció i el reciclatge.

El pla de treball signat avui permetrà profunditzar en aquest tipus de cooperacions tècniques i traslladar l’experiència a d’altres països. Per exemple, està previst que, en el marc de l’aliança entre diverses institucions públiques catalanes i el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) al Líban, l’ARC actuï per enfortir les capacitats dels municipis de la zona nord del país en la provisió de serveis bàsics, concretament en la gestió de residus.

Altres línies de treball conjunt en són la col·laboració amb el Consell Regional Marràqueix-Safi en l’àmbit del medi ambient, el planejament del territori, la mobilitat i el transport. Encara al Marroc, personal del Departament de Territori ha impartit recentment unes jornades de formació en l’àmbit de mobilitat amb el Consell Regional de Tànger-Tetuan-Al-Hoceima, amb el suport de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC). Finalment, el mateix Departament té previst impulsar el projecte d’Escoles Verdes als municipis de Fatick, Gossas i Foundiougne, al Senegal, amb l’acompanyament i suport de l’ACCD.

Aquest Pla de treball respon a la voluntat del Departament d’Afers Exteriors d’enfortir la política pública de cooperació al desenvolupament per tal que contribueixi en la creació d’un perfil de Catalunya responsable i compromès amb el desenvolupament humà sostenible. Recentment, s’han signat plans de treball similars amb els departaments d’Ensenyament, Justícia i Salut.

Coherència de polítiques al desenvolupament