Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > La cooperació catalana, ...
 
Dimecres, 08 de març de 2017

8M, dia internacional de les dones

La cooperació catalana, compromesa amb la igualtat de gènere

La cooperació catalana ha treballat històricament per a l’apoderament de les dones en tots els seus àmbits. Des de fa dos anys, amb l’aprovació del Pla director de cooperació al desenvolupament 2015-2018, el Govern de Catalunya ha reforçat aquest compromís i ha apostat per situar els drets humans de les dones com un dels elements distintius de la cooperació catalana.


Infografia: projectes del 2016 amb enfocament de gènere [PDF]
Clica aquí per ampliar la infografia.

Per això, els projectes finançats actualment per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament incorporen, inequívocament, un enfocament de gènere i basat en drets humans.

Només l’any 2016, el Govern ha donat suport a 76 projectes de cooperació al desenvolupament i educació per al desenvolupament amb enfocament de gènere i basat en drets humans i/o drets humans de les dones, per un import total de 3.400.000 €.

Això inclou projectes presentats a la convocatòria ordinària 2016, però també a la convocatòria per a entitats de les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona, així com a subvencions directes a entitats i institucions, i la crida de projectes per donar resposta a la crisi de refugi de la Mediterrània.

Aquestes actuacions s’han portat a terme a vint països del sud, la majoria dels quals prioritaris per la cooperació catalana, així com a projectes d’educació per al desenvolupament a Catalunya.

Què és l’EGiBDH?

El Pla director de cooperació situa en una posició de centralitat l’enfocament de gènere i basat en drets humans (EGBDH), que integra en un de sol els enfocaments de gènere i el de drets humans.

Els objectius de l'EGiBDH són:

  • Contribuir a transformar les relacions desiguals de poder en tots els àmbits (públics i privats), acarant les causes que perpetuen les desigualtats entre les dones i els homes.
  • Contribuir a materialitzar els Drets Humans per a totes les persones, col·lectius i pobles prioritzant els tradicionalment exclosos on la vulnerabilització dels seus drets és major, fent especial èmfasi en els drets de les dones i les nenes per la desigualtat estructural i discriminació específica que viuen.

Així, l’EGBDH esdevé eix vertebrador estratègic, operatiu i organitzatiu de la política de cooperació al desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.

Per això, tota la cooperació impulsada des del Govern es caracteritza per seguir un marc conceptual i d’anàlisi, una estratègia, una metodologia i alhora una praxi per analitzar i eradicar les causes estructurals que provoquen vulneració dels drets humans, desigualtats i discriminacions (econòmiques, laborals, polítiques, socials, culturals), i amb especial èmfasi en les desigualtats de gènere.

Més informació