• Imprimeix

La cooperació catalana, compromesa amb la igualtat de gènere

La cooperació catalana ha treballat històricament per a l’apoderament de les dones en tots els seus àmbits. Des de fa dos anys, amb l’aprovació del Pla director de cooperació al desenvolupament 2015-2018, el Govern de Catalunya ha reforçat aquest compromís i ha apostat per situar els drets humans de les dones com un dels elements distintius de la cooperació catalana.

08/03/2017 08:03
Infografia: projectes del 2016 amb enfocament de gènere [PDF]

Per això, els projectes finançats actualment per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament incorporen, inequívocament, un enfocament de gènere i basat en drets humans.

Només l’any 2016, el Govern ha donat suport a 76 projectes de cooperació al desenvolupament i educació per al desenvolupament amb enfocament de gènere i basat en drets humans i/o drets humans de les dones, per un import total de 3.400.000 €.

Això inclou projectes presentats a la convocatòria ordinària 2016, però també a la convocatòria per a entitats de les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona, així com a subvencions directes a entitats i institucions, i la crida de projectes per donar resposta a la crisi de refugi de la Mediterrània.

Aquestes actuacions s’han portat a terme a vint països del sud, la majoria dels quals prioritaris per la cooperació catalana, així com a projectes d’educació per al desenvolupament a Catalunya.

Què és l’EGiBDH?

El Pla director de cooperació situa en una posició de centralitat l’enfocament de gènere i basat en drets humans (EGBDH), que integra en un de sol els enfocaments de gènere i el de drets humans.

Els objectius de l'EGiBDH són:

  • Contribuir a transformar les relacions desiguals de poder en tots els àmbits (públics i privats), acarant les causes que perpetuen les desigualtats entre les dones i els homes.
  • Contribuir a materialitzar els Drets Humans per a totes les persones, col·lectius i pobles prioritzant els tradicionalment exclosos on la vulnerabilització dels seus drets és major, fent especial èmfasi en els drets de les dones i les nenes per la desigualtat estructural i discriminació específica que viuen.

Així, l’EGBDH esdevé eix vertebrador estratègic, operatiu i organitzatiu de la política de cooperació al desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.

Per això, tota la cooperació impulsada des del Govern es caracteritza per seguir un marc conceptual i d’anàlisi, una estratègia, una metodologia i alhora una praxi per analitzar i eradicar les causes estructurals que provoquen vulneració dels drets humans, desigualtats i discriminacions (econòmiques, laborals, polítiques, socials, culturals), i amb especial èmfasi en les desigualtats de gènere.

8M, dia internacional de les dones

Més informació