• Imprimeix

L’entitat Brigades Internacionals de Pau, guanyadora del Premi Constructors de Pau de l’ICIP

Brigades Internacionals de Pau té una llarga trajectòria de treball en la protecció i acompanyament de defensors i defensores dels drets humans, amb un suport sostingut del Govern de Catalunya. L’entitat ha rebut el reconeixement aquest dimarts 7 de febrer al Parlament de Catalunya.

13/02/2017 09:02
Premi ICIP

L’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha lliurat aquest dimarts, 7 de febrer, el Premi ICIP Constructors de Pau 2016 a l’ONG Brigades Internacionals de Pau (PBI), per la seva tasca de protecció i acompanyament de defensors i defensores dels drets humans, en un acte al Parlament de Catalunya seguit per un centenar d’assistents.

La cerimònia ha estat presidida per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el president de l’ICIP, Xavier Masllorens. Per part de l’organització premiada ha recollit el guardó la responsable de PBI Estat espanyol, Montserrat García, mentre que la glossa ha anat a càrrec de la històrica activista pels drets humans i actual diputada al Congrés de Guatemala, Nineth Montenegro.

El president de l’ICIP, Xavier Masllorens, ha justificat el reconeixement a PBI perquè “estar al costat dels qui veuen conculcats els seus drets més fonamentals, i que pateixen risc per la pròpia vida i seguretat, acompanyar-los, està en el cor mateix i l’ètica de la cura que promovem des de les institucions que treballem per la pau”.

La importància de la feina que fan les Brigades Internacionals de Pau ha quedat palesa amb l’emotiu testimoni de l’activista pels drets humans Nineth Montenegro, fundadora del Grupo de Apoyo Mutuo (GAM), una organització integrada per familiars de desapareguts a Guatemala, que va rebre acompanyament i protecció de PBI els anys 80, després de denunciar el segrest i desaparició del seu marit: “Ni la meva filla ni jo estaríem vives si no hagués estat per aquesta encomiable feina, desinteressada i abnegada, dels membres de Brigades. (...) Em van donar l’oportunitat d’estar dempeus avui a Guatemala i seguir lluitant per un país millor”.

Suport sostingut del Govern

La tasca de PBI ha comptat històricament amb el compromís del Govern de Catalunya. Entre el 2005 i el 2016, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), ha finançat parcialment el treball de l’ entitat per a projectes d’acompanyament internacional per a la protecció de defensors/es de drets humans i comunitats de població desplaçada als següents Colòmbia, Guatemala, Mèxic i Hondures per un import total de més d’un milió d’euros, incloent-hi projectes d’educació per al desenvolupament a Catalunya.

Premi ICIP