• Imprimeix

Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans 2017

El Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans té per objectiu oferir protecció i atenció integral a defensors i defensores dels drets humans que vegin amenaçada la seva vida o integritat per raó de l’activitat de defensa dels drets humans que realitzen en el seu país d'origen, a través d’una acollida temporal de sis mesos a Catalunya i acompanyament al retorn. Els defensors i defensores s’escullen d’entre les candidatures presentades per entitats catalanes i avalades per entitats del país d’origen de les persones candidates.

Defensors/es dels drets humans

Silvia Berrocal

SILVIA IRENE BERROCAL (62 anys, Colòmbia)

  • Entitat d’origen: Fundación Forjando Futuros
  • Entitat que presenta la candidatura: Oxfam Intermón

 

Líder social d’Apartadó (Departament d’Antioquia), membre de la Fundación Forjando Futuros i impulsora de la Corporación de víctimas sobrevivientes del conflicto en Urabá – Visionando la Paz (COMUPAZ), a través de la qual s’estan gestionant processos de reivindicació dels drets de les dones víctimes a la regió d’Urabá. En aquest marc ha liderat el procés de “Perdón Público” per a les famílies víctimes de la massacre de Chinita, aconseguint realitzar un acte de perdó el 30 de setembre de 2016 en el municipi d’Apartadó. Arran d’aquest procés ha patit amenaces i té mesures de protecció (vigilància al seu domicili per part de la policia i una xerrada d’autoprotecció) que són insuficients per a garantir la seva seguretat.

Durant les negociacions de pau va viatjar fins a tres vegades a Cuba en nom d’ambdues organitzacions per a exigir als negociadors de les FARC veritat i perdó per a la massacre de Chinita, de la qual és víctima directa.

Entre els anys 1998 i 2000 va ser consellera municipal d’Apartadó. Durant l’exercici del càrrec va partir una agressió i una de les seves companyes del consell municipal va ser assassinada pel mateix grup armat.

A banda del seu treball com a activista, és tècnica en treball social i comunitari i té una àmplia experiència com a gestora comunitària.

Oxfam Intermón i Forjando Futuros, les entitats que han presentat la candidatura de Silvia Irene Berrocal, treballen conjuntament des de 2011 en atenció a víctimes del conflicte, construcció de pau i processos de restitució de terres a la població.

SILVIA IRENE BERROCAL

Edilberto Daza

EDILBERTO DAZA (51 anys, Colòmbia)

  • Entitat d’origen: Fundación por la Defensa de los Derechos Humanos y el Derecho Internacional Humanitario del Oriente y Centro de Colombia (Fundación DHOC)
  • Entitat que presenta la candidatura: Associació Acció Internacional per la Pau (IAP Catalunya) en col·laboració amb Associació Catalana per la Pau i Intersindical-CSC.

 

Líder camperol dels departaments de Meta i Guaviare. És dirigent de la Fundación DHOC i la Asociación Campesina de Medianos y Pequeños Productores del Río Cafre (Agroguejar-Cafre), a través de les quals ha treballat durant 35 anys com a defensor dels drets humans i ha realitzat diverses denuncies per violacions d’aquests drets.

Per aquests motius ha partit amenaces de mort, ha estat seguit i estigmatitzat per part de grups insurgents i es troba desplaçat al departament de Meta, tal i com assenyala l’informe de risc 042-16 de la Defensoría del Pueblo de Colòmbia.

Les línies de treball de la Fundación DHOC arran de la firma dels acords de pau són: víctimes; pedagogia de pau per a la socialització dels acords; verificació del compliment del cessament d’hostilitats, la implementació i compliment integral dels acords; situació humanitària i protecció de líders socials; i terres, territori i justícia ambiental.

IAP Catalunya treballa amb la Fundación DHOC des de la seva constitució i amb Agroguejar-Cafre en l'acompanyament físic a defensors i defensores, així com en la incidència política, visibilització i sensibilització sobre les causes del conflicte i la construcció de pau a Colòmbia. Les tres entitats catalanes han realitzat gires internacionals amb defensors/es de la Fundación DHOC.

Edilberto Daza

Activitats relacionades

ACTIVITATS FINALITZADES

  • Xerrada "Colòmbia avui. Acords de pau i Drets Humans" 

Data: 26 de febrer

Lloc: Il·lustre Col·legi d'Advocats de Sabadell

Intervindran Silvia Irene Berrocal i Edilberto Daza (Defensors de drets humans colombians)

 

  • Xerrada "Colòmbia, la fi de la lluita armada?" 

Data: 22 de febrer a les 19h

Lloc: Casa de la Cultura. Sant Cugat. C/ Castellvi (jardins del Monestir)

Intervindran Silvia Irene Berrocal i Edilberto Daza (Defensors de drets humans colombians) Representant d'Oxfam Intermón 

 

  • Biblioteques sense fronteres: compromeses amb un món més just

Data: 10 al 26 de novembre

Lloc: Biblioteques públiques de Catalunya a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa

Conjunt d’actes sobre la figura dels defensors/es de drets humans, amb materials audiovisuals, bibliografia especialitzada, taules rodones i sessions de conta-contes.

Biblioteca

L’hora del conte

Trobades amb testimonis personals

Biblioteca Marcel·lí Domingo, Tortosa

dimarts 12 desembre 2017

a les 18h

dimarts 12 desembre 2017

a les 19h

Biblioteca Francesc Boix

El Poble-sec, Barcelona

dijous 14 desembre 2017

a les 18h

dimarts 19 desembre 2017

a les 19h

Biblioteca Pública Carles Rahola, Girona

dimecres 20 desembre 2017 a les 18h

dimecres 20 desembre 2017

a les 18.30h

Biblioteca Can Mulà,

Mollet del Vallès

divendres 12 gener 2018 a les 17.30h

dimecres 31 de gener 2018 a les 18.30h

Biblioteca Pública
de Tarragona

dimecres 17 de gener 2018 a les 17.30h

dimecres 17 de gener 2018

a les 19h

Biblioteca Pública
de Lleida

dimecres 24 de gener 2018 a les 18h

dimecres 24 de gener 2018

a les 19h

 

  • Estrena ‘El silencio del río’

Data: Dijous 23 de novembre, 19:45h

Lloc: Cinemes Texas, c/ Bailèn, 205, Barcelona

Estrena de la pel·lícula ‘El silencio del río’, una reflexió sobre les víctimes silencioses de la violència a Colòmbia, i col·loqui amb els defensors dels drets humans de Colòmbia acollits a Catalunya.

Sobre el Programa

En què consisteix l’acollida?

Tant l’entitat col·laboradora del programa, com l’entitat que presenta la candidatura, acompanyen a la persona defensora durant el període d’acollida.

Es porten a terme de forma coordinada una agenda formativa i una agenda d’incidència, així com l’atenció psicosocial que es decideixi amb la persona defensora i l’acompanyament en seu dia a dia. A més, l’entitat sol·licitant posa a disposició  de la persona defensora un espai de treball per a que pugui seguir portant a terme el treball amb la seva organització d’origen.

Les entitats realitzen un seguiment de la situació de risc en el país durant tot el període d’acollida, elaboren un diagnòstic de risc i estableixen les mesures necessàries per a que el retorn es realitzi amb seguretat.

 

I passats els sis mesos, què?

Després del retorn del defensor/a, una delegació catalana realitza una visita de seguiment al país d’origen en la que participen les institucions i entitats implicades. L’objectiu d’aquesta visita és fer un seguiment de la situació del defensor/a i de la seva organització i visibilitzar en el país el suport de les entitats i les institucions catalanes (Generalitat de Catalunya, Parlament, etc.).

Posteriorment, s’elabora un informe de la visita en el qual es recullen les conclusions i recomanacions pel seguiment futur. Aquesta visita permet, alhora, un diàleg polític d’alt nivell amb autoritats del país sobre la protecció de les persones defensores.

 

Qui l'organitza?

El Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans es realitza amb el suport de diverses unitats del Govern de la Generalitat de Catalunya: la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament -a través de la Subdirecció General de Memòria, Pau i Drets Humans- i l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, així com l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. D'altra banda, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat és l'entitat col·laboradora, encarregada de la gestió del programa. També hi tenen un rol actiu les diferents entitats catalanes que han presentat les candidatures de defensors i defensores, en aquest cas l’Associació Acció Internacional per la Pau (en col·laboració amb Associació Catalana per la Pau i Intersindical-CSC) i Oxfam Intermón. Finalment, la Fundació Formació i Treball col·labora en l'equipament de l'allotjament de les persones defensores acollides a Catalunya.

Data d'actualització:  07.11.2017