Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Àmbits d'actuació  > Sectors  > Acció humanitària
 

Acció humanitària

Camp de refugiats de Darfur al Txad. Font ACCD
Camp de refugiats de Darfur al Txad.
Font ACCD

El nombre de crisis provocades per catàstrofes naturals i causes humanes i que demanen una resposta humanitària ha incrementat en els darrers anys. En molts casos, aquest augment té a veure amb la persistència de situacions d'exclusió social, fet que fa més complexa la situació i que requereix una resposta humanitària eficaç i coordinada amb les actuacions de desenvolupament.

L'ACCD ha intervingut en accions d'ajut d'emergència com el terratrèmol a Haití el 2010 i les inundacions que van afectar aquest país el 2008, l'atenció als damnificats pel cicló a Myanmar (2008), les inundacions a Moçambic (2007), el tsunami a Indonèsia (2004) o l'assistència a la població de la Franja de Gaza el 2009 a causa de l'atac militar de l'exèrcit israelià.

TOTAL DE RECURSOS DESTINATS EL 2010: 3.401.552,54 euros

Objectius

La cooperació oficial catalana té com a una de les seves finalitats contribuir en la prevenció i en la resposta a situacions d'emergència. Així ho recull el Pla director 2011-2014, i amb aquest objectiu es va crear el 2005 el Comitè Català d'Ajut Humanitari d'Emergència (CCAHE), la funció del qual és coordinar l'actuació conjunta d'institucions i entitats catalanes davant situacions d'emergència a països del sud per donar una resposta ràpida a les actuacions humanitàries.

Entre els objectius específics de la línia d'acció humanitària destaquen:

  • Satisfer les necessitats immediates de les poblacions afectades per catàstrofes d'origen natural o humà restablint-ne els drets fonamentals i la dignitat, amb un èmfasi especial en els col·lectius especialment vulnerables.
  • Pal·liar el sofriment de les poblacions afectades per crisis de llarga durada restablint-ne els drets fonamentals i la dignitat, amb una atenció especial a l'Àfrica subsahariana.
  • Ajudar a reduir la vulnerabilitat futura de les poblacions que han patit desastres naturals.

 

L'actual Pla director preveu destinar els recursos per a acció humanitària en dos àmbits: les necessitats immediates de poblacions afectades per crisis d'origen natural o humà (amb un 35% del pressupost) i les necessitats de les poblacions afectades per crisis de llarga durada (amb un 65%).

Projectes destacats

Estructura d'allotjament temporal. Foto: ACCD
Estructura d'allotjament temporal.
Foto: ACCD

Adquisició d'estructures bàsiques d'allotjament per a afectats per desastres
L'objectiu d'aquest projecte impulsat per la Creu Roja i l'ACCD és facilitar una solució per a l'allotjament temporal de persones afectades per desastres i que es troben entre les fases d'allotjament d'emergència i permanent. L'ACCD dóna suport a l'adquisició i emmagatzematge a Barcelona d'unes estructures bàsiques d'allotjament que es caracteritzen pel seu fàcil muntatge, pels materials resistents i per la capacitat que tenen per transformar-se i reconvertir-se en habitatges, escoles o centres sanitaris. Es preveu que aquest esforç derivi en la creació d'una Unitat de Resposta Immediata d'Allotjament Temporal que converteixi la capital catalana en la cinquena unitat logística per a casos d'emergències humanitàries que la Creu Roja té arreu del món. En total, l'ACCD hi destina 500.000 euros.

Accés a l'aigua potable per als refugiats sudanesos a l'est del Txad
Més de 250.000 persones viuen refugiades a l'est del Txad a causa de la crisi humanitària que afecta la regió sudanesa de Darfur. Per garantir la seva protecció i oferir assistència bàsica als refugiats, l'ACCD va signar un acord amb l'ACNUR que suposa ajuts a aquesta agència de l'ONU durant el període 2007-2010. Mitjançant aquesta col·laboració es proveeixen infraestructures i serveis d'aigua potable a la població sudanesa refugiada als campaments d'Iridimi i Touloum per ser utilitzats en el consum, la higiene i l'ús domèstic. L'objectiu és que, finalitzat el projecte, les persones beneficiàries estiguin capacitades per mantenir els sistemes d'aigua i controlar la seva qualitat. L'ACCD hi aporta un total de 450.000 euros.

Altres projectes amb el suport de l'ACCD


Data d'actualització: 08.03.2010