Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Àmbits  > Campanyes  > Dia mundial de les persones refugiades 2017
 

20-J: Dia mundial de les persones refugiades

Des que la guerra de Síria va esclatar l’any 2011, més de cinc milions de persones han hagut de buscar refugi més enllà de les fronteres del país. ACNUR calcula que fins a 13 milions de persones necessiten ajuda dins del propi país. El conflicte de Síria ha agreujat una crisi de refugiats global que, amb més de 65 milions de desplaçaments forçosos, ja és la xifra més alta des de la Segona Guerra Mundial.

El Govern actua sobre el terreny a través de dues vies principals: el suport al Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) al Líban, d’una banda, i el finançament a entitats catalanes per a projectes de cooperació i actuacions d’emergència.

 


Suport a refugiats al Líban

Romeva i Vila visiten un camp de refugiats al Líban

El Líban constitueix una línia d’acció prioritària en matèria de cooperació per al Govern, i això es tradueix en el suport a la Unió de Municipis d’Al Fayhaa a través de la iniciativa Lebanon host communities support project (LHSP). Aquest projecte té per objectiu contribuir en la gestió els serveis municipals actualment desbordats per l’augment de la població. Concretament la gestió, eliminació i reciclatge de residus però també la millora de la gestió i abastament d’aigua, i l’atenció primària i els serveis de salut a la població. Al Fayhaa és la zona on es troben aquests municipis és la zona libanesa que ha rebut més persones refugiades provinents de Síria a través dels corredors d’Homs i Alep.

La Generalitat de Catalunya destina a aquest projecte, a través del Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència; 400.000 euros. A més, l’aportació es fa en el marc d’un acord d’entesa amb altres administracions públiques catalanes de cooperació: l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, les quals conjuntament fan una aportació econòmica de 800.000 euros i, a més, proporcionen coneixements tècnics, expertesa i intercanvi d’experiències.

Suport a projectes de cooperació i emergències

A banda del suport al PNUD Líban el Govern, a través de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, finança projectes d'entitats catalanes a través de les convocatòries de subvencions de cooperació, ajut humanitari i educació per al desenvolupament. Al mapa següent podeu consultar els projectes finançats en matèria de refugi des del 2014 fins a l'actualitat. 

Declaració institucional - Dia Mundial de les Persones Refugiades

 
 Amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades, el Govern de la Generalitat s’uneix a la commemoració d’aquest dia i fa la següent declaració:

1. Manifesta la seva preocupació, malestar i frustració per l’incompliment del Govern de l’Estat en relació als compromisos adquirits amb la Unió Europea per a la reubicació i el reassentament de persones refugiades.

2. Insta el Govern de l’Estat a agilitar i no obstaculitzar l’entrada a l’estat de les persones refugiades compromeses pel propi govern.

3. Exigeix al Govern de l’Estat una descentralització del model d’acollida de les persones refugiades amb la participació dels ens locals, les entitats socials amb la coordinació del Govern de Catalunya, com es fa en d’altres països europeus, per tal d’evitar el col·lapse del sistema alhora que requereix el traspàs de la part corresponent dels fons europeus d’acollida i inclusió.

4. Demana l’obertura de vies humanitàries legals i segures amb l’objectiu que cap persona hagi d’arriscar la seva vida en viatges perillosos, seguint les experiències ja implementades a Itàlia, França i Alemanya.

5. Reitera el seu compromís amb les persones refugiades i es compromet a seguir treballant per posar a disposició de les persones refugiades un mínim de 4.500 places a Catalunya.

6. Agraeix a les administracions locals, entitats i a la ciutadania catalana el seu compromís amb la sensibilització i l’acolliment de persones refugiades.

7. Expressa la seva solidaritat amb totes aquelles persones que es troben en els principals camps de refugiats d’arreu del món, majoritàriament dones i infants, les quals mereixen una solució a la seva situació.

8. Expressa la seva solidaritat també amb els pobles i grups perseguits, com ara els kurds, els cristians d’alguns estats de l’Àfrica i del sud i del sud-est asiàtic, els yazidites de l’Iraq i de Síria, els rohingya i els kachines de Birmània, els dinka i els nuer de Sudan del Sud o les persones perseguides per la seva orientació sexual.

9. Es compromet a treballar contra les causes conjunturals i estructurals que provoquen el refugi, molt especialment el tràfic d’armes, i per tant exigeix al Govern de l’Estat que cessi en la venda d’armament a països que no respecten els drets humans i/o estan relacionats amb conflictes bèl·lics oberts.

10. Demana la unitat del poble català, de les seves institucions i les entitats en favor d’un món més just on el refugi sigui un record llunyà.

Data d'actualització: 19.06.2017

Notícies sobre la crisi de refugi

 
 • Romeva: "Al Líban Catalunya referma el seu compromís amb les persones refugiades" (15.05.2017)
  El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, ha viatjat al Líban per avaluar els projectes de cooperació que Catalunya hi està desenvolupant i establir noves aliances. El conseller ha visitat avui el camp de refugiats i el Centre de Salut del municipi de Halba, a la zona d’Akkar fronterera amb Síria, on el Govern hi impulsa un dels 17 projectes que realitza a través de diverses ONG’s, les Nacions Unides i el Govern del Líban. Demà el cap d’Exteriors es reunirà amb representants de diverses agències de les Nacions Unides, del Govern del Líban i amb la representant de la UE
 • El conseller Romeva es reuneix amb representants de les Nacions Unides i ONG per avaluar les actuacions en la crisi humanitària del Mediterrani   (16.02.2017)

  Ha estat una reunió de treball on s'ha avaluat l'estat dels projectes al Líban, Jordània, Iraq, Síria, Grècia i Itàlia els quals han rebut el suport del Departament d'Afers Exteriors.El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ha destacat que "actuar a l'origen, als països en conflicte, és com millor podem ajudar les persones que en pateixen les conseqüències".

 • Els mitjans públics catalans se sumen a la campanya ‘Casa nostra, casa vostra’   (07.02.2017)

  Els mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) participen a la campanya de la societat civil per a l’acollida de persones refugiades amb una programació especial durant tota setmana, que inclourà la retransmissió en directe a TV3 i Catalunya Ràdio del ‘Gran Concert per a les Persones Refugiades’, aquest dissabte al Palau Sant Jordi.

 • El Govern dóna suport a les Nacions Unides en matèria de refugiats al Líban (21.12.2016)
  El Govern ha aprovat l’acord que autoritza el Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) a atorgar una subvenció per un import de 400.000 euros al Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD). Aquesta quantitat es destinarà a donar suport al un projecte d’ajuda a les comunitats libaneses d’acollida al Líban, un dels països més castigats per la crisi a la Mediterrània.
 • Cinc institucions catalanes signen un acord de cooperació per actuar amb Nacions Unides i ONG al Líban   (28.11.2016)

  Raül Romeva: “Per primer cop les institucions catalanes de cooperació  ens coordinem per actuar conjuntament. Fem un pas endavant com a país, entenent que la cooperació ha de ser una política nacional de base”. La cooperació catalana aportarà 1,6 milions d'euros per donar resposta a la crisi humanitària de la Mediterrània. Les institucions catalanes també hi actuaran a través de quinze ONG que ja estan treballant sobre el terreny.

 • La crisi de refugi des de les ciutats: el cas del Líban (28.10.2016)
  El director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, i membres de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament s’han reunit aquest dijous amb una delegació institucional libanesa formada pels alcaldes de Trípoli i El Mina i un representant de Saida.
 • Manel Vila: 'La UE ha deixat de parlar de refugiats per parlar de fronteres i seguretat’ (19.09.2016)
  El director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, ha participat aquest dissabte al programa 'Via Lliure', de RAC1, dedicat a la cimera de la Unió Europea celebrada el divendres passat a Bratislava. Vila ha lamentat que "la paraula 'refugiats' hagi desaparegut" del vocabulari de la Unió.
 • Més de 60 milions de persones desplaçades al món (20.06.2016)
  Avui dilluns 20 de juny es commemora el dia mundial de les persones refugiades. El Govern té una línia d’acció prioritària amb diversos projectes finançats i una focalització especial al Líban, el país amb una major proporció de població refugiada del món.
 • Especial crisi de refugiats (20.06.2016)
  El 20 de juny es commemora el dia mundial de les persones refugiades. El Govern té una línia d’acció prioritària amb diversos projectes finançats i una focalització especial al Líban, el país amb una major proporció de població refugiada del món. A més, malgrat les dificultats que posa l’Estat, s’estan mobilitzant recursos públics habitacionals per a l’efectiva reubicació de les persones refugiades.
 • El Govern aprova el Pla Anual de Cooperació al Desenvolupament per al 2016, que té com un dels eixos centrals la crisi de refugiats a la Mediterrània (04.05.2016)
  El Pla Anual 2016 prioritza l’enfocament estratègic de gènere, els drets humans, el foment de la sostenibilitat i la seguretat humana en la política de cooperació catalana. A més, el Pla preveu noves necessitats sorgides per adaptar-se al nou context global, arran de la crisi dels refugiats i dels nous mapes de pobresa i exclusió
 • El Govern aprova una crida de projectes en resposta a la crisi de Síria (11.11.2015)
  L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament finança un total de set projectes per a reforçar els drets de la població desplaçada interna a Síria i de les persones refugiades a Jordània, l’Iraq i el Líban. Amb una dotació de 306.000 euros, els projectes aprovats promouen els drets dels sirians i sirianes desplaçades, amb especial èmfasi en les necessitats de les dones, especialment vulnerables en el context de la crisi actual.
 • L'assistència digna de les persones refugiades és una obligació ètica i un mandat polític (16.09.2015)
  Davant la crisi que ha portat centenars de milers de persones a cercar asil a Europa, l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) ha demanat una sèrie de mesures per atenuar la crisi humanitària. La primera és l'obertura de vies legals segures per garantir l'accés al dret a l'asil per a les persones que fugen de conflictes armats als seus països d'origen.
 • Que l'arribada de refugiats a Europa no faci oblidar els conflictes que causen els moviments de població (09.09.2015)
  L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) reitera la importància d’analitzar les causes que provoquen tragèdies humanitàries com l’actual crisi de refugiats, per tal de poder fer-hi front d’una manera efectiva. “Sense una major exigència del compliment dels drets humans als països d’origen, qualsevol mesura plantejada des dels països europeus està condemnada al fracàs”, assegura Marta Macias, directora general de Cooperació al Desenvolupament.