Accés al contingut Accés al menú de la secció

Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament

Benvingudes i benvinguts al web de l'ACCD

Notícies

 
 • Es compleixen 500 dies del segrest de les 276 nenes a Nigèria (25.08.2015)
  Des de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya volem mostrar una vegada més el rebuig i la condemna més absoluta a la vulneració de drets que segueixen patint les nenes de Nigèria segrestades pel grup armat Boko Haram. Des de l’any 2009 aquest grup gihadista ha segrestat centenars de dones i nenes, víctimes de tota mena de maltractaments, discriminacions i condicions vexatòries.
 • Resolta la primera convocatòria de subvencions amb enfocament de gènere i basat en drets humans (31.07.2015)
  L'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha fet efectiu el pagament de la línia 1 de la convocatòria 2015, que destina 2.600.000 € a projectes de desenvolupament a 15 països del sud, i 400.000 € a projectes d'educació per al desenvolupament a Catalunya.
 • El judici a Ríos Montt per genocidi, a l'espera d'un examen mèdic (24.07.2015)
  Un hospital públic examinarà la salut de l'exdictador de Guatemala per determinar si pateix demència senil. L'any 2013 un tribunal va condemnar Ríos Montt a 80 anys de presó per la seva responsabilitat en la matança de centenars d’indígenes maies i ixils, però la defensa va aconseguir-ne la nul·litat per errors de forma.
 • Resolta la convocatòria de subvencions de cooperació del 2015 (21.07.2015)
  Acaba de sortir publicada la resolució provisional de la convocatòria de subvencions 2015, la primera convocatòria de cooperació del Govern dels darrers quatre anys. Aquesta crida destaca pel nou enfocament de la cooperació catalana, un enfocament de gènere i basat en els drets humans.
 • Publicada la proposta de resolució provisional de la convocatòria de subvencions 2015 (Línia 1) (17.07.2015)
  Ja es pot consultar la informació relativa a les subvencions adreçades a actors de cooperació catalans i dels països socis, per a la transformació social, de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament per 2015. Aquesta resolució fa referència només a les subvencions de la Línia 1, és a dir, als projectes de desenvolupament i d'educació per al desenvolupament.
 • Una delegació encapçalada per l’ACCD i el Fons Català de Cooperació commemora a Bòsnia els 20 anys de la massacre de Srebrenica (10.07.2015)
  Amb motiu del 20è aniversari de la matança de més de 8.000 homes, dones i nens bosnians a mans de les tropes sèrbies de Ratko Mladic, un grup d’entitats de la societat civil catalana ha organitzat actes de record a Bòsnia i Hercegovina i a Catalunya. La directora general de Cooperació al Desenvolupament, Marta Macias, i la presidenta del Fons Català de Cooperació, Meritxell Budó, encapçalen aquest cap de setmana una delegació catalana a Bòsnia i Hercegovina per recordar els fets de Srebrenica, ocorreguts l’11 de juliol del 1995.
 • Manifest: "Vint anys després, Srebrenica mai més" (10.07.2015)
  L'ACCD dóna suport al manifest, signat pels ajuntaments catalans, que expressa la solidaritat i el suport dels catalans i les catalanes a la societat bosniana i, de forma específica, a les víctimes de la matança d’Srebrenica en el 20è aniversari dels fets. Alhora, referma el seu compromís amb la justícia i els drets humans en tant que fonaments essencials per construir una Europa i un món que comptin amb el diàleg, la democràcia i la pau com a eines principals per a la resolució de conflictes.
 • Jordi Palou: Relacions internacionals i justícia transicional (09.07.2015)
  Amb ocasió del vintè aniversari de la massacre de Srebernica publiquem, amb permís de l'autor, l'article acadèmic 'Relaciones internacionales y Justicia transicional: Memoria, jurisdicción universal y el caso Ruanda/RD Congo'. Jordi Palou-Loverdos, director de Memorial Democràtic analitza els casos de Srebrenica (Bòsnia i Hercegovina) i Kibeho (Ruanda).
 • L’ACCD dóna suport a les dones de Nigèria col·laborant amb el Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA) a Nigèria (08.07.2015)
  Fa gairebé un any es coneixia la notícia del segrest de tres centes nenes i menors per part del grup jihadista Boko Haram a Nigèria. Uns mesos més tard, van tornar a ser notícia perquè havien estat alliberades. La notícia del seu alliberament, però, anava acompanyada de les tortures i violacions continuades que havien patit durant el captiveri. Cal recordar que Nigèria és un país ric en combustibles naturals fòssils –és el primer productor de petroli africà- i és, també, un dels països africans més poblats, amb més de 178 milions de persones. L’índex de creixement anual és del 6,3%, una taxa significativament superior a la resta de països de la zona. Malgrat tot, Nigèria presenta un dels principals índex de pobresa i desigualtat més elevats del continent. L’índex de pobresa se situa al 60% de la població i s’estima que el 33% de la població viu sota el llindar de la pobresa. D’aquests, la majoria són dones.
 • "El diàleg de pau a Turquia i la dimensió de gènere", per Ana Villellas (30.06.2015)
  La recerca analitza des d'una perspectiva de gènere el Procés d'Imrali, entre Turquia i el PKK, i identifica les oportunitats, els riscos i els obstacles que representa la participació de les dones en el procés de pau des de l'inici l'any 2013. Aquesta dificultat se suma a d'altres problemes, com la fragilitat dels mecanismes del procés i el dubte de si existeix voluntat política real per resoldre el conflicte. Aquest 2015 s'ha acceptat la participació formal del moviment de dones kurdes, amb demandes específiques i transversals. L'elaboració d'aquest informe ha comptat amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació i és el resultat d'anys de recerca a Turquia i a Europa, en el marc del Programa de Conflictes i Construcció de Pau de l'escola de Cultura de Pau, i a Diyarbakir el mes de març passat.
 • Marta Macias: “Les dones ja són motors de desenvolupament, però estan invisibilitzades” (29.06.2015)
  “És molt important el paper de les entitats de cooperació a l’hora d’exigir als Governs i als Estats, que són els responsables de protegir i garantir el compliments dels drets humans”, també els drets humans de les dones. Així s’ha expressat aquest matí la directora general de Cooperació, Marta Macias, en el programa Para Todos La2 de RTVE on ha explicat el nou enfocament estratègic de gènere i basat en drets humans de la política pública de cooperació de la Generalitat, amb l’objectiu de transformar les desigualtats i les discriminacions que pateixen les dones, així com evitar la vulneració dels seus drets arreu del món.
 • El Conseller Homs presenta al Parlament el Pla Anual de Cooperació 2015 (26.06.2015)
  Dos mesos després de presentar el nou Pla Director 2015-2018, el conseller de la Presidència ha presentat al Parlament el Pla anual 2015, el primer document del pla quadriennal que inclou l’enfocament integrat de gènere i basat en drets humans. El Govern aposta per una cooperació amb identitat pròpia, eficaç i de prestigi, que incorpora en la planificació de les actuacions el nou enfocament amb dos objectius estratègics: els drets humans de les dones i els drets col·lectius dels pobles. El conseller ha destacat la gestió per resultats del nou Pla, una metodologia que facilita el seguiment dels compromisos i les fites del Pla director.
 • Comença la trobada internacional a Barcelona per incloure els drets humans de les dones i la justícia de gènere en l'agenda post-2015 (17.06.2015)
  La xarxa internacional Dones en Desenvolupament Internacional (WIDE+), compromesa amb la defensa dels drets de les dones, i l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament organitzen durant dos dies a Barcelona una trobada internacional sobre "Drets humans de les dones i justícia de gènere en l'era post-2015: el rol de Wide+ i de les organitzacions feministes". L’objectiu és analitzar la viabilitat estratègica del paradigma de Beijing en l’actual context de relacions de poder canviants, així com debatre les estratègies per avançar en els compromisos internacionals i incorporar els drets de les dones en l’agenda post-2015 de manera que els actors internacionals, entre els quals també hi ha els Estats, els assumeixin com a propis.
 • Impuls a la coordinació i actuació conjunta institucional entre l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Transports Metropolitans de Barcelona i l'ACCD (15.06.2015)
  Les tres organitzacions han signat aquest matí un conveni marc de col·laboració amb l’objectiu d’establir un espai nou de concertació i coordinació, que permetrà identificar el valor afegit de cadascuna i concretar actuacions conjuntes de desenvolupament, educació per al desenvolupament i acció humanitària.
 • Homs: "Amb aquesta visita al Senegal volem simbolitzar el compromís del Govern per reprendre la cooperació catalana"   (12.06.2015)

  El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha assegurat que “amb aquesta visita al Senegal volem simbolitzar el compromís del Govern per reprendre la cooperació” i fer-ho des d’un nou enfocament que situa la defensa, protecció i garantia dels drets humans de les dones i dels drets col·lectius del pobles com a eixos prioritaris de la cooperació catalana. El conseller ha visitat el país de l’Àfrica subsahariana acompanyat de la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Marta Macias, per conèixer sobre el terreny els projectes catalans que s’hi desenvolupen i traslladar un missatge inequívoc del Govern de suport a la cooperació catalana.