Accés al contingut Accés al menú de la secció
Benvingudes i benvinguts al web de l'ACCD

Notícies

 
 • El Govern commemora el Dia Internacional dels Drets Humans amb un acte dedicat a la cultura (11.12.2014)
  L’Associació per a les Nacions Unides Catalunya, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona van organitzat un acte conjunt amb motiu del Dia Internacional del Drets Humans, que enguany coincideix amb el 66è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. El diàleg entre els drets humans, les arts i la cultura han estat l'eix de la celebració, que va tenir lloc al Born Centre Cultural i ha estat presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell.
 • La defensora dels drets humans de les dones de Guatemala, Lolita Chávez: "Vincular les lluites ens està donant força” (09.12.2014)
  "Hem descobert que els homes, les esglésies i els governs tenen complicitats en la sexualitat de les dones", afirma aquesta activista de prestigi a La Independent, “per això vincular les lluites ens està donant força." Lolita Chávez reivindica “el feminisme des de dins, que és el que genera canvis en el poder”. Denuncia múltiples opressions i racisme a Guatemala i explicar alguna anècdota per la qual es va crear el seu sobrenom de 'bruixa'.
 • EL GOVERN APROVA EL NOU PROJECTE DE PLA DIRECTOR DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT 2015-2018 (09.12.2014)
  Aquest és el quart Pla director de la política pública de cooperació al desenvolupament i respon al compromís de Catalunya amb la llibertat, la justícia global i la solidaritat internacional en els termes en què ho expressa la Llei 26/2001, de 31 de desembre, de cooperació al desenvolupament. Aquest exercici de planificació estratègica quadriennal ha representant una oportunitat per reflexionar i debatre sobre la política pública de cooperació del overn, que compleix així el compromís de presentar el projecte al Parlament abans de finals de 2014 per a la seva aprovació. Un repte compartit amb el conjunt d’actors de la cooperació per renovar el model de cooperació catalana i adaptar-la al context i desafiaments internacionals.
 • El Parlament aprova la Llei d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea (08.12.2014)
  L’acció exterior abasta totes les polítiques, actuacions, activitats i iniciatives de la Generalitat derivades de les seves atribucions competencials i de l’exercici de les funcions relacionades amb els àmbits de les relacions exteriors, de la projecció exterior de Catalunya i la promoció a l’exterior dels interessos del país i de les polítiques de solidaritat, que inclouen la cooperació i ajut al desenvolupament, el foment de la pau, la defensa dels drets humans i la responsabilitat ambiental en la comunitat internacional.
 • El Govern destina 125.000€ a l’Ebola i 311.000€ a les crisis de llarga durada de RD del Congo, Sudan del Sud i República Centreafricana (05.12.2014)
  La dotació de 436.000 euros està destinada a proveir de serveis bàsics a les persones afectades pel conflictes llargs, ja siguin desplaçades dins del propi país o a d’altres països; i a la reconstrucció de l’entorn físic i psicosocial. Un altre objectiu és conscienciar la societat catalana d’aquestes crisis, la complexitat de les seves causes, els greus impactes que tenen en les persones i la vulneració permanent dels drets humans, especialment els drets de les dones. Pel que fa a l’emergència d’Ebola, els projectes subvencionats tenen com objectiu l’assistència sanitària i les activitats de prevenció entre les comunitats afectades. El Govern vol, també, posar en valor la feina de les ONGs catalanes en la defensa dels drets humans dels més vulnerables davant la societat catalana i impulsar la comunicació dels projectes subvencionats en la línia de la transparència, de la rendició de comptes.
 • Lolita Chávez, defensora dels Drets Humans i Drets de les Dones de Guatemala, presenta el llibre "Dones indígenes: cossos, territoris i vida en comú” (03.12.2014)
  La publicació és una reflexió sobre la situació de les dones indígenes de Guatemala i la lluita pels seus drets i pels territoris de les comunitats quiché. Lolita Chávez Ixcaquic és presidenta del "Consejo de Pueblos de K’iche’ por la Defensa de la Vida, la Madre Naturaleza, la Tierra y el Territorio de Guatemala"; també és delegada davant el "Consejo de Pueblos Occidente", que aplega diferents comunitats dels Departaments de Guatemala per tal sumar esforços davant dels problemes comuns. Aquesta iniciativa es concentra en la "Plataforma Mesoamericana de Mujeres Defensoras de Derechos Humanos", que des de l'any 2010 articula xarxes defensores de Drets Humans de Guatemala, El Salvador, Mèxic i Hondures; aquest any ha estat guardonada amb el Premi Internacional de Drets Humans Letelier Moffit.
 • DIA INTERNACIONAL PER A L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES (25.11.2014)
  El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques. Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, en mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Dedé, que viu a Bèlgica, és l’única germana que va sobreviure. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.
 • “Repeteixo: si les dones es queden al marge dels processos de desenvolupament no hi haurà desenvolupament possible”. (24.11.2014)
  En aquesta segona part de l’entrevista, li preguntem a Marta Macias sobre les eines que disposen, el seu equip, els projectes més imminents i sobre com valora el procés català pel dret a decidir. Però abans parlem de la importància dels projectes en capacitació i la fotoperiodista Amada Santos comenta una experiència en una comunitat de Nigeria on es va demostrar que el 90% de la població més vulnerable eren les dones. Marta Macias ho valora.
 • Suspès el procés de pau a Colòmbia just dos anys després de l'inici (18.11.2014)
  Dimecres 19 de novembre farà exactament dos anys que es varen iniciar les negociacions a La Havana entre el govern de Santos i les FARC i que estan en la recta final. Aquest fet coincideix amb una reunió al Parlament de Catalunya entre la Taula per Colòmbia, l’ONG Cooperacció, l’Observatori dels Pobles Indígenes i l’Agència catalana de Cooperació al Desenvolupament, membres de la Comissió d’Acció Exterior, Unió Europea i Cooperació al Parlament de Catalunya, i Aida Petrona Suárez Santos, Consejera Mayor de la Organización Indígena d’Antiòquia, que visita aquesta setmana Catalunya.
 • Dues juristes del Senegal participen en una jornada organitzada per la Generalitat sobre la mutilació genital femenina (18.11.2014)
  A més de participar en la jornada “Els drets sexuals i els drets reproductius de les dones” de dimecres dia 19, en la qual hi participaran més d’un centenar de professionals, està previst que assisteixin a sessions de treball amb el Síndic de Greuges, amb diputats del Parlament i també que contribueixin en la sensibilització de les comunitats residents a Catalunya procedents de països on és habitual aquesta pràctica, així com amb el grup de treball sobre MGF de la Comissió nacional per a una intervenció coordinada contra la violència masclista

DIES MUNDIALS
CONVENI AMB EL CONSELL DE CAMBRES