Accés al contingut Accés al menú de la secció
Benvingudes i benvinguts al web de l'ACCD

Notícies

 
 • DIA INTERNACIONAL PER A L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES (25.11.2014)
  El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques. Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, en mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Dedé, que viu a Bèlgica, és l’única germana que va sobreviure. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.
 • “Repeteixo: si les dones es queden al marge dels processos de desenvolupament no hi haurà desenvolupament possible”. (24.11.2014)
  En aquesta segona part de l’entrevista, li preguntem a Marta Macias sobre les eines que disposen, el seu equip, els projectes més imminents i sobre com valora el procés català pel dret a decidir. Però abans parlem de la importància dels projectes en capacitació i la fotoperiodista Amada Santos comenta una experiència en una comunitat de Nigeria on es va demostrar que el 90% de la població més vulnerable eren les dones. Marta Macias ho valora.
 • Suspès el procés de pau a Colòmbia just dos anys després de l'inici (18.11.2014)
  Dimecres 19 de novembre farà exactament dos anys que es varen iniciar les negociacions a La Havana entre el govern de Santos i les FARC i que estan en la recta final. Aquest fet coincideix amb una reunió al Parlament de Catalunya entre la Taula per Colòmbia, l’ONG Cooperacció, l’Observatori dels Pobles Indígenes i l’Agència catalana de Cooperació al Desenvolupament, membres de la Comissió d’Acció Exterior, Unió Europea i Cooperació al Parlament de Catalunya, i Aida Petrona Suárez Santos, Consejera Mayor de la Organización Indígena d’Antiòquia, que visita aquesta setmana Catalunya.
 • Dues juristes del Senegal participen en una jornada organitzada per la Generalitat sobre la mutilació genital femenina (18.11.2014)
  A més de participar en la jornada “Els drets sexuals i els drets reproductius de les dones” de dimecres dia 19, en la qual hi participaran més d’un centenar de professionals, està previst que assisteixin a sessions de treball amb el Síndic de Greuges, amb diputats del Parlament i també que contribueixin en la sensibilització de les comunitats residents a Catalunya procedents de països on és habitual aquesta pràctica, així com amb el grup de treball sobre MGF de la Comissió nacional per a una intervenció coordinada contra la violència masclista
 • Marta Macias a La Independent: “Cooperació amb un sol enfocament: Drets Humans i Gènere” (17.11.2014)
  D’entrada li volem demanar sobre tres aspectes de la seva gestió: la primera sobre si ja s’han recompost les bones relacions amb les diverses organitzacions, la segona versarà sobre els pressupostos i el personal de que disposen després de les retallades, i la tercera qüestió però no menys significativa és que Marta Macias, s’està caracteritzat per no tan sols voler continuar la línia d’una cooperació amb visió de gènere - ja encetada quan David Minoves era el director general de Cooperació al Desenvolupament del govern tripartit (desembre 2006- febrer 2011) - sinó que vol que aquesta visió de la cooperació internacional sigui el pal de paller d’aquesta etapa. Assegura que la seva visió “des del món de la cooperació es que si no es treballa per a la igualtat de gènere ja es veu que els canvis no es podran produir”.
 • L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament emetrà l’informe d’inexistència de duplicitats en matèria de cooperació als ens locals que el sol·licitin (11.11.2014)
  La Direcció General d’Administració Local ha comunicat a l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament en data 14 d’octubre de 2014 què, i mentre no es desenvolupi normativa autonòmica d’adaptació, què és l’entitat competent per raó de matèria que haurà d’emetre l’informe individualitzat d’inexistència de duplicitats o d’execució simultània en matèria de cooperació al desenvolupament als ens locals que ho sol.licitin i en base al que estableix La Llei 27/2013, de 27 de desembre de racionalització i sostenibilitat de l’administració local en la modificació que efectua de l’article 7.4 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local.
 • Conferència d’Aida Petrona Suárez sobre “Violències contra dones indígenes a Colòmbia” (11.11.2014)
  La Consejera Mayor de l’OIA també viatja a Brussel•les per defensar els drets dels pobles indígenes i els drets humans de les dones, especialment davant les discriminacions que pateixen i la violència en l’entorn social i familiar més pròxim. És la primera dona que accedeix al màxim càrrec de l’Organització Indígena d’Antioquia (Colòmbia) i estarà a Barcelona els dies 17, 18 i 19 de novembre.
 • La Universitat de Lleida inicia l'11è Cicle de Cinema i Drets Humans (06.11.2014)
  El Cicle de Cinema i Drets Humans de Lleida ofereix aquest mes de novembre l’oportunitat de reflexionar sobre les causes de les desigualtats i les injustícies a través de set documentals, amb les set conferències corresponents, que formen la 11a edició del Cicle de Cinema i Drets Humans. Els drets dels documentals són: el dret a l'accés als medicaments, els dret laborals, els drets econòmics, els dret a migrar, el dret a l'accés a la terra, els dret a la no discriminació, i la violència de gènere.
 • La incapacitat de la comunitat internacional de recuperar les nenes de Nigèria posa de manifest la vulneració permanent dels drets humans de les dones i les nenes (05.11.2014)
  La Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i l'Institut Català de les Dones volem posar de manifest una vegada més el nostre rebuig i la nostra condemna més absoluta per la vulneració de drets que estan patint les nenes de Nigèria segrestades pel grup gihadista armat Boko Hara. Aquest grup ha segrestat més de 500 dones i nenes des de l’any 2009, que estan suportant tota mena de maltractaments, discriminacions i condicions vexatòries.
 • Gervasio Sánchez: "El silenci ens fa còmplices. A l’Afganistan he vist el pitjor del ser humà, amb uns graus de violència i empatia difícils de presenciar en altres països" (29.10.2014)
  "Dones. Afganistan" combina la força de 149 imatges del fotògraf Gervasio i els textos de la periodista Mònica Bernabé i és el resultat de 6 anys de treball a l'Afganistan. Una tasca molt complexa, tant per les dificultats d'accedir als espais privats de les dones, com pel context polític i social del país. La periodista va explciar que la violència contra les dones és estructural i es produeix especialment en el nucli familiar, més enllà de si governen els talibans o no. És una violència que està acceptada i tolerada per les mateixes dones, la qual cosa fa molt difícil promoure la defensa dels drets de les dones i les nenes. En la seva opinió, la situació de la dona no canviarà d’un dia per l’altre i caldrà que passin diverses generacions; el més greu, afirma la periodista, és la impunitat amb la que es vulneren els drets humans de les dones i les lleis, així com la passivitat de la comunitat internacional davant aquest fet.