Accés al contingut Accés al menú de la secció
Benvingudes i benvinguts al web de l'ACCD

Notícies

 
 • Gervasio Sánchez: "El silenci ens fa còmplices. A l’Afganistan he vist el pitjor del ser humà, amb uns graus de violència i empatia difícils de presenciar en altres països" (29.10.2014)
  "Dones. Afganistan" combina la força de 149 imatges del fotògraf Gervasio i els textos de la periodista Mònica Bernabé i és el resultat de 6 anys de treball a l'Afganistan. Una tasca molt complexa, tant per les dificultats d'accedir als espais privats de les dones, com pel context polític i social del país. La periodista va explciar que la violència contra les dones és estructural i es produeix especialment en el nucli familiar, més enllà de si governen els talibans o no. És una violència que està acceptada i tolerada per les mateixes dones, la qual cosa fa molt difícil promoure la defensa dels drets de les dones i les nenes. En la seva opinió, la situació de la dona no canviarà d’un dia per l’altre i caldrà que passin diverses generacions; el més greu, afirma la periodista, és la impunitat amb la que es vulneren els drets humans de les dones i les lleis, així com la passivitat de la comunitat internacional davant aquest fet.
 • Inaguració de l'exposició "Dones Afganeses" al Palau Robert (28.10.2014)
  L'Associació per als Drets Humans a l'Afganistan (ASDHA) és una organització impulsada i constituïda el desembre de l'any 2000 per l'escriptora Anna Tortajada i la periodista Mònica Bernabé, que a l'estiu d'aquell any van viatjar a l'Afganistan i van conèixer, gràcies a l'associació afganesa Humanitarian Assistance for the Women and Children of Afghanistan (HAWCA) la xarxa clandestina d'escoles i assistència mèdica per a nenes i dones existents durant el règim dels Talibans. Des d'aleshores, treballen a l'Afganistan i son la única ONG en tot l'Estat espanyol presents en aquest país, donant suport a associacions de la societat civil afganesa que lluiten per la defensa dels drets de les dones i per una pau amb justícia. L'Agència Catalana de Cooperació ha donat suport a diferents projectes de l'entitat.
 • Ucraïna, l'endemà de les eleccions, al CIDOB (27.10.2014)
  Ahir diumenge Ucraïna va celebrar unes eleccions parlamentàries decisives en un entorn marcat per les creixents tensions polítiques a Kíev, la pèssima situació econòmica al conjunt del país, el conflicte armat al Donbas i l’enfrontament amb Rússia. En aquest marc, el CIDOB ha organitzat una jornada amb periodistes, acadèmics, analistes i representants de la societat civil (entre els quals la Lliga dels Drets dels Pobles i NOVACT) per tal d’analitzar el desenvolupament i els primers resultats d’aquestes eleccions, així com els escenaris immediats que es plantegen per a Ucraïna. L'Agència Catalana també hi ha assistit.
 • 24 d’octubre, Dia mundial de les Nacions Unides (24.10.2014)
  Les reivindicacions dels moviments de dones i feministes van iniciar les Conferències Mundials de les Dones als anys 70 El 24 d’octubre es celebra el Dia Mundial de les Nacions Unides* per commemorar que l’any 1945 va entrar en vigor la Carta de les Nacions Unides*', que va ser ratificada per la majoria dels països signataris. La Carta en el seu primer article especifica el principi de la igualtat de drets i la lliure determinació dels pobles i aposta per la cooperació internacional per resoldre problemes econòmics, socials, culturals i humanitaris; també promou el respecte als drets humans sense fer distincions entre les persones per motius de raça, sexe, idioma o religió. És en aquest primer article on es posa ja de manifest la situació de discriminació i desigualtat de les dones i la necessitat de treballar per eradicar-la.
 • Jornada sobre la Mutilació Genital Femenina en el marc del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència Contra les Dones (22.10.2014)
  En la jornada participaran representants de dues organitzacions senegaleses, l’Associació Tostan i l'Association des Juristes Senegalaises, que ajudaran a conèixer i debatre les línies que porten a terme al Sud per eradicar aquesta pràctica. També hi assistiran especialistes residents a Catalunya per intensificar i millorar el treball transnacional entre Catalunya i les comunitats dels països on es practica. L'objectiu és millorar els mecanismes i protocols que permetin eradicar aquesta pràctica, així com reforçar el compromís amb la defensa dels drets humans de les dones i les nenes.
 • Acte institucional del Dia Internacional Contra la Pobresa (17.10.2014)
  La Taula del Tercer Sector i la Fede.cat (Organitzacions per a la Justícia Global) organitzen l’acte institucional del Dia Internacional Contra la pobresa, per quart any consecutiu. L’acte tindrà lloc al Centre Cívic Besòs (Barcelona), a les 6 de la tarda. El periodista Toni Marín presentarà l’acte, que comptarà amb la participació de Neus Munté, consellera de Benestar Social i Família, Xavier Trias, alcalde de Barcelona; Àngels Guiteras, presidenta de la Taula del Tercer Sector; i Míriam Acebillo, presidenta de la Fede.cat. També està previst un diàleg sobre el tema ‘Una fiscalitat injusta ens empobreix’, en el qual participaran Miguel Ángel Mayo, membre de la Plataforma per una Fiscalitat Justa, i Mercè Costa, doctora en Economia a la UB; així com la lectura del Manifest promogut per la Plataforma ‘Pobresa Zero’ del Dia Internacional contra la pobresa. La directora de Cooperació al Desenvolupament, Marta Macias, assistirà a l'acte.
 • Taller: Com accedir als instruments de finançament europeus? (16.10.2014)
  NOVACT i CIEMEN, en col·laboració amb l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Ajuntament de Barcelona, organitzen un programa formatiu pilot per donar suport a deu ONGDs en la recerca de finançament europeu a la innovació i enfortiment de la seva aposta pel canvi social. El programa té com a objectiu l’assessorament a les ongds, especialment a les persones responsables d’identificar i dissenyar intervencions innovadores, per tal que puguin formular programes i actuacions que els permetin accedir al finançament de la Unió Europea en funció de les estratègies de cada entitat. L’acompanyament està impartit per experts en instruments de finançament europeu.
 • La Independent publica "Prestigiosa cooperació catalana a Moçambic, lligada al futur de les dones", de Tona Gusi (15.10.2014)
  "Actualment l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), malgrat la seva limitada dimensió, és una de les principals referències de la cooperació internacional a la Província d'Inhambane (una província de Moçambic). La cooperació catalana a Moçambic està molt lligada al futur de les dones."
 • "PASSAT, PRESENT I FUTUR: 20 ANYS DESPRÉS DEL GENOCIDI RUANDÈS" (10.10.2014)
  La Lliga dels Drets dels Pobles i la campanya “Congo, perill de riqueses” analitzen les conseqüències del genocidi ruandès 20 anys després, a Ruanda i als Grans Llacs, per comprendre la situació actual de Ruanda i les seves relacions amb la República Democràtica del Congo, així com reflexionar sobre el rol dels recursos naturals congolesos i el futur dels Grans Llacs.