Accés al contingut Accés al menú de la secció

Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament

Benvingudes i benvinguts al web de l'ACCD

Notícies

 
 • El 30 de gener es celebra el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (29.01.2015)
  “No hi ha camí per la Pau, la pau és el camí” (M. Gandhi)
 • 2015, l'Any Europeu del Desenvolupament i de Beijing+20 (07.01.2015)
  El 2015 és un any molt rellevant pel que fa al debat i al posicionament internacional tant de les Nacions Unides com dels països, amb la revisió dels objectius del Mil·lenni, nous acords internacionals sobre el clima, amb la Conferència del Canvi Climàtic de les Nacions Unides al setembre, i la revisisó de la plataforma d'acció de Beijing+20, un programa nascut a la IV Conferència Mundial sobre la Dona que les NU van organitzar fa 20 anys. L'objectiu és crear les condicions necessàries per a l'empoderament de les dones i eliminar tots els obstacles que dificulten la participació activa de les dones en totes les esferes de la vida pública i privada, a través d'una participació plena en el procés de presa de decisions en els àmbits econòmics, socials, culturals i polítics.
 • "Mirar de fer-ho diferent", article de Marta Macias a la revista ONGC "Més enllà de l'Ebola. Crisis i conflictes oblidats a l'Àfrica central i occidental" (07.01.2015)
  La majoria de les vegades ens toca assumir que l’acció humanitària és la culminació d’un fracàs: catàstrofes que tenen molt poc de naturals, explosió de violències que s’han covat a l’ombra de la nostra indiferència i emergències humanitàries invisibilitzades i silenciades des d’un Nord excessivament ocupat en ell mateix. L’acció humanitària és encara imprescindible si assumim les desigualtats i les mancances que pateix el nostre món. Però podem fer-la més intel•ligent, més coherent i, per tant, més eficaç i més eficient. Una de les vies per tal que ho sigui, és lligar-la de forma eficaç amb la incidència. Una incidència dirigida a les institucions, als mitjans de comunicació i a la societat en general. Una altre via, és mitjançant projectes de cooperació al desenvolupament que transformin i treballin contra les estructures que perpetuen la pobresa, i concretament contra estructures econòmiques, financeres i patriarcals que afavoreixen les desigualtats de tot tipus.
 • El Govern commemora el Dia Internacional dels Drets Humans amb un acte dedicat a la cultura (11.12.2014)
  L’Associació per a les Nacions Unides Catalunya, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona van organitzat un acte conjunt amb motiu del Dia Internacional del Drets Humans, que enguany coincideix amb el 66è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. El diàleg entre els drets humans, les arts i la cultura han estat l'eix de la celebració, que va tenir lloc al Born Centre Cultural i ha estat presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell.
 • La defensora dels drets humans de les dones de Guatemala, Lolita Chávez: "Vincular les lluites ens està donant força” (09.12.2014)
  "Hem descobert que els homes, les esglésies i els governs tenen complicitats en la sexualitat de les dones", afirma aquesta activista de prestigi a La Independent, “per això vincular les lluites ens està donant força." Lolita Chávez reivindica “el feminisme des de dins, que és el que genera canvis en el poder”. Denuncia múltiples opressions i racisme a Guatemala i explicar alguna anècdota per la qual es va crear el seu sobrenom de 'bruixa'.
 • EL GOVERN APROVA EL NOU PROJECTE DE PLA DIRECTOR DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT 2015-2018 (09.12.2014)
  Aquest és el quart Pla director de la política pública de cooperació al desenvolupament i respon al compromís de Catalunya amb la llibertat, la justícia global i la solidaritat internacional en els termes en què ho expressa la Llei 26/2001, de 31 de desembre, de cooperació al desenvolupament. Aquest exercici de planificació estratègica quadriennal ha representant una oportunitat per reflexionar i debatre sobre la política pública de cooperació del overn, que compleix així el compromís de presentar el projecte al Parlament abans de finals de 2014 per a la seva aprovació. Un repte compartit amb el conjunt d’actors de la cooperació per renovar el model de cooperació catalana i adaptar-la al context i desafiaments internacionals.
 • El Parlament aprova la Llei d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea (08.12.2014)
  L’acció exterior abasta totes les polítiques, actuacions, activitats i iniciatives de la Generalitat derivades de les seves atribucions competencials i de l’exercici de les funcions relacionades amb els àmbits de les relacions exteriors, de la projecció exterior de Catalunya i la promoció a l’exterior dels interessos del país i de les polítiques de solidaritat, que inclouen la cooperació i ajut al desenvolupament, el foment de la pau, la defensa dels drets humans i la responsabilitat ambiental en la comunitat internacional.
 • El Govern destina 125.000€ a l’Ebola i 311.000€ a les crisis de llarga durada de RD del Congo, Sudan del Sud i República Centreafricana (05.12.2014)
  La dotació de 436.000 euros està destinada a proveir de serveis bàsics a les persones afectades pel conflictes llargs, ja siguin desplaçades dins del propi país o a d’altres països; i a la reconstrucció de l’entorn físic i psicosocial. Un altre objectiu és conscienciar la societat catalana d’aquestes crisis, la complexitat de les seves causes, els greus impactes que tenen en les persones i la vulneració permanent dels drets humans, especialment els drets de les dones. Pel que fa a l’emergència d’Ebola, els projectes subvencionats tenen com objectiu l’assistència sanitària i les activitats de prevenció entre les comunitats afectades. El Govern vol, també, posar en valor la feina de les ONGs catalanes en la defensa dels drets humans dels més vulnerables davant la societat catalana i impulsar la comunicació dels projectes subvencionats en la línia de la transparència, de la rendició de comptes.
 • Lolita Chávez, defensora dels Drets Humans i Drets de les Dones de Guatemala, presenta el llibre "Dones indígenes: cossos, territoris i vida en comú” (03.12.2014)
  La publicació és una reflexió sobre la situació de les dones indígenes de Guatemala i la lluita pels seus drets i pels territoris de les comunitats quiché. Lolita Chávez Ixcaquic és presidenta del "Consejo de Pueblos de K’iche’ por la Defensa de la Vida, la Madre Naturaleza, la Tierra y el Territorio de Guatemala"; també és delegada davant el "Consejo de Pueblos Occidente", que aplega diferents comunitats dels Departaments de Guatemala per tal sumar esforços davant dels problemes comuns. Aquesta iniciativa es concentra en la "Plataforma Mesoamericana de Mujeres Defensoras de Derechos Humanos", que des de l'any 2010 articula xarxes defensores de Drets Humans de Guatemala, El Salvador, Mèxic i Hondures; aquest any ha estat guardonada amb el Premi Internacional de Drets Humans Letelier Moffit.
 • DIA INTERNACIONAL PER A L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES (25.11.2014)
  El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques. Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, en mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Dedé, que viu a Bèlgica, és l’única germana que va sobreviure. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

DIES MUNDIALS
CONVENI AMB EL CONSELL DE CAMBRES